fbpx

Dino Saran

U momentu kada se borimo da unesemo što više ugljenih hidrata i dok nam brojevi računa diktiraju život, zdravlje nam je jedino ostalo kao stvar vrijedna čuvanja, jer je pravde sve manje -kažeDino Šaran, frontmen sarajevskog benda “Letu Štuke”.

Njegov bend održaće 25. novembra u banjalučkom klubu KSB, koncert u sklopu promocije novog singla “Bože zdravlja” i četvrtog, za sada bezimenog studijskog albuma, koji bi krajem godine trebao izaći pred publiku.

Prvi najavni singl novog albuma, ”Bože zdravlja”, pokazuje da bend ne podliježe brzopleto očekivanjima publike, već se drži svog unutrašnjeg tempa. Pjesma otkriva Šaranovu autorsku genezu i vještinu da mijenja zvuk benda a da ostane prepoznatljiv.

– “Bože zdravlja” je na neki način moj izvještaj o vremenu provedenom u odsustvu sa scene. Ona govori o mom viđenju svijeta kakav je postao. Dakle, u suštini jedna naizgled intimna pjesma šireg konteksta. Naziv vuče korene iz starog narodnog izraza, a pošto sam u godinama, sada ga mnogo više koristim i realnije razmišljam o svemu, pa i o zdravlju – kaže jedan od najtalentovanijih muzičara svoje generacije.

Pjesma hipnotičkog ritma, snažnog i modernog rok zvuka uz Šaranovska iskrenu poetiku (“ Spektar opcija je uži nego ikad / gladne horde traže meso bilo koje / Putujem lakše, jer putujem sam / Bože zdravlja, kada pravde nema... Usput me pozdravljaju vatre što me griju, ako im priđem mogu lako da opeku”...) jasnog nagoveštava da će novi album ponovo biti korak napred.

– Album je sniman u Mostaru i Sarajevu, imaće deset pjesama. Producent je Bojan Ahac, klavijaturista i programer. Tu su još Emir Jugo (gitara), Dejan Ostojić (bas gitara) i Slobodan Ćosić (klavijature, perkusije). Imamo i goste, ali ne bih sve da otkrivam unaprijed. Novi bubnjar je Amar Češljar poznat široj publici i vrsnim muzičarima regiona. Atmosfera na snimanju je bila dobra, mi smo zadovoljni, nadam se da biti i publika – kaže Šaran.

Bend je po prvi put radio bez Đanija Pervana, koji je uz Šarana bio jedini orginalni član benda i za “Letu Štuke” bio mnogo više od bubnjara.

– Iskreno, bilo je malo neobično u studiju bez Đanija. Koliko je to uticalo na zvuk novih pjesama ne znam, jer mi je teško biti objektivan, i kada su pjesme i Đani u pitanju. Promjene su u svakom slučaju dobrodošle. Ovo je nova faza i to je dobro, a Pervan je uvijek tu negde u našoj muzici – kaže muzičar i dodaje da su promjene poetike u njegovim tekstovima posljedica promjena u okolini.

-Pojedinac je povezan sa drugim pojedincem ako su im unutrašnji svijetovi ili interesi kompatiblni. U suprotnom to je samo okolina, a okolina se mijenja svakog dana, zbog čega se menjanju i moji tekstovi. Izvor inspiracije je život, a da li govorite o ličnim iskustvima, ili pjevate o životu ljudi koji vas okružuju, to je već na vama – kaže tekstopisac “Štuka” o stihovima sa novog albuma.

Šaran kaže da je muzika zanat kao i svaki drugi, što zahtijeva težak rad, visok kvalitet i puno uloženog vremena i emocija.

– Sve je u radu i ulaganju. Ko radi stalo mu je do onog što radi i neće dozvoliti da njegov rad bude roba za jeftinu prodaju. Sve drugo su izgovori za sopstvene mane i slabosti – kaže Šaran i dodaje da je nestrpljiv da nove pjesme predstavi uživo pred publikom u Banjaluci.

– U Banjaluci je uvijek je bilo odlično. Volimo svirati Banjaluku, jer publika iskreno reaguje na emocije sa bine. Kada imate takvu publiku, nema mjesta zabrinutosti, sigurno će biti dobro i ovaj put – skromno kaže frontmen benda koji je u Banjaluci ostvario nekoliko antologijskih nastupa.

Divljan je moj heroj

“Letu Štuke” bili su dio filma ”Nebeska tema” o životu Vlade Divljana” u režiji Mladena Matičevića

– Vlada Divljan je jedan od heroja mog tinejdžerskog doba. Gospodin par ekselans. Kasnije sam imao sreću da ga upoznam, tako da nismo imali dilemu ni jedne sekunude, kada smo dobili poziv od režisera Matičevića, i mogu samo da mu čestitam na više nego dostojnom omažu Vladinom liku i djelu – kaže on.

blic.rs

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 5.5%
Ne - 81.7%
Možda - 11%

Ukupno glasova: 109
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU