fbpx

Ovih dana sa grupicom "vatrenih" entuzijasta osnivam NVO "Osveta i nepraštanje".

Problem Solution

Piše: Srđan Šušnica

Cilj nam je da na prostorima BiH, a i šire njegujemo i promovišemo osvetu, presvetu i nepraštanje kao iskonske i humane vrijednosti koje se u nas gaje između čo'eka i čo'eka, sela i sela, klase i klase, vjere i vjere. One su u nas trajna kategorija još od vremena butmirske kulture iz neolita, pa preko ilirskih i antičkih vremena sve do slavnih slavena i njihovih danas još slavnijih potomaka. Sve se kroz vijekove mijenjalo, nastajalo i nestajalo, i države i vjere i plemena i pisma i jezici i tvrđave i gradine i ljubav i znanje, ali ne i ti duhovni dragulji naših ljudi, oni ostaju. Sve ostale vrijednosti se vremenom mogu gubiti, smanjivati, osiromašavati, ali ne i osveta i nepraštanje, one protekom vjekova jedino mogu postati još bogatije, sadržajnije, čvršće i raznovrsnije.

Mi osnivači NVO „Osveta i nepraštanje“ smo međutim primjetili da novo doba i neki novi nazovi prosvetiteljski i građanski mislioci u posljednjih 100 godina atakuju upravo na ove naše vrijednosti, pokušavaju ih marginalizovati, prikazati ih kao nešto što je barbarski i zanijekti nam naše pravo da ih štujemo i njegujemo. Prvo su nam ukinuli legitimno pravo na krvnu osvetu, pa onda i pravo na vjersku i nacionalnu netoleranciju i osvetničke progone, pa se sada naši jadni i napaćeni narodi moraju dovijati kako da konzumiraju ove vrijednosti, očuvaju lanac osvete i nepraštanja neprekinut, a da pri tome ostanu svoji na svome i slobodni. Kako sada pošteni čo’ek da prati i održava liniju što narodne. što božije osvete i presvećivanja, još od Kaina i Avelja, Mojsija i Ramzesa, Troje, Termopila, Isusa, Kosova br.1, Turaka, danka u krvi, Švaba, Gavrila, Radića, Marsejskog antentata, Jasenovca, NDH, četnika, Blajburga, pa do Ovčare, Gospića, Sijekovca, Vukovara, Srebrenice, Kravice, Ahmića, Oluje, Račka i Kosova br.2.

No, naš inovativan čo’ek i još dovitljiviji narodi su stalno osmišljavali načine da se svete ma koliko teški bili uslovi života koje im nameće prosvetiteljstvo, tehnološki i kulturni napredak, humanizam i građanske slobode. Naročito je teško biti inovativan u osveti i nepraštanju za vrijeme mira, a bez krvne osvete. Puštanje komšijine krave u djetelinu, tužba za metar međe, paljenje komšijine štale ili kuće pomoću zapaljene mačke, pa ubistva „slučajnim padom komšije ili rođaka u rakijski kom“ ili „slučajnim davljenjem nevjernika i inoplemenika“ ili „slučajnim opaljenjem trofejne pradedove gevere“ ili „nesrećom u lovu“, pa nehatno ubistvo za rakijskim kazanom u maniru „actione libere in causa“, pa osvetnički progon cinkanjem OZNI ili UDBI ili proglašavanjem državnim neprijateljem ili oduzimanjem imovine ili otpuštanjem sa posla. Da, da ..., taj mir je zaista zahtjevan kada je u pitanju osveta, ali kao što vidite ideja ne manjka. Zato su se naši narodi uvijek i sa pravom, rado okretali masovnoj i višekanalnoj osveti i nepraštanju u ratovima i to u vidu dva glavna jela: dugokrčkani balkanski rat sa ili bez priloga sa strane i svjetski rat u lokalnom sosu na balkanski način. Naša NVO smatra da oba ova jela treba smatrati menijem A la Carde gdje je dozvoljeno i ono što je bilo nezamislivo i butmirskoj kulturi. Tako i treba kada nam ne daju da se fino osvećujemo jedni drugima u miru, pa nam ostaje samo rat..

Braćo, sestre, osvetnici, uskoro će BiH i cijeli Balkan u EU i NATO, dolazi period kada dugo, dugo nećemo moći osvećivati i nepraštati u ratu, a u miru svoje potrebe za osvećivanjem i nepraštanjem nećemo moći kompezirati ni kroz slobodno klanje živine i marve. Na sve će nam uvesti licencu.

Kažimo im STOP. Nama osvećivanje i nepraštanje treba. Pa i oni su se između sebe osvećivali i presvećivali vjekovima i ako žele toga da se odreknu neka im. Ali neka ne diraju u naše pravo da se osvećujemo jedni drugima. Nas je na ovim prostorima i onako malo i sve manje, a i nemamo više tolikog i takvog oružja da bi to naše osvećivanje toliko upadalo u oči evropskim dušebrižnicima, pa neka nas puste da se na miru i u miru svetimo jedni drugima.

Ali eto, i mi se prilagođavamo zahtjevima modernih vremena. Zato naša NVO ima za cilj da izgradi savremene mehanizme osvećivanja u miru za razne (među)narodne i (među)vjerske patnje, stradanja i duševne boli koji su u prošlosti nanijeti nama/vama ili našim/vašim potomcima u pravoj liniji do 199 stepena. Trenutno provodimo projekat „Osvetnička polja“ kroz koji nastojimo uspostaviti u BiH najmanje 7 kampova za osvetu. Svaki kamp će sadržavati po 30 hektara zemljišta (po mogućnosti sa rječicom ili većim potokom i pokojom jamom ili omanjom pećinom) sa odgovarajućim objektima (crkva, džamija, groblje, kasarna, oružarnica, poljska bolnica, zatvor, muzej osvete i naravno upravna zgrada) i opremom (hladno i vatreno oružje i oruđe, sanitetski materijal, oprema za masovna ukapanja i dr.). U te kampove su dobrodošli svi ljudi i narodi iz BiH i okruženja koji žele da se svete jedni drugima, individualno ili masovno. Tu će imati punu slobodu da se pregone dok neko nekog ne sustigne i ne dokači i tako provede osvetu u dijelo. Privatnost će biti u potpunosti zagarantovana, te nećete morati dokazivati vaš identitet i razloge za osvećivanje, a o ostvarenim ili pokušanim osvetama, o broju nastradalih i uspješno osvećenih, uprava kampa neće voditi evidencije ili bilo kakve tačne zapise. Što se desi u kampu za osvetu ostaje u kampu za osvetu, a uprava kampa će svakih 10 godina objavljivati paušalnu monografiju o mitovima i legendama iz kampa za osvetu. Na taj način će se najbolje promovisati vrijednosti osvećivanja i nepraštanja, produžavati njihova svježina do sudnjega dana i privlačiti nove generacije osvetnika. Oni koji su se uspješno osvetili moćiće o istom trošku ostati u kampu dok po njih ne dođu osvetnici onih nad kojma su se oni svetili, pa ko koga prvi. Svi osvetnici koji budu željeli doći u jedan ovakav kamp za osvetu moraće popuniti formular sa samo dva pitanja: prvo, da li želi biti sahranjen u kampu za osvetu ili da mu se ostaci isporuče rodbini (što dodatno povećava cijenu) i drugo, da li ima šta da poruči za one koji će doći da ga osvete. Osvetnici neće morati donositi svoje oružje, jer će ga u kampu biti na pretek, osim ako ne budu u pitanju oružja sa posebnom sentimentalnom i ritualnom vrijednosti za osvetnika i njegov narod. Osvetnici će moći u kamp unijeti samo ograničenu količinu garderobe i ličnih predmeta, jer u kampu neće biti organizovan second hand shop. U kampu će biti predviđene i tribine za one koji se ne žele lično svetiti, ali bi voljeli posmatrati svakodnevne osvetničke spektakle i eventualno navijati. Njima će biti obezbjeđeno jelo, piće i kratki anketni upitnik da ga popune pri odlasku. Upitnik će biti korišten isključivo u sastavljanju gore pomenutih monografija.

Kao što vidite naši kampovi će biti prelijepa mjesta za njegovanje, promovisanje i posmatranje ovih naših tradicionalnih vrijednosti u miru i bez nepotrebnog ratnog pustošenja. Uz ugodan ambijent i ljubazno osoblje osjećaćete se kao kod kuće. Naravno, to će sve da ima i svoju cijenu, ali o tome ne trebaju misliti ni osvetnici ni gledaoci, jer svaka cijena je mala naspram zadovoljstva koje nam pruža nacionalni osjećaj uspješne osvete ili nacionalno-vjerski osjećaj osvete koju ćemo tek uspješno provesti. Ukoliko želite podržati našu NVO i ovaj projekat to možete učiniti uplatom novčane donacije na ŽR 5201050000056789 (svrha: uplata donacija za kupovinu i izgradnju osvetničkih polja, primalac: NVO „Osveta i nepraštanje“) ili još bolje napuštanjem, ostavljanjem i zavještanjem svoje zemlje pogodne za izgradnju kampova za osvetu, našoj NVO.
Unaprijed zahvalni...

Impulsportal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU