fbpx

Iz dnevnika jednog Banjalučanina - Kao da je bio 1. maj

prvi maj

Dragi moj dnevniče,
Prvi maj bio i prošao. Ko je šta imao natakao na ražanj, nabacio na roštilj, popila se koja piva i rakija. Prođe 1. maj kao da ga nije ni bilo.

Piše: Zoran Studenac-Vrbaslija

Polako blijede sjećanja na skoro prazna izletišta, pandemijsko protestna okupljanja preostalih relikta radničke klase. Mediji i novinari nisu imali priliku nešto naročito zabilježiti. Uglavnom, izlizane floskule i fraze o višegodišnjoj ugroženosti radnika i zaposlenika. Političari po starom- utrkivali se ko će prije uputiti čestitku, dio sindikalnih vođa i predstavnika ponovo slikanje s političarima za uspomenu i dugo sjećanje. Istina, bilo je i onih koji podigoše glas, ali tek za manje od pola oktave. Kada već ne može običnim radnim danom, hajde malo za praznik. Ništa novo što već nije viđeno. I tako do narednog praznika rada.

Moj dnevniče,

Elem, “otvorena” i priča o ulozi sindikata u zaštiti radničkih prava. Kao i prethodnih tranzicionih godina sindikati (množina) sabirali, oduzimali, sa “oštro” intoniranim saopštenjima, izjavama, sindikati su (množina) sabirali, oduzimali (ne daj Bože da nešto pogrešno ode u eter), poručivali kako su “u prvim redovima o odbrani radničkih prava”. Lijepo od njih, ali presipanjem šupljeg u prazno još uvijek nije rezultiralo većim platama, zaradama, isplatama regresa za godišnji odmor, poboljšanjima uslova rada. Ništa se nije dogodilo što bi trebalo bar djelimično nagovjestiti da će se nešto dogoditi. Ništa se vjerovatno neće dogoditi ni narednih godina, radnička klasa “otputovala u raj”, dok sindikati, njihove vođe i predstavnici, već sada spremaju saopštenja za naredni prvi maj - ista meta, isto odstojanje, samo treba promjeniti godinu.

Dragi moj dnevniče,

O tome šta je ko natakao na prvomajski ražanj i koliko je ćevapa “bacio” na roštilj, vjerovatno, moguće i sigurno, prepričavaće se do narednog prvomajskog “praznovanja”. Još kratko trajaće na rukama i u nosu miris jagnjetine i ćevapa, dok će sindikati nastaviti (polu)uspješne pregovore sa vlastima i poslodavcima o platama, zaradama, regresima, opštim, pojedinačnim i kolektivnim ugovorima.

Autor: Impuls