fbpx

Film “Bitka za Ozren” (Video)

Film “Bitka za Ozren” (Video)

Foto: Gerila

Skupština grada Doboja dala je odobrenje kompaniji Lykos Balkans za geološka istraživanja na području tog grada. To se može posmatrati kao nastavak geoloških istraživanja na Ozrenu kojima se stanovnici te planine protive godinama.

Aktivisti i mještani tvrde da je kompanija Lykos Balkans vršila istraživanja i u periodu kada za to nije imala dozvole jer je resorno ministarstvo nakon protesta na Ozrenu poništilo ranije odluke. Ispitivanja su vršena helikopterom, iz vazduha tvrde mještani i pokazuju video snimke. To u kompaniji Lykos Balkans demantuju. U ovoj kompaniji tvrde i da od istraživanja do eventualnog otvaranja rudnika na Ozrenu može proći nekoliko desetina godina i da za to treba uložiti nekoliko stotina miliona maraka.

U međuvremenu u Ministarstvu rudarstva i energetike Republike Srpske kojim upravlja ministar Petar Đokić i dalje odbijaju da pred kameramaGerila info razgovaraju na temu rudarenja u Republici Srpskoj.

U filmu Gerila info o ispitivanjima tla na Ozrenu govorili su mještani te planine, iguman manastira Sveti Nikola na Ozrenu, poslanici, generalni direktor kompanije Lykos, neki od ministara u Vladi Republike Srpske. Na tvrdnje o umješanosti pojedinaca iz SNS-a u kopanje uglja u Prijedoru odgovorio je član Predsjedništva te stranke i ministar inostranih poslova Srbije Nikola Selaković.

Kakva sudbina čeka Republiku Srpsku ukoliko bude usvojen Zakon o geološkim istraživanjima koji razvlašćuje lokalne zajednice? Nacrt je već usvojen.

Izvor: Gerila