fbpx

7zarararaa

Radnici turske tekstilne kompanije Bravo pozvali su javnost da bojkotuju kupovinu proizvoda brendova Zara, Mango i Next. U radnjama Zare u Istanbulu radnici su u odjeći ostavljali poruke na kojima je pisalo da nisu plaćeni za odjeću koju su izradili.

Pripremila: A.O

Godinu dana od kako je zatvorena turska tekstilna fabrika Bravo, koja je izrađivala odjeću za Zaru, Mango i Next, traju pregovori sindikalnog predstavnika radnika DiSK Tekstil sa ovim brendovima. Nakon što su pregovori propali jer je firma Inditex, u čijem vlasništvu je Zara, pristala isplatiti samo 77 od 140 radnika, očajni radnici su izašli u javnost sa svojom pričom.

U radnjama Zare u Istanbulu radnici su u odjeći ostavljali poruke na kojima je pisalo da nisu plaćeni za odjeću koju su izradili. Pokrenuli su i online peticiju zahtijevajući od vlasnika brendova da im uplate dugovanja. Peticiju je potpisalo više od 240 hiljada ljudi.

Čekali smo sa strpljenjem i nadom 12 mjeseci zaključivanje ovih pregovora. Šutjeli smo. Međutim, nakon godinu dana pregovora brendovi su izjavili da će platiti samo nešto više od četvrtine naših potraživanja. Drugim riječima, brendovi su prihvatili svoju odgovornost, ali misle da ne zaslužujemo više od njihovih ostataka, naveli su radnici u online peticiji.

Radnici tvrde da su Zara/Inditex, Next i Mango godinama zarađivali na proizvodima koje su oni izrađivali te zahtjevaju da brendovi poštuju njihovo osnovno pravo da budu plaćeni za svoj rad. 

Glasnogovornik Inditex-a izjavio je za medije da su izmirili sve svoje obaveze prema turskoj kompaniji Bravo ali da trenutno rade na prijedlogu sa Mango-m i Next da naprave fond za sve obespravljene radnike. 


Fond bi mogao pokriti neisplaćene plate, neiskorištene odmore i otpremninu za radnike koji su bili zaposleni u vrijeme kada je fabrika iznenada zatvorena, kažu iz Inditex-a.

Ovo nije prvi put da je brend Zara u centru skandala. Polovinom 2011. godine brazilske vlasti optužile su kompaniju da koristi dobavljače koji iskorištavaju radnike. Ubrzo su vlasti u Sao Paulu zatvorile fabrike Zarinih dobavljača ali su i pronašle desetine radnika koji su radili u nehigijenskim uslovima. Fabrike su zapošljavale čak i djecu od 14 godina koja su morala raditi po 16 sati dnevno.

Kompanija je četiri mjeseca bila pod istragom jer je u maju 2011. godine 52 ljudi pronađeno da radi u nehigijenskim uslovima u fabrici koja je izrađivala pantalone za Zaru. U izvještajima brazilskih medija navedeno je da je fabrika bila u vlasništvu podizvođača firme AHA Indústria e Comércio de Roupas Ltda. Špansko sjedište Zare je bilo u kontaktu sa AHA u periodu kada su pronađeni radnici koji su radili u neuslovnim fabrikama. Mediji su upozorili da bi brend Zara trebao biti odgovoran za sve svoje dobavljače jer je obaveza kompanije da zna kako se izrađuju njeni proizvodi. Prethodnih godina kompanija AHA je bila Zarin najbrže rastući dobavljač u Brazilu. 

Mediji su tada upozorili da postoji još 30 fabrika za proizvodnju Zara odjeće u Brazilu u kojima radnici rade u sličnim uslovima.

Inditex je tada izdao saopštenje da slučaj predstavlja "ozbiljno kršenje Kodeksa ponašanja spoljnih proizvođača i radionica Inditex-a". Kompanija koja posjeduje i lance Massimo Dutti i Berksha, najavila je da će zajedno sa brazilskim ministarstvom rada, ojačati nadzor nad proizvodnim sistemom svih svojih dobavljača u zemlji kako bi se osiguralo da se takvi slučajevi više ne ponove. 

Nadzor očigledno nije bio adekvatan jer se sličan slučaj  ponovio sa turskim radnicima koji još uvijek čekaju na isplatu svojih zarađenih plaća. Kompanija se i prošle godine suočila sa optužbama da su ukrali dizajn različitih nezavisnih dizajnera. Zara je tvrdila da sličnosti između njihovih proizvoda i proizvoda drugih dizajnera nisu dovoljno prepoznatljive. Međutim, kada su mediji počeli izvještavati o slučaju, Inditex je vrlo brzo povukao predmete iz prodaje.

(zurnal.info) 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU