fbpx

cigarete pusenje pixabay min

Duhanska industrija u Bosni i Hercegovini je pred nestankom.

Najnovija vijest da Bulgartabac zatvara Fabriku duhana Banjaluka nadovezala se na prethodnu informaciju o prepolovljenoj proizvodnji u Fabrici duhana Sarajevo i radu samo u jednoj smjeni.

Agresivna akcizna politika bh. vlasti kako bi se sustigli standardi oporezivanja duhanskih proizvoda Evropske unije imala je pogubno dejstvo na duhansko tržište uništavajući domaće fabrike duhana i ostavljajući prostor za multinacionalne kompanije, dobro pozicionirane u susjedstvu, koje ne zanima proizvodnja u BiH nego prije svega tržište.

Vlasti su se inicijativom da uspore sa povećanjem akciza, čini se, kasno sjetile jer domaći duhanski biznis u BiH polako umire.

Nakon što je British American Tobacco otkupio brendove Fabrike duvana Banjaluka bilo je jasno da banjalučka fabrika nema neku budućnost sa Bulgartabacom.

Bugarski proizvođač je odlučio promijeniti strategiju, što je vidljivo iz njegove orijentacije da jača svoju fabriku u Rumuniji. Bulgartabac je, naime, uložio 60 milliona eura u proširenje svoje rumunske fabrike u Ploiestiju.

Duhansko tržište u Bosni i Hercegovini sada u potpunosti kontroliraju veliki međunarodni proizvođači, što je jasno pokazala i nedavna analiza Euromonitora sa BAT-om kao središnjim igračem, koji preuzima vodeću ulogu od Philip Morrisa.

Upravo od British American Tobacca ovisi hoćemo li u BiH uopšte imati tovrnicu duhana ili će i Fabrika duhana Sarajevo biti ugašena i slijediti sudbinu mostarske, a sada evo i banjalučke fabrike.

Godina je prošla otkako je medijima odaslano saopćenje kako će British American Tobacco preuzeti duhansko poslovanje Fabrike duhana Sarajevo, ali do potpisivanja ugovora još nije došlo, a austrijski CID Adriatic Investments GmbH i dalje figurira kao većinski vlasnik FDS-a.

Od tada još uvijek se čeka šta će se dogoditi sa FDS-om, hoće li se pojaviti BAT i obznaniti neki plan. Vrijeme nije saveznik sarajevske fabrike, jer se tržište smanjuje, proizvodnja pada, a crno tržište cigareta i duhana je sve veće.

Prilikom prodaje državnog udjela u FDS-u prošle godine u jednom komentaru smo se zapitali kakve su namjere BAT-a sa Fabrikom duhana Sarajevo. I sada to pitanje možemo ponoviti.

BAT je selidbom pogona iz Hrvatske u Vranje Srbiju pozicionirao na regionalnom tržištu stavljajući naše susjede u proizvodno središte za zemlje CEFTA-e.
U takvim okolnostima, nejasna je tržišna pozicija FDS-a na domaćem i eventualno regionalnom tržištu (na ovom potonjem je i do sada tek u manjem obimu bila zastupljena).

Suspendirajući neke tradicionalno popularne regionalne brendove koje je proizvodio TDR, poput najpopularnije cigarete od Vardara do Triglava, Ronhilla, i zamjenjujući ih svojim međunarodnim brendovima, BAT je pokazao kako ga na ovdašnjim tržištima zanima jačanje vlastitog asortimana.

Preuzimanjem od Bulgartabaca lanca kioska Lafka u BiH, očito je i da prodajnim kanalima želi ovladati i što jače pokolopiti ovdašnje tržište.

Ne bismo da budemo zlosutni, ali iz svega što se događa, nakon Fabrike duvana Banjaluka nije baš vidljiva naročita budućnost ni za Fabriku duhana Sarajevo.

Piše: Borivoje Simić - Indikator.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU