fbpx

Budimir Balaban, predsjednik Skupštine grada Banjaluka, pred kraj svog mandata susreo se sa do tada nepoznatim načinom djelovanja građana organizovanih u Građansku inicijativu za Borik. Iako je ovakav način organizovanja građana predviđen zakonom, u praksi ga nije bilo.

IMG 0559

Autor: Impuls 

Kako smo pratili sve aktivnosti GI za Borik i gradske skupštine, razgovor sa gospodinom Balabanom počeo je pitanjem učešća građana u kreiranju politika razvoja Grada Banjaluka.

"Mnogo sam razmišljao o svemu što sam do sada radio u politici, mnogo toga sam tokom vremena i pisao i sada sam sve to poslagao u deset tačaka koje sam izdovojio. Naravno, ima mogno više stvari koje bi trebalo da se urade, ali ja sam odlučio da se fokusiram na one koje mislim da je moguće veoma brzo implementirati. To je veoma obiman materijal a kako sam inžinjer po struci, predstavio sam sve to grafički, tako da svakome bude razumljivo."

"Jedna od tih tačaka je i kako ojačati rad Mjesnih zajednica. Smatram da od toga trebamo da krenemo. Do sada one nisu praktično radile ništa, a značajna sredstva su se izdvajala za njihov rad," kaže Balaban i pojašnjava dalje: "Na plate sekretara MZ iz budžeta se izdvaja oko 1 300 000 KM, dok Mjesne zajednice nemaju nikakva sredstva, nadležnosti i uglavnom su zaključane, kako za građane tako i za udruženja. Rezultat takvog rada je da birokrate odlučuju o svemu a građani nemaju nikakav uticaj na te odluke."

PLAKAT MZ page 001

"Rješenje koje predlažemo vidi se na ovom grafičkom prikazu. Dakle, sredstva se nisu povećala, i dalje je to 1 300 000 KM, ali sada su ta sredstva drugačije raspoređena, 300 000 KM u budžetu o kojima odlučuju građani i 1 000 000 KM za projekte koje kandiduju građani putem Mjesnih zajednica. Mijenjaju se i prava građana, pa bi oni tako dobili pravo na vlastite prihode, pravo da upravljaju javnim prostorima za građane i pravo da vode brigu o komunalnim uslugama o kojima grad ne brine. Tako građani učestvuju i odlučuju o tome šta se dešava u sredini u kojoj žive."

Ovdje ste dali primjer kako je moguće sa istim iznosom sredstava iz budžeta napraviti potpuno drugačiji način funkcionisanja Mjesnih zajednica. Mnogo je toga što se finansira iz budžeta, može li budžet Grada Banjaluka sve to da podnese?

"2004. godine budžet Grada Banjaluka iznosio je 69 900 000 KM, od toga je 11%, odnosno 8 000 000 KM izdvajano za plate, 30% ili 21 000 000 KM za kapitalne investicije, 6% ili 4 000 000 KM za socijalnu zaštitu i 53% ili 36 900 000 za ostalo."

"2015. godine u budžet se slilo 116 000 000 KM. Za plate se izdvojilo 32% ili 36 835 600 KM, za kapitalne investicije 7% ili 8 200 000 KM, za socijalnu zaštitu 11% ili 12 445 000 KM i ostalo 50% ili 58 519 400 KM."

BUDZET present page 001

"Ukoliko bismo učinili tri stvari, smanjili troškove administracije, olakšali i ubrzali postupak za investicije i izradili socijalne karte koje bi se potom primjenjivale pravedno, 2020. godine imali bismo ovakvu raspodjelu u budžetu koji bi iznosio 160 000 000 KM, za plate 16% ili 25 000 000 KM, kapitalne investicije 30% ili 48 000 000 KM, socijalana zaštita 14% ili 22 000 000 KM i ostalo 41% ili 65 000 000 KM."

Ove dvije tačke iz vašeg programa pokazuju da sredstava ima ali da je raspodjela istih uglavnom namjenjena administraciji a ne potrebama građana. Iako vaši prijedlozi idu u smijeru takve preraspodjele u kojoj bi se budžetski novac usmjerio prema građanima i investicijama koje bi opet donijele nove prihode u budžet, zašto se to nije učinilo do sada obzirom da je i vaša politička partija na vlasti u Gradu Banjaluka?

"Naš klub su činila 4 odbornika. Na žalost, naši koalicioni partneri su rijetko kada imali sluha za naše prijedloge, zahtjeve, rješenja. Uvjeren sam da će se stvari promijeniti poslije 2. oktobra. Mi smo kritikovali sve negativne stvari, bez obzira da li je bila riječ o SNSD-u ili drugoj političkoj stranci. Tako će biti i u buduće. Uradili smo velike stvari kao klub i ponosan sam na to. Ponosan sam, jer je to narod prepoznao, a to će pokazati i rezultati izbora. Vi možete biti u koaliciji, ali koalicija vas ne obavezuje da se oglušite o želje, zahtjeve i dobrobit građana. Moramo reći da smo imali dosta opstrukcija od strane pojedinih odborinka SNSD-a i dijela Gradske uprave. Da bi se izborili za nešto za građane uvijek smo prolazili trnovit put. Kada bi nešto kritikovali dočekivani smo na nož. Sad nas opet uvjeravaju da ćemo uspješno sarađivati, ali nam prethodno iskustvo govori suprotno. Sada njima naša rješenja izgledaju odlično, jer su pokazali da nisu sposobni, ili nisu željeli, ili nisu imali kadrove da riješe neke ključne probleme grada. Širili su birokratski aparat, Gradska uprava puca po šavovima, a oni kukaju kako je problem što nema dovoljno novca. Mi smo jasno pokazali šta se sve može uraditi sa istim buždetom."

"Uvjereni smo da ćemo u novom mandatu imati mnogo veću snagu i da ćemo tako i moći da ispunimo šta smo i planirali. A oni više neće biti odlučujući faktor."

Da se opet vratimo budžetu. Jedna od tačaka koje ste definisali je i politika za konkurentnost i nova radna mjesta boljom preraspodjelom i manjom administracijom.

"Ako uzmemo da na rasplaganju imamo 1 800 000 KM godišnje, do sada se za zapošljavanje i samozapošljavanje izdvajalo 800 000 KM a za troškove realizacije 56% ili 1 000 000 KM. Konačni efekat 154 novozaposlenih. Kada bi smo to učinili ovako kako mi predlažemo pa troškove realizacije smanjili na 7% ili 500 000 KM godišnje a sredstva podrške za preduzeća povećali na 93%, imali bi smo 475 novozaposlenih godišnje, odnosno 1 900 za četiri godine."

PLAKAT PRIVREDA page 001

Ovo su tri tačke u vašem programu o kojima ste govorili. Možete li nam navesti i ostale?

"Naravno, pored ovih koje ste izdvojili tu su još na isti način, znači grafički, predstavljenje politike više investicija, manje birokratije, zatim razvoj sela, aktivna socijalna politika, dostojna građana Banjaluke, sport i rekreacija dostupna za svu djecu i omladinu, rješenja vezana za smještaj djece u vrtiće itd."

Kako vidite dalju saradnju sa SNSD-om sa kojim ste bili u koaliciji a time i na vlasti u Banjaluci. Da li mislite kao partija i dalje ostati u toj koaliciji?

"Nikada ne možete sa sigurnošću reći šta će biti poslije izbora. Ako je vjerovati stanju na terenu i podršci građana, već se neke stvari znaju. Ono što ne može niko poreći je da SNSD doživljava lagani pad. A ono što je za nas važno naš DNS doživljava veliki uspon. Omalovažavanja i ponižavanja od strane onih koji se proglašavaju velikima više neće biti opcija. Ne mogu ni reći da u SNSD-u nema dobrih ljudi, pa ima ih i u drugim strankama. Ono što mi ne želimo je da formiramo vlast sa ljudima koji nemaju sluha za želje građana, koji će sprovoditi samovolju i smaovlašće. A očekujemo da će se mnogi pridružiti nama i našim rješenjima."

Budimir Balaban je svoj mandat predsjednika Skupštine grada Banjaluka odradio profesionalno i korektno. Činjenica da pripada koaliciji koja je na vlasti u Banjaluci ne bi trebala da utiče na procjenu rada pojedinaca, jer kako sam Balaban reče u ovoj državi je većina političkih partija na vlasti na nekom nivou. One koje su opozicija na lokalnom u vlasti su na državnom nivou, one koje su na vlasti na entitetskom ili lokalnom, opozicija su na državnom nivou. 

Važni su ljudi, pojedinci, pogotovo na lokalnom nivou, oni koje srećete svaki dan i koji su shvatili da biti odbornik/ica znači odgovarati građanima, jer mi građani smo njihovi poslodavci.

Razgovarala : Mirjana Tešanović

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Industrija - 11.7%
Toplane i privatna ložišta - 15.8%
Institucije vlasti - 72.5%

Ukupno glasova: 120
Glasanje u ovoj anketi je završeno

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU