fbpx

26394 spinoza 580x326

Ono što se ne može shvatiti drugim mora se shvatiti samo sobom.

Misli iz „Etike“

Prvi dio

I - Konačnom u svojoj vrsti naziva se ona stvar koja može biti ograničena drugom stvari iste prirode. Na primjer, jedno tijelo naziva se konačnim zato što tada uvijek zamišljamo drugo veće tijelo. Tako je jedna misao ograničena drugom. A tijelo nije ograničeno mišlju, niti misao tijelom.

II - Pod supstancijom razumijem ono što postoji i što se shvata; to jeste ono čijem pojmu nije potreban pojam druge vrste, od koga mora biti oblikovan.

III - Pod Bogom razumijem biće apsolutno beskrajno, to jest supstanciju koja se sastoji od beskrajno mnogo atributa. Mišljenje je Božiji atribut, ili Bog je stvar koja misli.

Aksiomi

I - Ono što se ne može shvatiti drugim mora se shvatiti samo sobom.

II - Spoznaja posljedice zavisi od spoznaje uzroka i sadrži ga u sebi.

III - Stvari koje nemaju ničeg zajedničkog među sobom ne mogu ni da se razumiju jedna iz druge, kao što ni pojam prve stvari ne može biti u pojmu druge.

IV - Istinita ideja mora se slagati sa svojim predmetom.

O ljudima i njihovoj moći

Ljudska moć je potpuno ograničena i beskrajno nadmašena moći spoljnih uzroka. Otuda, mi i nemamo apsolutne moći da stvari koje su izvan nas prilagodimo za naše potrebe.(...)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU