fbpx

Iz dnevnika jednog Banjalučanina - Nešto kao „flash“ (Dnevnik vakcine)

vakcinacija 750x430

 Foto: unsplash.com/cdc

Dragi moj dnevniče,

Proteklo prilično Vrbasa od tada, ali mi u glavi jedan „flash“: godina 1972., harala bolest sa ženskim imenom - Variola vera.

Piše: Zoran Studenac-Vrbaslija 

Iako je bilo zaraženih i umrlih, ne prođe dugo, osvanuše novinski napisi „počelo vakcinisanje“ i „za nekoliko sedmica variola vera biće savladana“. Stariji i sada pričaju kako je „u tadašnjoj državi Jugoslaviji proglašena epidemija, ograničeno kretanje, formirane karantine, hitne masovne i obavezne vakcinacija ređale su se kao na traci“. I ne zaboravljaju napomenuti da je „izvršena vakcinancija i revakcinacija 18 miliona ljudi“. A meni u glavi još jedan „flash“. Došle u školu čike u bijelom: „Djeco, narednih dana dobićete vakcine. Ne bojte se, neće vas ništa boliti“.

Moj dnevniče,

Aktuelna kafanska druženja - četvorica za jednim stolom, peti dobacuje sa susjednog, u skladu sa mjerama „društvene samozaštite“ od „djevojke“ zvane Korona, na dnevnom redu često imaju „bocu“. Primiti ovu ili onu vakcinu, zna se pretvoriti i žustre polemičke rasprave, sve dok peti sa susjednog stola ne zagalami: „Pa koji vam je? Pričate o nečemu o čemu se priča da bi trebalo biti. Pravite ražanj, a zec još u šumi“.

Jelena Jevđenić

Jelena Jevđenić

Dragi moj dnevniče,

Ako sam se u početku plašio korone, sada sve više strahujem da ću se „zaraziti“ od obećanja...

Autor: Impuls