fbpx

842153 vjerica radeta ls

Na svom Twitter profilu Radeta je napisala: "Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?" Monstruozna je ova izjava, ali ne traba da nas čudi. Haški tribunal izdao je krajem 2015. godine nalog za hapšenje i zatražio izručenje Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića. Hag ih tereti za nepoštovanje suda zbog prijetnji, podmićivanja i uticaja na dva svjedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

piše: Mirjana Tešanović

vjerica radeta twitter

Vjerica Radeta rođena je u Livnu 1955. Godine, a završila je Pravni fakultet u Sarajevu.

U Vladi Srbije na čijem čelu je bio Mirko Marjanović bila je zamjenica ministra pravde, a obavljala je i funkciju sekretara Skupštine opštine Zemun. Bila je zastupnica u Skupštini Srbije od 2003. do 2012. godine. Poznata je po kletvama koje je uputila Tomislavu Nikoliću s govornice parlamenta. 

Istinomer - Vjerica Radeta

Radeta sada obavlja funkciju zastupnice Srpske radikalne stranke (SRS) u Skupštini Srbije, najvišem zakonodavnom organu ove države, i potpredsjednica ove stranke.

Na svom Twitter profilu Radeta je napisala:

"Čitam umrla Hatidža Mehmedović iz udruženja biznismenki Srebrenice. Ko li će je sahraniti. Muž ili sinovi?"

Monstruozna je ova izjava, ali ne traba da nas čudi. Haški tribunal izdao je krajem 2015. godine nalog za hapšenje i zatražio izručenje Radete, Jove Ostojića i Petra Jojića. Hag ih tereti za nepoštovanje suda zbog prijetnji, podmićivanja i uticaja na dva svjedoka u slučaju protiv Vojislava Šešelja.

U februaru 2018. godine Haški sud pozvao je vlasti Srbije da se izjasne o spremnosti da preuzmu proces protiv članova Srpske radikalne stranke (SRS) Petra Jojića i Vjerice Radete, optuženih za nepoštovanje međunarodnog suda i nekoliko puta Srbiju prijavio Savjetu bezbjednosti UN zbog nesaradnje u slučaju članova SRS.

Hag nudi Srbiji da preuzme proces protiv radikala

Očito je da sud u Srbiji nije učinio ništa u vezi sa slučajem Vjerice Radete, pa je teško povjerovati da će institucije u Srbiji reagovati i na govor mržnje osobe koja je zastupnica u instituciji koja je nosilac zakonodavne vlasti.

Naša dužnost, kao medija, je da najoštrije osudimo izjavu Vjerice Radete i tražimo od organa Srbije da reaguju na govor mržnje. Genocid koji se nesporno desio u našoj državi, Bosni i Hercegovini, nas moralno na to obavezuje, mada je moral pojam koji je Vjerici Radeti evidentno nepoznat.

impulsportal.net 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU