fbpx

Kolika je plata gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i šta od imovine posjeduje

Kolika je plata gradonačelnika Istočnog Sarajeva Ljubiše Ćosića i šta od imovine posjeduje

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić aktivno se bavi politikom od 2012. godine. Prema podacima koje je obradio CIN iz 2023. godine, Ćosić ima stan od 119 kvadrata u Istočnom Sarajevu, koji je 2019. godine platio 98.388 KM, dok je u imovinskom kartonu iz 2020. njegovu vrijednost procijenio na 180.000 maraka. U imovinskom kartonu 2021. je napisao da nema druge imovine.

Piše: Sanja Vasković

Nakon dva mandata na čelu opštine Istočno Novo Sarajevo Ljubiša Ćosić, visoki funkcioner SNSD-a, po prvi put je direktno izabran za gradonačelnika Istočnog Sarajeva sa skoro 20.000 glasova. Plata gradonačenika je 4.000 KM, uz uslov da u međuvremenu nije povećana, što je nešto više u odnosu na primanja koja je imao kao načelnik opštine gdje je u prvom mandatu primao platu od 2.500 KM, a u drugom 3.075 KM.

Gradonačelnik u kreditima

Prema zvaničnim podacima, gradonačelnik Ćosić posjeduje četvorosoban stan od 119 kvadrata u centru opštine Istočno Novo Sarajevo, za koji je  digao kredit od 70.000 KM. Iako njegovi sugrađani većinom kredit otplaćuju godinama, gradonačelnik je rekao da je ovaj kredit isplatio 2020. godine. Osim ovoga, Ćosić ima još jedan kredit.

Osim što je na čelu Grada Istočno Sarajevo i rukovodi odborima SNSD-a, Ljubiša Ćosić je i predsjednik  skupštine Saveza opština i gradova Republike Srpske. Predsjednik je i Košarkaškog kluba “Slavija 1996” i Fudbalskog kluba “Slavija” iz Istočnog Sarajeva.

Gradonačelnik- dobar prijatelj

Od plate gradonačelnika Ćosić je do prošle godine uspio da uštedi 30.000 KM, koliko je CIK-u prijavio svoju ušteđevinu. Kako je navedeno, Ćosić je za CIN rekao da ima ušteđevinu u gotovini, ali da je većinu tog novca posudio prijateljima.

Vrijednost gradonačelnikovog automobila, 2021. godište, procijenjena je na 76.000 KM, dok je službeni automobil kupljen 2021. godine za udobnost gradonačelnika, građane Istočnog Sarajeva koštao nešto više od 80.000 KM.

Zanimljivo je da je gradonačelnik Ćosić na jednoj od sjednica Skupštine Grada u šali rekao odbornicima da je razmatrao da vozi bicikl, ali zbog razruđenosti opština u sastavu Grada, to nije opcija.

Iako ne značajno, gradonačelnik je u međuvremenu ipak napredovao kada je u pitanju vrijednost njegove imovine u odnosu na 2017. godinu kada je prijavio stan od 75 kvadrata koji je tada vrijedio 90.000 KM, te automobil čija je vrijednost bila 25.000 KM.

Nema sankcija za političare koji ne prijave imovinu

Svojevremeno su novinari CIN-a koji su se bavili imovinskim kartonima izabranih funkcionera ustanovili da se stvarna imovina političara masovno prikriva.

Centralna izborna komisija (CIK), kojoj političari prijavljuju imovinu, nije odgovorna za tačnost podataka koje funkcioneri unose u obrasce koje su obavezni popuniti. Drugim riječima, političari mogu upisati šta god žele, a niko ih neće kazniti ako podaci ne odgovaraju stvarnoj imovini.

spin-portal.info