fbpx

IZIS plaćen više nego što vrijedi: Kolaps u zdravstvu RS-a

IZIS plaćen više nego što vrijedi: Kolaps u zdravstvu RS-a

Foto: Ringier

Građanima RS nije i neće biti uskraćena zdravstvena zaštita, uprkos visokosofisticiranom hakerskom napadu na Integrisani zdravstveni informacioni sistem /IZIS/, koji trenutno zbog toga nije u funkciji.

Saopšteno je to iz Fonda zdravstvenog osiguranja /FZO/ RS.

U saopštenju se dodaje da je menadžment FZO danas održao sastanak na kome je, između ostalog, konstatovano da osiguranici Fonda ne smiju da trpe zbog napada na IZIS, te da su i zdravstvene ustanove obaviještene da pacijente ne smiju da vraćaju i da im se mora pružati potrebna zdravstvena usluga.

IZ FZO podsjećaju da je uoči Nove godine Integrisani zdravstveni informacioni sistem bio meta visokosofisticiranog hakerskog napada, prilikom kojeg su korištene taktike uobičajene među naprednim hakerskim grupama.

Imajući u vidu kompleksnost ovog informacionog sistema, naglašava se, biće potrebno određeno vrijeme da sistem normalno i u punom kapacitetu profunkcioniše.

"Svi timovi zaduženi za IZIS danonoćno su angažovani i rade na tome. U međuvremenu, kao što smo već naveli, zdravstvene ustanove mogu da pružaju zdravstvenu zaštitu pacijentima koristeći papirne forme u radu, u skladu sa ranijim instrukcijama koje su dobijale od Fonda", navodi se u saopštenju.

"Кolaps zdravstvenog sistema zbog problema sa nefunkcionisanjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema (IZIS) posljedica je neodgovornog ponašanja države i davanja prednosti ličnim interesima u odnosu na znanje i sistemski pristup. Dok se god bude ovako radilo, biće nam tako kako jeste – bićemo na dnu svih evropskih ljestvica, osim onih koje se odnose na korupciju, nepotizam i ostale društvene anomalije gdje smo šampioni", ocijenio je prof. dr Branko Blanuša, profesor Elektrotehničkog fakulteta u Banjaluci.

Blanuša podsjeća da je i ranije upozoravao da je IZIS previše plaćen (26 miliona КM) i da će se pokazati, a već pokazuju, problemi u (ne)funkcionisanju.

"Ne mogu shvatiti da se radi strategijski projekat na nivou Republike Srpske, a da tu nisu uključeni stručnjaci sa naših elektrotehničkih i Prirodno-matematičkog fakulteta. To je kompleksan projekat koji uključuje i projektovanja informacionih sistema, računarskih i telekomunikacionih veza, sigurnost računarskih sistema, različite tehnologije i razne nivoe pristupa...

Prirodno bi bilo da država koristi svoje resurse – univerzitete - i da su uključeni timovi stručnjaka sa univerziteta bar kroz konsultacije, izradu idejnog projekta, ili reviziju urađenog. Međutim, lični interesi i daj da se nešto uradi i uzme veliki novac, pa kako bude, imaju prednost u odnosu na znanje i sistemski pristup u realizaciji ozbiljnih projekata koji se finansiraju od narodnih para", ističe profesor Blanuša, koji je član Gradskog odbora SDS-a Banjaluka.

Dok god se bude ovako radilo, upozorava on, biće nam tako kako jeste.

"Bićemo na dnu svih evropskih ljestvica, osim onih koji se odnose na korupciju, nepotizam i ostale društvene anomalije gdje smo šampioni. Vlast će nas i dalje ubjeđivati kako je sve kod nas dobro, zapravo odlično, kako nas oni ‘čuvaju’ i kako su drugi krivi za sve što nije kako bi trebalo biti", zaključuje prof. dr Branko Blanuša.

Vijesti.ba