fbpx

Sa banjalučke rok scene - Priča o „Sitnim biserima“ i jednom vremenu (II dio)

2sitni biseri

U nastavku priče o „Sitnim biserima“, najmlađem bendu na banjalučkoj rok-sceni, kako je nastala prva autorska pjesma benda, o prvom zvaničnom nastupu. Kakav su uticaj na razvoj benda imale malo starije kolege muzičari, šta se događalo u barakama koje su služile kao brigadirsko naselje u Poljokovanom parku, ko je bio Ipe Ivandić sa Hiseta...Ovo je priča o njima, o jednom gradu, o jednom vremenu iz pera jednog od nekadašnjih članova „Sitnih bisera“

Mišo Vidović

S obzirom na to da su Eki i Emir slušali Radio Primus, obojica su bili u tom New Primitivs fazonu. To je presudno uticalo na stil muzike koji su svirali, i na tekstove koje je Emir počeo pisati za njih.

Piše: Dženan Čaušević

Prva pjesma - Mehmedalija

U toj prvoj postavi grupe, Eki i njegov stariji brat Emir, najviše su uticali na stil muzike koji su tada svirali. Ekijev brat, Emir, nije svirao sa njima, ali se pojavio kao autor pjesama, pisao je tekstove.

U to vrijeme, na Radio-Sarajevu, pojavila se humoristička emisija Primus. Emisija je vrlo brzo postala jako popularna, u sklopu nje emitovana i Top Lista Nadrealista. Iz Nadrealista proizašla grupa Zabranjeno Pušenje, i novi muzički stil koji se zvao New Primitivs.

nadrealisti

Sa obzirom na to da su Eki i Emir slušali Radio Primus, obojica su bili u tom New Primitivs fazonu. To je presudno uticalo na stil muzike koji su svirali, i na tekstove koje je Emir počeo pisati za njih.

Tako je nastala i njihova prva autorska pjesma koja se zvala „Mehmedalija“. Tekst, koji je napisao Emir, bio je skroz u fazonu New Primitivsa. Tekst je otprilike ovako glasio:

Ti mene možeš tući,

ali živ nećeš stići kući,

ja imam brata Mehmedaliju,

koji stalno nosi paliju.

 

On će tebe ubiti,

zube ti polomiti,

a tek kičmu razbiti.

 

ref:

Mehmedalija, Mehmedalija!

 

Sa pjesmom Mehmedalija prvi put su i javno nastupili. Prvi nastup bio bio na Glasovom Koncertu Solidarnosti, u Dvorani Borik. Naime, banjalučki dnevni list „Glas“, 25.marta 1985. godine organizirao je Koncert Solidarnosti za pomoć Domu za nezbrinutu djecu „Rada Vranješević“ u Banjaluci.

Sitni Biseri, kao najmlađi bend, nastupili kao prvi. Poslije njih nastupali i drugi banjalučki bendovi - Monstrum, Just Mask, Ritam Kiše, Radio, Basdans, itd, itd...

91113723 826036317876379 1416900691519078400 n

Ferid Kurjak i Grupa Monstrum

Grupa Monstrum koja se pojavila na tom koncertu, bila je također sa Hiseta, ali oni su bili malo starija raja od nas. U to vrijeme već su uveliko bili poznati na banjalučkoj rock sceni, mi smo u njih gledali sa dubokim poštovanjem. Bubnjeve u grupi Monstrum svirao Ferid Kurjak, koji je tada važio za jednog od boljih bubnjara u Banjaluci. Sjećam se dobro da kad Ferid prolazi ulicom sa djevojkom, mi smo gledali u njega kao da prolazi Ipe Ivandić iz Bijelog Dugmeta. Toliko smo ga cijenili i poštovali.

grupa monstrum

Grupa Monstrum

Osim Ferida, u grupi Monstrum, još su svirali Dule (Duško Popović) bas gitara, Meri (Ameris Osmančević) solo gitara, i Saltaga (Samir Saltagić) koji je bio vokal. Probe su imali u Poljokanovom Parku, u barakama gdje su ljeti boravili brigadiri (još uvijek su se održavale omladinske radne akcije), i mi kao djeca išli da virimo na prozoru dok oni vježbaju. Drveni podovi u barakama, i kada Ferid počne stiskati papučicu od basa, unutra se digne prašina da ne možeš disati. Ono što bi se reklo, oni su na tim probama baš prašili.

Ono što mi se najviše urezalo u pamćenje, bio je Dule na bas gitari. Zapamtio sam najviše Duletove debele prste na žicama od bas gitare. To mi se nekako najviše urezalo u pamćenje. Debele žice od bas gitare, i Duletove debele prste kako prebiru po tim žicama. Mislio sam da je za sviranje bas gitare neophodno imati debele prste kao Dule.

(nastaviće se)

 Fotografije: Privatni arhiv autora 

Autor: Impuls