fbpx

Svjedočenje o tome kako su neki krali pod plahtom priprema za odbranu naroda

hasan

Bosna Post vam donosi prvi dio svjedočenja svjedoka predratnih i ratnih dešavanja na našim prostorima. Salem Podgorica, predratni komercijalista novosadske firme “Park Komerc”, pozvan je od tadašnjeg rukovdstva bošnjačkog naroda. 

Po sopstvenom svjedočenju sredinom 90.-te godine pozvan je da se pridruži onima koji su u ilegali djelovali na pripremi otpora agresiji na BiH.

Za sebe kaže da je na početku bio kurir i da je prenosio depeše koje nisu mogle ići regularnim putem. Tako je nosio tajne depeše u Skoplje, Podgoricu i Veliku Kladušu.

Od 1991. godine Salem je angažovan na poslovima prikupljanja hrane i drugih potrepština neophodnih za građane Sarajeva, a sve pošiljke koje je dovozio išle su preko Hrasnice. Na početku rata obavio je i posao nabavke satelitskog telefona koji je kasnije instaliran na Bjelašnici, te kamere za noćno gađanje.

U poslovima koje je obavljao Salem se susreo s dokumentima i svjedocima kriminalnih radnji osoba koje je ratno Predsjedništvo BiH zadužilo za nabavljanje oružja i drugih potrepština.

Između ostalog, svjedoči i o specifikaciji naoružanja za 880.000 njemačkih maraka (DEM), koja je preko noći postala specifikacija od 1.880.000 DEM. U sve je umiješan Hasan Čengić, a Salem se susretao i imao probleme i sa Hasanovim ocem, Halidom Čengićem. U ovom dijelom svjedočenja pominje i Senaida Memića, Aliju Budnju i druge.

Autor: istraživački tim portala Bosna Post

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Da - 30.8%
Ne - 69.2%

Ukupno glasova: 13
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Da - 40%
Ne - 60%

Ukupno glasova: 5
Glasanje u ovoj anketi je završeno
Državni nivo - 28.6%
Entitetski nivo - 0%
Lokalni nivo - 0%
Građani - 7.1%
Sve od navedenog - 64.3%

Ukupno glasova: 14
Glasanje u ovoj anketi je završeno

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU