fbpx

Povod za razgovor sa Predsjednikom Skupštine grada Banjaluka Budimirom Balabanom, bila su dešavanja oko dječjeg igrališta i zelene površine u naselju Borik. 

1610058 754661254678696 7237317636719408609 n

Autor: Impuls

Da podsjetimo, Odlukom o izradi izmjene dijela Regulacionog plana stambenog naselja Borik, na mjestu javne zelene površine i dječjeg igrališta planirana je izgradnja pravoslavne crkve i pomoćne zgrade od preko 1000 kvadratnih metara.

Građani organizovani u Građansku inicijativu za Borik, u skladu sa propisima pokrenuli su peticiju, kojom se traži donošenje odluke o stavljanju van snage prethodne odluka Skupštine grada Banjaluka o izradi izmjena dijela regulacionog plana stambenog naselja Borik i prikupili više od 5000 potpisa. Na sjednici Skupštine grada Banjaluka održanoj 24. novembra 2015. godine, Građanska inicijativa za Borik nije dobila potrebnu većinu glasova odbornika, nakon čega je dostavila žalbu Vrhovnom sudu Republike Srpske.

“Želim da pohvalim rad i trud Građanske inicijative za Borik,”, rekao je odmah na početku razgovora gospodin Balaban, istakavši da su sve odradili u skladu sa zakonom i propisima, što, nije nimalo jednostavan proces.

U vezi same sjednice i njenog toka, objasnio je da je skupštinski Kolegij donio Odluku da se Prijedlog Građanske inicijative stavi na Dnevni red sjednice zakazane za 24.11. 2015. godine, ali da se ta odluka odnosila prevashodno na tu sjednicu, te bi i bez toga njegova obaveza kao predsjednika Skupštine bila da Prijedlog inicijative uvrsti na dnevni red neke od narednih sjednica.

U ovakvim slučajevima, objasnio je dalje, moja je obaveza da uvodnu i završnu riječ dam predlagaču, što je bilo poučno za pojedine odbornike, koji su tražili da se Prijedlog Građanske inicijative skine sa dnevnog reda.

Sam ishod sjednice, smatra ne bi trebalo uopšte stavljati u kontekst pobjede ili poraza, kao ni sukoba različitih interesa. Naime, u oba slučaja radi se o javnom interesu, a niti jedan javni interes nije preči. Činjenica je da je odabrana lokacija stvorila određene tenzije, ali u ovom slučaju treba imati na umu one stvari koje vode ka rješenju, te šta sve možemo na ovom primjeru naučiti.

SPC je nakon Sjednice skupštine na kojoj je Prijedlog GI odbijen većinom glasova odbornika, odlučila da ne poduzima dalje korake dok se ne urade prijedlozi sa stručnim analizama za više lokacijia. Lokacije će predložiti nadležno odjeljenje Gradske uprave  i sasvim izvjesno će jedan od njih biti i ova koja je izazvala reakcije građana, a na kojoj se sada nalazi dječje igralište i zelena površina.

To se trebalo učiniti davno, tim prije jer su odgovorni imali skoro dvije i po godine da nađu adekvatno rješenje, istakao je gospodin Balaban, ali bitno je da sada imamo dovoljno prostora i vremena da se taj propust ispravi. Kao građevinac, potrudio se da mi objasni na konkretnom primjeru kako se to radi, kakva je metodologija, postupak, bodovanje i na kraju kako se to mora prezentirati javnosti.

Tako će kaže biti i u ovom slučaju, u kome je po njegovom mišljenju moguće naći rješenje koje bi zadovoljilo sve.

“Na ovom primjeru smo svi mi, odbornici i građani, mogli mnogo toga da naučimo, a prije svega koliko je važno da uspostavimo uzajamnu komunikaciju. Građanska inicijativa za Borik pokrenula je jedan proces koji bi trebao postati pravilo u daljim odnosima građana i onih koji ih zastupaju kako bi smo zajednički tražili najbolja rješenja za unapređenje i poboljšanje života u našem gradu, i to je pravi način na koji trebamo shvatiti sve što se u ovom slučaju dešavalo”, rekao je Balaban.

Osvrnuo se i na Rekreativnu zonu Banjaluka, odnosno probleme nastale oko saobraćaja na Banj Brdu/Šehitlucima. Vikende kaže provodi sa svojom porodicom na selu, ali je otišao jedne nedjelje da prošeta i bio prijatno iznenađen brojem ljudi koje je vidio. Samatra da se i ova inicijativa pokazala uspješnom, rampa je ostala spuštena, a u budžetu je planirano 150 000 KM za izgradnju pješačkih staza što nije bio slučaj prethodnih godina.

“U Banjaluci su se definitivno pokrenuli neki pozitivni procesi i građani sve više shvataju koliko je važno da iskoriste mogućnosti koje imaju i budu aktivniji u kreiranju politike zajednice u kojoj živimo. Sada, tokom javne rasprave o prijedlogu budžeta za 2016. godini se to jasno i vidi, obzirom da su dvije Mjesne zajednice (Borik i Verići) u kojima sam bio ovim povodom, bile pune”, istakao je Balaban.

U daljem razgovoru, gospodin Balaban je naglasio da se ipak radi o prvim koracima, da otpor prema ovakvim promjenama postoji i da će postojati još dugo. Kao primjer naveo je internet stranicu Skupštine grada Banjaluka, koja se u startu suočila sa snažnim otporom.

O slučaju Jelene Đuričić, dipl. ing. elektrotehnike, koja je ponudila pomoć oko izrade ove stranice, mimo svoga posla a tokom rizične trudoće, zbog čega se suočila sa mobingom, već smo pisali.

U tom smislu smatra da i građani i odbornici koji su podržali ovakav odnos građana i njihovih izabranih predstavnika moraju biti spremni na razne vrste otpora, a što se moglo čuti i na pomenutoj sjednici. To ne bi trebalo obeshrabriti ni jedne ni druge da nastave ovim putem.

“Građanske inicijative su pravi put ka izgradnji civilnog društva i demokratizacije uprave, i to je ono na čemu svi zajedno moramo da radimo, jer je to naš zajednički interes”, na kraju je rekao predsjednik Skupštine grada Banjaluka Budimir Balaban.

Pišući ovaj tekst pade mi na pamet kako i put na najviši planinski vrh počinje prelaskom kućnog praga. Bez tog naizgled malog i beznačajnog koraka, nikada ne bismo stigli do vrha.

Razgovarala Mirjana Tešanović

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU