fbpx

BISERI I "BISERI" BANJALUČKOG MEDICINSKOG FAKULTETA Medicinski fakultet, šta još reći?

20171127171712 453509

Na svečanoj sjedinici povodom obilježavanja trinaeste godišnjice Univerziteta "Đuro Pucar Stari" studentima medicine Sanji Aleksić, Sanji Hadžiselimović, Nataši Ilišković, Darku Juriću, Snježani Mitrović, Slobodanu Spremi i Ireni Tojčić dodjeljen su zlatne značke.

piše: Dragana Sančanin - Prelom broj 01, decembar 1988. godine.

Ovo najviše priznanje Univerziteta dodjeljuje se studentima čiji je prosjek ocjena tokom školovanja bio od devet do deset. Medicinskom fakultetu je dodijeljena plaketa za uspješan rad. Bili su to zaista biseri ovog fakulteta i ima ih dosta. Međutim, u posljednje vrijeme o Medicinskom fakultetu se više priča o ovim drugim "biserima"!

Počelo je kad je krajem septembra, na vanrednoj konferenciji za novinare Zlatko Opolcer, sekretar Predsjedništva UK SOO Banjaluka iznio uočene nepravilnosti oko upisa studenata u vanrednom (trećem) upisanom roku. Radi se o Aidi Bilalbegović, kćeri profesora neuropsihijatrije i Suzani Varga, kćeri referentice za studentska pitanja na fakultetu. Govoreno je i o problemima oko ispitnih rokova, jer se pojedini profesori ne pridržavaju statuta i rade po svom. Ovo je dovelo do komešanja među prozvanim. Dekan Medicinskog fakulteta prof. dr. Mustafa Sefić je rekao.

Upisali smo 60 studenata u prvom upisnom roku, tako da nije bilo potrebno da se organizuje drugi. Treći upisni rok organizovan je početkom septembra i pripremljena su četiri kandidata koji su završni razred srednje škole završili u inostranstvu, a njihov broj ne ide u kvotu upisa od 60 studenata.

Ubrzo nakon otvorenih primjedbi na prijem ova četiri brucoša u trećem upisnom roku, Medicinski fakultet je ponovo bio u centru pažnje.

Ovog puta u pitanju je bio doc. dr Hamza Mujagić predmetni nastavnik patoološke fiziologije. Studenti su zahtijevali da se pomenuti nastavnik smijeni zbog nepoznavanja plana i programa iz patološke fiziologije, nedostatka pedagoškog iskustva, te negiranja i potcjenjivanja znanja studenata. Doc. dr Hamza Mujagić je na zboru priznao svoje greške, a dekan fakulteta je predložio ispitne rokove koji bi pokrili rokove koje su studenti izgubili u septembru i obećao im da će ubuduće znati za sve rokove unaprijed godinu dana. Tako su se budući doktori izborili za svoja prava i najzad je zavladao mir. Ali ne za dugo...

Po majskom statutu Medicinskog fakulteta moguć je prelaz studenata sa drugih fakulteta. Bilo je potrebno položiti dva ispita sa visokim ocjenama na bilo kojem fakultetu i konkurisati za bijeli mantil. Tako je jedan student Pravnog fakulteta devetkama položio Marksizam i Odbranu kod doc. dr Fikreta Eminovića i mr Drage Brankovića.

Ovaj student je za dva dana položio dva ispita, a izašao je i na kvalifikacioni ispit na Medicinskom fakultetu gdje je evidentiran kao jedan od lošijih kandidata. Osim toga, ovaj redovan student upisan na Pravni fakultet u školskoj 1987/88. godini je u tom periodu bio na odsluženju vojnog roka. Tomislav Aleksić sekretar Pravnog fakulteta ovo nije htio komentarisati. Zvonimir Vidović, referent za studentska pitanja na Pravnom fakultetu je mišljenja da ovaj slučaj ne zaslužuje toliki publicitet, te da u Statutu Pravnog fakulteta nema člana koji studentima osporava pravo polaganja ispita dok su na odsluženju vojnog roka.

Šta reći na kraju? Medicinski fakultet je uvijek u žiži zbivanja pa bilo to zbog bisera ili „bisera“.

"PRELOM" SE BRINE ZA VAS

KAKO UPISATI MEDICINU BEZ PRIJEMNOG

Obavještavamo sve zainteresovane za studij Medicine u Banjojluci da ne čekaju juni mjesec za upis jer je tada najveća gužva. Iskoristite pogodnosti koju Vam nudi Statut Medicinskog fakulteta u kojem pišem:

 Član 156. – uslovi za upis, odnosno prepis sa drugog fakulteta su:

  1. da je student zadovoljio na završnoj provjeri znanja iz najmanje dva predmeta na fakultetu na kome je bio upisan
  2. da ima prosjek ocjena najmanje osam (8) iz položenih predmeta (op. a. – dovoljno je Marksizam i Osnovni ONO i DSZ)
  3. da nije isključen sa fakulteta (op. a. – pazite šta radite, u tom slučaju tate će imati više posla)
  4. prednost imaju kandidati sa većim prosjekom ocjena iz položenih predmeta (op.a. – ne priznaju se ocjene veće od 10)

Djeca uglednika su ovo već iskoristila, iskoristite i Vi!

  1. OPOLCER

 tekstprelom

Autor: impulsportal.net