fbpx

kanabis

Industrija kanabisa u Africi se razvija nevjerovatnom brzinom, te bi uskoro ovaj kontinent mogao da snabdijeva cijeli svijet. Uganda već uzgaja medicinski kanabis za potrebe njemačkog tržišta.

Bendžamin Kadet obilazi svoje biljke u bijeloj polo majici koja nosi logo njegove kompanije. Stavlja hirurške rukavice kako bi pažljivo proučio biljke. Imaju mnogo polena, što znači da su dovoljno sazrele da se uberu. Kadet se smješka sa zadovoljstvom.

Ovaj preduzetnik iz Ugande i bivši član parlamenta je direktor jedine kompanije koja ima licencu da uzgaja kanabis legalno u ovoj zemlji istočne Afrike. Plantaže kanabisa u Rvenzori planinama, protežu se preko tri hektara i faktički leže na samom ekvatoru.

Više od 40.000 biljaka kanabisa cvjeta u staklenicima uz strogo poštovanje higijenskih propisa. Namijenjene su za izvoz u Evropu.

60877307 401

Bendžamin Kadet

"Od kada smo počeli sa uzgojem 2011. godine, isprobali smo više sorti. Prva je došla iz Holandije. Ali u to vrijeme nijesmo imali dovoljno finansijskih sredstava za uzgoj i potencijalne kupce na svjetskom tržištu, pa smo tako krenuli u potragu za kontaktima", kaže Kadet za DW.

Od početka januara ove godine, vakumirani paketići kanabisa od 10 grama, koji su u skladu sa njemačkim farmaceutskim propisima koji garantuju sigurnost i kvalitet, se prodaju u njemačkim apotekama.

Izraelska ekspertiza

Osnivač ove kompanije je Izraelac, Nir Sosinski, koji je prve staklenike napravio u južnom Izraelu. Od tada pokušava da se proširi na svjetsko tržište. Preko biznis kontakata upoznao je Kadeta i pozvao ga da dođe u Izrael. Zatim su zajedno otišli u Ugandu kako bi pronašli idealne uslove za uzgoj kanabisa u blizini grada Kasese.

"Izgleda kao rajska bašta. U sredini je zelenilo, a okolo su planine", kaže Sosinski, objašnjavajući da je lokacija na ekvatoru od krucijalne važnosti za uzgoj ove biljke. "Kanabisu je potrebno 12 sati svjetla i 12 sati mraka", kaže on za DW.

Sosinsku je od tada uložio pet miliona eura u kultivaciju biljke u Ugandi. Najprije je instalirao struju i unajmio 100 radnika iz lokalnih zajednica. U isto vrijeme, krenuo je u potragu za kupcima, naročito u Evropi. Međutim, evropski propisi oko uvoza postali su prepreka. Tako Izraelcu 2015. godine u pomoć pritrčava Patrik Hofman, 43-godišnji politikolog, koji je postao prva osoba koja je legalno uvezla kanabis za medicinske svrhe u Njemačkoj.

U to vrijeme, bilo je malo pacijenata u Njemačkoj kojima je bila dozvoljena konzumacija medicinskog kanabisa i tu potražnju je uglavnom pokrivao kanabis iz Holandije.

Zatim je 2016. godine njemački Savezni administrativni sud donio odluku da pacijenti imaju puno pravo da koriste ovu biljku u medicinske svrhe. Tada je nastao problem sa snabdijevanjem.

Odakle sve dolazi?

Nova njemačka vlada je u koalicionom ugovoru najavila da će dozvoliti "kontrolisan protok kanabisa za odrasle u svrhu konzumacije i to u licenciranim radnjama".

Za Hofmana je tako postalo jasno da trenutno snabdijevanje uskoro neće biti dovoljno. Tako je došao na ideju - na svjetskom tržištu ima oko 25.000 licenci za uzgoj kanabisa, ali samo oko 20 za uvoz na njemačko tržište. Jednu od njih ima preduzeće za medicinski kanabis Kantoraž, koju je Hofman osnovao 2019. godine. "Zašto ne bih ponudio svim tim biznisima da dobiju licencu u zamjenu za snabdijevanje sirovim kanabisom". Time bi strane kompanije uštedjele dosta vremena pri nabavljanju licence za uvoz u Njemačku.

Kantoraž sada uzima kanabis od 19 partnera i 14 zemalja, uključujući i zemlje u kojima se tradicionalno uzgaja kanabis poput Kanade i Izraela, ali ponajviše iz Južnoafričke republike, Zimbabvea i Ugande.

Za Hofmana jedno je sigurno - potražnja za medicinskim kanabisom će da skoči narednih godina, kako u Njemačkoj, tako i u Evropskoj uniji. Tu Afrika igra ključnu ulogu.

Hofman smatra da Afrika sada ima odgovornost da odigra ključnu ulogu u uzgoju i preradi kanabisa. "Ako želimo istovremeno da sačuvamo prirodu, ne možemo da uzgajamo velike količine kanabisa u staklenicima, već u povoljnim prirodnim uslovima, a nema boljeg mjesta za to nego blizu ekvatora".

DW

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU