fbpx

Ukrajina rat blll

Bivši komandant Stožera za specijalne operacije SAD-a u Evropi, umirovljeni general bojnik Majk Repas (Mike Repass) kazao je da međunarodna zajednica mora značajno pojačati podršku Ukrajini kako bi ona mogla pobijediti u ratu.

Repas pruža edukaciju i savjetodavnu podršku ukrajinskoj vojsci prema ugovoru s američkom vladom. Prošlog je mjeseca posjetio Poljsku i Ukrajinu kako bi se bolje uputio u situaciju na terenu.

"NATO je prespor"
Rekao je da je ukrajinski lanac opskrbe vojnom opremom neučinkovit i da je potrebna obučena vojska kako bi se Rusi istjerali iz Ukrajine. Smatra da bi SAD i druge zapadne zemlje trebale okupiti strateške snage koje se sastoje od pet brigada i do 40.000 istreniranih vojnika te da bi to uvelike promijenilo situaciju u Ukrajini.

U intervjuu za CNN je kazao da je tokom svoje posjete zaraćenom području ustanovio da Ukrajini još uvijek treba puno pomoći.

- NATO je prespor. Dodatan problem je taj da nemamo uvida u to što se događa s vojnom opremom nakon što ona stigne u Ukrajinu. Umjesto da je opskrba vojnom opremom profesionalne naravi, ona je personalne. Viši službenici utvrđuju prioritete distribucije i, koliko sam mogao primijetiti, ti prioriteti se ne temelje na razumijevanju stopa potrošnje, budućih operacija ili objektivnih podataka - rekao je Repas.

Dodao je da se distribucija temelji na pozivu komandanta brigade X ili sektora Y koji kaže da mu treba 27 projektila Javelin.

- Dakle, vrlo je personalizirano, a to nije način na koji se provodi ratna logistika - dodao je.

Tri ishoda rata
Na pitanje može li se rat u Ukrajini previše odugovlačiti, kazao je da postoje tri moguća scenarija: Rusija vodi odluke na bojnom polju u svoju korist, Ukrajina vodi odluke na bojnom polju u svoju korist ili pat pozicija.

- Dva od tri ishoda donose pobjedu Rusiji jer bi ona u slučaju pat pozicije utvrdila pobjedu na temelju činjenica na terenu te nastavila okupaciju na proširenom području Ukrajine. To bi Rusiji izvojevalo manju pobjedu, ali bi se ipak radilo o pobjedi i kontroli nad značajno proširenim terenom - smatra general.

Upitao je kako zapad reagira. Dodao je da svi misle samo na trenutno stanje na bojišnici i šalju vojnu opremu.

- No, ukrajinskoj vojsci su potrebne obučene vojne snage kako bi istjerala Rusiju iz Ukrajine jer nema dovoljno opreme, oružane moći i istreniranih vojnika - dodaje.

Repas je rekao da će Rusija uvijek imati više vojne snage, ne nužno bolje, ali više vojnika.

- Kao što je Staljin jednom rekao - kvantiteta ima svoju kvalitetu. Pitanje je tko će koga prije izmoriti, a u jednom trenutku bi se situacija mogla preokrenuti u korist Rusije. Zato i smatram da Ukrajini trebaju dodatne vojne snage - kazao je Repas.

Značajan vojni kapacitet
- Zapad može učiniti četiri stvari. Prvo, mora oslabiti Rusiju jačanjem vojne sposobnosti Ukrajine. Drugo, mora odvratiti Rusiju jačanjem NATO-a. Treće, treba zakinuti ruske oružane snage i sposobnosti. I konačno, mora osigurati poraz Rusije u Ukrajini, a to se može postići postavljanjem strateških i operativnih rezervnih snaga koje mogu izvoditi ofenzivne operacije kako bi se Rusi maknuli iz Ukrajine i kako bi se osigurale granice te zemlje - dodao je.

General je kazao da SAD, Francuska, Britanija i Njemačka trebaju uspostaviti brigade.

- Ove nacije imaju značajan vojni kapacitet i mogle bi opremiti ukrajinske jedinice i zatim ih obučavati na svome teritoriju. Dakle, to bi bilo pet brigada u pet operativnih sektora. A za to bi vam trebalo vjerojatno šest do osam mjeseci. Ovih pet brigada imalo bi zapadnu opremu, integrirani pristup zračno-kopnenoj borbi gdje imate sva sredstva koja su vam na raspolaganju, uključujući tenkove, zračnu potporu i protuzračnu obranu. U brigadi ima oko 8.000 vojnika, dakle to je do 40.000 ljudi u pet brigada. Vjerujem da su Ukrajinci sposobni pronaći toliko vojnika s obzirom na trenutnu izvanrednu situaciju - dodao je.

Majk Repas je komentirao i novog ruskog komandanta za Ukrajinu, generala Aleksandra Dvornikova. Kazao je da se radi o čovjeku za ratovanje, a ne za igru međusobnog iscrpljivanja.

- On nije tip za manevarsko ratovanje. Učinit će ono što je radio cijeli život, a to je da se prvo razori i uništi sve što mu se nađe na putu, a zatim se šalju trupe. Te će trupe silom evakuirati ukrajinske građane kako bi osigurale da nema potencijala za pokret otpora - smatra Repas.

Na pitanje hoće li se rat u Ukrajini proširiti, penzionisani američki general je kazao da Bjelorusija pruža utočište Rusiji od početka rata 24. februara.

- Mnogi smatraju da je Bjelorusija država pijun i da njome zapravo upravlja Moskva. Ta zemlja nije poslala svoju vojsku, ali je na svom području smjestila ruske snage. Omogućila je pokretanje operacija sa svog teritorija. Rusi su otamo lansirali kopnene i zračne napade. Tri baltičke države i Poljska su uvjerene da su one sljedeća meta nakon Ukrajine. One Rusiju vide kao egzistencijalnu prijetnju. A nema dokaza da se Putin namjerava zaustaviti na Ukrajini - dodao je.

Avaz

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU