fbpx

tiktok unsplash

 Foto: Unsplash

Zapadne vlade ljute su na TikTok. Kineska aplikacija koju obožavaju tinejdžeri širom svijeta izložena je kritikama da omogućava špijuniranje, ne štiti lične podatke i da čak kvari mlade, piše Politico.

Vlade u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, na Novom Zelandu i širom Evrope odlučile su posljednjih mjeseci da zabrane korišćenje TikToka na poslovnim telefonima.

Bijela kuća zatražila je od kineske matične kompanije ByteDance da proda TikTok ili će aplikacija u SAD-u biti potpuno zabranjena. Ali, jesu li te kritike opravdane? Bezbjednosni zvaničnici ne govore puno o tome zašto su protiv TikToka.

To je možda zbog osjetljivosti pitanja koja se odnose na nacionalnu sigurnost ili je jednostavno znak da su sve to samo neutemeljene prazne priče. Glavni izvršni direktor TikToka Šu Zi Ču odgovarao je na pitanja američkih kongresnika s tim u vezi.

Glavne kritike upućene TikToku:

1. Pristup Kine podacima s TikToka

Možda najveću zabrinutost izaziva potencijalni pristup kineske vlade podacima miliona korisnika TikToka. Zapadni bezbjednosni zvaničnici upozoravaju da bi ByteDance mogao da bude podložan kineskim zakonima o nacionalnoj sigurnosti, posebno zakonu iz 2017. koji nalaže kineskim preduzećima da „podržavaju, pomažu i sarađuju“ s nacionalnom obaveštajnom zajednicom. Zakon daje slobodne ruke kineskim obajveštajnim agencijama, ističu zvaničnici.

Podatke korisnika TikToka mogu koristiti i stotine kineskih inženjera i zaposlenih TikToka, od kojih neki mogu raditi za državu, kažu zapadni zvaničnici. U decembru 2022. neki zaposleni ByteDancea u Kini i SAD-u ciljali su novinare zapadnih medija koji su koristili aplikaciju (i kasnije dobili otkaz).

Evropske institucije zabranile su prošli mjesec svojim zaposlenim da imaju TikTok na službenim telefonima. U internom e-mailu poslanom zaposlenim evropskog nadzornika za zaštitu podataka, koji je Politico dobio na uvid, objašnjeno je da se time želi „smanjiti izloženost Komisije sajber napadima jer ta aplikacija prikuplja toliko podataka o mobilnim uređajima koji bi se mogli iskoristiti za napad na Komisiju“.

Irska komisija za zaštitu podataka, glavni regulator EU za to pitanje, trebala bi idućih mjeseci da odluči da li je TikTok nezakonito prebacivao podatke o evropskim korisnicima u Kinu. Oni koji su sumnjičavi u pogledu bezbjednosnih optužbi ističu da bi kineska vlada jednostavno mogla da kupi velike količine korisničkih podataka od slabo regulisanih posrednika.

Američki društveni mediji poput Tvitera imali su takođe problema sa zaštitom korisničkih podataka od radoznalih očiju stranih vlada, ističu. TikTok tvrdi da nikada nije dao podatke kineskoj vladi i da bi to odbio ako ga se zatraži. ByteDance je registrovan na Kajmanskim otocima, što bi ga, tvrdi TikTok, zaštitilo od zakonskih obaveza da pomaže kineskim agencijama.

Projekt Teksas i Projekt djetelina

Dvadeset posto dionica ByteDancea drže njegovi osnivači i kineski investitori, 60 posto globalni investitori, a 20 posto zaposleni. Kompanija je objavila dva plana za zaštitu podataka. U SAD-u Projekt Teksas je 1,5 milijardi američkih dolara vrijedan plan izgradnje zida između američke podružnice i njenih kineskih vlasnika.

Evropska verzija vrijedna 1,2 milijarde evra, Projekt djetelina, prebacila bi većinu TikTokovih evropskih podataka na servere u Evropi. Ali, glavni evropski lobista TikToka Teo Bertram rekao je u martu da bi „bilo izuzetno teško“ posve zaustaviti prenošenje evropskih podataka u Kinu.

2. Ulazna vrata za kineske špijune

Ako kineske agencije ne mogu pristupiti TikToku legalno, mogu ući na zadnja vrata, tvrde zapadni zvaničnici. Kineski sajber špijuni spadaju među najbolje na svijetu, a njihov posao je lakši ako se baze podataka i digitalna infrastruktura nalaze na njihovoj teritoriji.

Holandske obavještajne agencije savjetovale su vladinim zvaničnicima da deinstaliraju aplikacije iz zemalja koje vode „ofenzivne sajber programe“ protiv Holandije, uključujući Kinu, ali i Rusiju, Iran i Sjevernu Koreju.

Kritičari argumenta koji se temelji na sajber špijunaži podsjećaju na istraživanje građanske laboratorije Univerziteta iz Toronta iz 2021. koja je utvrdila da ta aplikacija ne pokazuje „otvoreno maliciozno ponašanje“ koje bi se očekivalo od jedne špijunske aplikacije.

Bertram kaže da kompanija želi da zaposli još inženjera van Kine

Ali, direktor laboratorije rekao je da istraživači nisu imali informacije o tome što se događa s TikTokovim podacima koji se čuvaju u Kini. TikTokov Projekat Teksas i Projekat djetelina uključuju korake za ublažavanje bojazni od sajber špijunaže, kao i za legalni pristup podacima.

Plan za EU dao bi evropskom bezbjednosnom telu (koje tek treba odrediti) ovlašćenja da provjerava politike koje se odnose na sajber sigurnost i kontrolu podataka i da ograniči pristup nekim zaposlenima.

Bertram je rekao da bi ta agencija mogla da komunicira sa evropskim bezbjednosnim agencijama i regulatorima „bez miješanja TikToka, kako bi se uvjerili da se ništa ne skriva“.

Bertram je takođe rekao da kompanija želi da zaposli još inženjera izvan Kine.

3. Pravo na privatnost

Kritičari TikToka optužuju aplikaciju da masovno prikuplja podatke, posebno u Sjedinjenim Državama, gdje građani nemaju zaštićena opšta prava na privatnost na saveznom nivou. U jurisdikcijama koje imaju stroge zakone o zaštiti privatnosti, TikTok je suočen s čestim optužbama da ih ne poštuje.

Kompanija je pod istragom u Irskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Kanadi zbog toga kako obrađuje podatke maloljetnih korisnika. Regulatori u Holandiji, Italiji i Francuskoj takođe istražuju njegove prakse kad je riječ o zaštiti prava na privatnost u vezi sa personalizovanim oglašavanjem i zbog toga što ne ograničava pristup djece svojoj platformi.

TikTok je demantovao optužbe iznijete u nekim izveštajima tvrdeći da američke tehnološke kompanije prikupljaju jednako veliku količinu podataka. Meta, Amazon i drugi takođe su dobili velike kazne zbog kršenja prava na privatnost evropskih građana.

4. Psihološke operacije

Možda najozbiljnija optužba, a svakako zakonski najsvježija, odnosi se na to da je TikTok dio sveopšte kineske civilizacijske borbe protiv Zapada. Njegova uloga je da širi dezinformacije i zatupljujući sadržaj među mladim zapadnjacima, sijući podele i apatiju.

Direktor američke Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) Pol Nakasone upozorio je ovog mjeseca da bi kineska kontrola TikTokovog algoritma mogla da omogući vladi da sprovodi operacije širenja uticaja među zapadnom populacijom. TikTok tvrdi da ima oko 300 miliona aktivnih korisnika u Evropi i SAD-u. Aplikacija je 2022. bila najviše skidana sa interneta.

Godine 2019. pojavili su se izvještaji koji su sugerisali da TikTok cenzuriše pro-LGBTQ sadržaj i video snimke koje spominju pekinški Trg Tiananmen. ByteDance je takođe optužen da promoviše besmislene video snimke zapadnoj djeci kako bi gubila vrijeme, za razliku od korisnog obrazovnog sadržaja koji se nudi na njegovoj kineskoj aplikaciji Douyin.

Osim optužbi za namjerne „operacije širenja uticaja“, TikTok je kritikovan i zbog toga što ne štiti djecu od zavisnosti o svojoj aplikaciji, od opasnih viralnih izazova, kao i dezinformacija. Francuski regulator rekao je prošle nedjelje da je aplikacija još u „jako ranim fazama“ kontrole sadržaja, piše Index.hr.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU