fbpx

KNJIGE IZA GETA

naslovna geto knjige

Magazin / fanzin BL_FRONT nije bio jedini pisani medij preko koga je „geto gerila“ prenosila svoje ideje i stavove o tadašnjem društvu, do svojih članova. Mnogo prije, kada je UNS GETO bilježio svoje početke, izdate su dvije knjige, a kasnije, kada je Udruženje bilo na vrhuncu 2008. godine, izdata je još jedna knjiga. Sve tri knjige različite su tematike i predstavljaju svojevrstan zapis jednog vremena u kome se alternativnoj kulturi posvećivalo mnogo više pažnje nego danas.

Piše: Ratko Pilipović

Neposredno po osnivanju Udruženja, 2000. godine, zahvaljujući istim razmišljanjima, rodila se saradnja između Bore Petkovića i „geto gerile“. Krajnji rezultat bio je nastanak knjige „KRAUTROCK“ koja na jedinstven način predstavlja muzički pokret u Njemačkoj nastao krajem šezdesetih godina prošlog vijeka. Knjiga ja predstavljena 2000. godine na prvom BL_ART festivalu u Prostoru kulturne bezbjednosti GETO, i bio je jedan od prvih projekata sa kojim je UNS GETO počeo da radi izdavačku djelatnost.

Kraut Rock

Nakon dvije godine „geto gerila“ izdaje još jednu knjigu, ovaj put zbirku pjesama „BERBA KAMENJA“, autora Saše Gavranovića, jednog od osnivača UNS GETO, u čijoj su se sobi održavali prvi sastanci „geto gerile“. Tih godina Gavro se prisjeća kako je završetak rata stvorio geto od ljudi u kome su bile potrebni pasoši, vize, garantna pisma i puno novaca kojeg tada nije bilo. „Bili smo bukvalno u getu, zatvoreni i prepušteni sami sebi“, kaže Gavro. „Taj dan kada smo osnovali Geto, izašli smo iz geta. Geto je ubio taj dan, a vrijeme se pokrenulo. Začula se muzika i svi smo počeli da plešemo. Bendovi su svirali i svirali po svijetu, a mi smo plesali i plesali po svijetu“.

berba

UNS GETO je svoje treće izdanje knjige „Dobro došli u svijet Ubleha“, autora Đorđa Latinovića, objavio 2008. godine i predstavio na BL_ART III festivalu. Knjiga sadrži grafite prikupljene iz različitih gradova sa prostora Bosne i Hercegovine i svojevrstan je zapis urbanog vremena koje je iza nas. Za Đorđa, UNS GETO kao izdavač, bio je izbor koji je dao krajnji rezultat, jer je sadržaj knjige o grafitnim i omladinskim subkulturama u potpunosti korespondirao sa aktivnostima GETA, dosljedno afirimsao kreativne potencijale alternativne kultura kod nas.

.Za mene kao starog "urbanog tragača" UNS GETO je predstavljao ostvarenje svega onoga u alternativnoj kulturi što bi pokušavala raditi i moja generacija da smo bili mladi u to vrijeme. To je svojevrsna "mala revolucija", nastojanje da se jedan alternativni  kulturni koncept i različite ideje angažovano  prevedu u stvarni urbani život. U svakom slučaju bilo je to pomjeranje granica kojima svaka istinska mladalačka generacijska energija teži.”, prisjeća se Latinović.

ubleha

UNS GETO je svojom izdavačkom djelatnošću ostavio trag i tako obilježio vremena koja su odisala energijom kreativnosti, stvarajući kulturni bunt protiv tadašnjih vrijednosti. Bilo da je to knjiga, CD ili magazin / fanzin, svaki od ovih medija sadrži kreativnost pojedinaca koji su bili srž UNS GETO-a i radi kojih je ova ekipa i tako dugo i opstajala. Kreativnim ljudima tog vremena udruživanje i zajednički rad nije bio stran, jer su znali da samo snaga koja je iza njih može pokrenuti stvari.

Na ovim linkovima možete pročitati ostale tekstove o medijima koje je UNS GETO izdao.

  1. MAGAZIN / FANZIN BL FRONT - https://impulsportal.net/index.php/impuls-teme/impuls-virtualni-muzej/29340-bl-front-magazin-kulturne-bezbjednosti
  2. Uživo CD kompilacija KULTURA ZVUKA - VJEŽBAONICA UZVRAĆA UDARAC - https://impulsportal.net/index.php/impuls-teme/impuls-virtualni-muzej/26466-kultura-zvuka-v-multimedijalna-prezentacija-banjolucke-nezavisne-scene-2007
  3. Kompilacija banjolučkih bendova RE START - https://impulsportal.net/index.php/impuls-teme/impuls-virtualni-muzej/27406-kultura-zvuka-vi-multimedijalna-prezentacija-banjolucke-nezavisne-scene-2008

 Impuls