fbpx

desetzapovijedi 22122014 press 625x381

 Foto: Press

ATEISTI su napisali vlastitu verziju deset zapovijedi, a radi se o prijedlozima koji su izabrani u sklopu natjecanja AMHH-a (Atheist Mind Humanist Heart).

Još u studenom, poznati “razbijač mitova” Adam Savage najavio je da će biti sudac, a poznati je voditelj privukao toliku količinu posjetitelja da se službena stranica natjecanja srušila.

Savage je bio samo jedan od 13 sudaca koji su dobro proučili brojne prijedloge (njih 2800) i na kraju se odlučili za 10 najboljih koji su među sobom podijelili nagradu od 10 tisuća dolara.

Uglavnom, ovo je novih deset zapovijedi:

1. Budite otvorena uma i voljni mijenjati svoja uvjerenja u skladu s novim dokazima

2. Težite razumijevanju onoga što je najvjerojatnije istina, a ne vjerovanju u ono što želite da je istina

3. Znanstvena metoda je najpouzdaniji način razumijevanja prirodnog svijeta

4. Svaka osoba ima pravo kontrolirati vlastito tijelo

5. Bog nije nužan da biste bili bolja osoba ili živjeli potpun i smislen život

6. Vodite brigu o posljedicama koje izazivaju vaši postupci i prepoznajte da za njih morate preuzeti odgovornost

7. Postupajte prema drugima onako kako želite da oni postupaju prema vama i na način na koji je razumno očekivati da oni žele da se prema njima postupa. Imajte na umu njihovo gledište

8. Naša je odgovornost brinuti o drugima, a to uključuje i buduće generacije

9. Ne postoji samo jedan ispravan način življenja

10. Ostavite svijet boljim mjestom nego što ste ga zatekli

Lex Bayer i John Figdor stvorili su vlastitu listu “ne-zapovijedi” u knjizi koju su zajedno napisali “Atheist Heart, Humanist Mind”, a Bayer dodaje da ga je rad na knjizi natjerao da razjasni i artikulira vlastita uvjerenje pa je pomislio da bi i drugi mogli imati koristi ako učine isto.

“Jeste li znali da statistike pokazuju da se čak 45 milijuna Amerikanaca smatra nereligioznim? Taj je broj je u porastu, a trećina odraslih mlađih od 30 smatra se nevjernicima. Ateizam je za mnoge zamijenio religiji, a postavlja se pitanje: U što ateisti vjeruju?

Koristili smo filozofski pristup utemeljen u logici i dokazima kako bismo odredili kako živjeti razuman, etički i sretan život bez Boga i o tome smo napisali knjigu”, objasnili su autori na Redditu.

Index

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU