fbpx

Aktivist Inicijative mladih za ljudska prava koji je nakon intervencije u Jasenovcu priveden na informativni razgovor: Budući da ni na koji način nismo sudjelovali u ratovima četrdesetih i devedesetih, mi mladi imamo legitimitet da progovorimo o ovakvim temama

a42zfyzp8sxfv8c1tk0uz40rl36

Piše:  Nenad Jovanović, Novosti

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava – Hrvatska (YIHR) jutros su ‘uredili’ ploču koju su na zgradu dječjeg vrtića u Jasenovcu postavila udruženje HOS Jasenovac i UDHOS Grada Zagreba, a na kojoj je ispisan i ustaški pozdrav ‘Za dom spremni’. Preko ploče su zalijepili poruku HOS-ovcima u kojoj se, među ostalim, navodi: ‘Vi ste ovom svojom pločom, odnosno isticanjem simbola mržnje, stali protiv temeljnih postulata naše zajedničke države. Nadalje, možda nenamjerno, ali iskoristili ste svoje poginule time što ste njihove smrti instrumentalizirali za promociju nastojanja suprotnih ustavnim načelima Republike Hrvatske’.

Policija je ovaj put reagirala vrlo ažurno i pozvala ih na informativni razgovor u PU Novska, nakon čega su pušteni uz upozorenje da će predmet biti proslijeđen DORH-u na daljnje postupanje.

085me4d80v4sd9tin0s23cgqatv

‘Lijepo je vidjeti da ova država ima neku policiju i neko državno odvjetništvo, mi smo već pomislili da ne postoje kad se ustaška znakovlja nekažnjeno pojavljuju posvuda. Ali, dakle, nema pomaka: ukoliko promičete mržnju i nasilje - o vama raspravljaju odbori, osnivaju se povjerenstva, a ako stanete u obranu temeljnih načela Republike onda kada to ne učine njezine institucije - gone vas’, reagirali su potom iz Inicijative. Tim smo povodom razgovarali s Nikolom Puharićem, jednim od privedenih učesnika akcije.

Čime je motivirana vaša akcija?

Akciju smo izveli s ciljem obrane temeljnih vrijednosti Hrvatske, ali i zbog izostanka adekvatne reakcije institucija vlasti na pozdrav ‘Za dom spremni’, a koji, kako je to potvrdio i Ustavni sud RH, predstavlja manifestaciju rasističke ideologije, veliča fašistički režim NDH i vrijeđa njegove žrtve.

Je li se akcija mogla izvesti i ranije?

Smatramo da smo to mogli učiniti i ranije, no čekali smo reakciju Vlade. Podsjećamo da je Odbor za Ustav Hrvatskog sabora donio odluku da natpis na ploči vrijeđa žrtve logora Jasenovac i da je potrebno poduzeti potrebne mjere kako bi se on uklonio. Kako potrebne mjere nisu poduzete, ovom smo akcijom, između ostalog, željeli ukazati Vladi da ih je potrebno poduzeti.

Očekujete li nakon ove akcije nove napade na YIHR, što se obično dešavalo nakon vaših ranijih akcija?

Reakcije su već počele i uvijek su usmjerene na vrijeđanje organizacije i njenih članova. Naša namjera je bila upravo suprotna, da otvorimo konstruktivan dijalog i mogućnost uspostave demokratske kulture sjećanja u društvu. Nadamo se da upravo kroz dijalog može doći do razumijevanja temeljnih vrijednosti i postojećih zakona.

Pored vas, do sada su direktnom akcijom na ploču u Jasenovcu reagirali samo članovi Radniče fronte. Što vam to govori o našem društvu?

Mislimo da nije dobro što je spomenik sa spornim natpisom uopće postavljen na ovakav način. To je samo još jedan od pokazatelja problema s kojima se kao društvo susrećemo u procesu suočavanja s prošlošću, a koji uključuje i memorijalizaciju. Budući da ni na koji način nismo sudjelovali u ratovima četrdesetih i devedesetih, smatramo da mi mladi imamo legitimitet da progovorimo o ovakvim temama. To je izuzetno potrebno za poboljšanje procesa suočavanja s prošlošću, ali i obrane temeljnih društvenih vrijednosti.

Smatrate li da postoji još takvih mjesta koja vape za intervencijama?

Nadamo se da će u budućnosti biti što manje ovakvih intervencija i da će umjesto nas reagirati država. Međutim, potrebno je intervenirati prema mladima, ostvariti mogućnost kritičkog razmišljanja o povijesti u školama te mlade uključiti u proces obrazovanja o temeljnim vrijednostima ljudskih prava što je puno dugotrajniji i teži proces.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU