fbpx

5819354076140faecc4460019935064 w640

Nezadovoljne naredbom da nose hidžab, Avganistanke su se pobunile i objavljuju fotografije u kojima su u haljinama.

Novi zahtev Talibana podrazumeva uredbu o segregaciji u učionicama, odnosno podeli učenika po polu, a učenice, profesorke i ostale zaposlene žene moraju da nose hidžabe shodno šerijatskom zakonu, navodi CNN.

Nedavno su se pojavile slike studenkinja koje su obučene u crno od glave do pete i mašu talibanskom zastavom na državnom univerzitetu u Kabulu.

Ostale Avganistanke su na ovu fotografiju odgovorile tako što su objavljivale fotografije u narodnim nošnjama i šarenim haljinama, što predstavlja kontrast crnim hidžabima koji su obavezni po dolasku Talibana.

“Nijedna žena se nije ovako oblačila u istoriji Avganistana. Ovo je veoma strano i nepoznato kulturi Avganistana. Ja sam objavila svoju fotografiju u tradicionalnoj haljini da bih informisala, edukovala i odgovorila na dezinformacije koje su talibanska propaganda”, napisala je doktorka Bahar Jalali koja je i pokrenula akciju na Tviteru sa haljinama.

“Iz protesta za talibanski dres kod, ponosno objavljujem ove fotografije tadicionalne avganistanske nošnje”

“Ponosno nosimo našu tradicionalnu, šarenu i avganistansku odeću jakih boja”, ističu.

Super žena

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU