fbpx

Erduan Katana 1

Sindikat uprave koncem februara donio je odluku da istupa iz Saveza sindikata RS (SSRS). Odluka je donesena na vanrednoj Skupštini ovog sindikata zbog, kako je saopšteno, narušenih odnosa u SSRS.

Autor: Impuls

Odluke Vanredne skupštine sindikata uprave RS su nezakonite, nestatutarne i nelegitimne, ocijenjeno je u saopštenju Saveza sindikata Republike Srpske.

Kao glavni argument navedeno je da Sindikat uprave prilikom donošenja navedene odluke, nije poštovao proceduru, koja je morala prethoditi donošenju takve odluke propisano Statutom.

Kongres podijelio i sindikat i radnike

Očekivani rasplet

Odluka o izlasku iz Saveza Srpska i nije bila veliko iznenađenje. Naime, članstvo drugog najvećeg sindikata unutar SSRS, već duže vrijeme je iskazivalo nezadovoljstvo načinom na koji predsjednica Ranka Mišić vodi ovaj Savez.

Već nakon Šestog kongresa Saveza sindikata RS održanom u Tesliću 4. jula 2017. godine moglo se predvidjeti da će doći do raskola unutra najvećeg sindikata u ovom bh entitetu.

Predsjednik Sindikata uprave, Božo Marić, uoči Kongresa je najavio da će ovaj granski sindikat napustiti Savez ako Ranka Mišić bude ponovo izabrana, tvrdeći da njena dugogodišnja "autokratska vladavina" sprečava reforme i urušava Savez.

Iako je kongres održan pod sloganom "Za solidarnost i jedinstvo, jako, jače, najjače" to nije pomoglo Ranki Mišić, koja je po četvrti put izabrana za predsjednicu da očuva jedinstvo SSRS.

Delegati Sindikata uprave su napustili kongres nakon što je sa dnevnog reda skinut Prijedlog Statuta SSRS, na koji je ovaj sindikat uložio 26 amandmana.

Predsednik Sindikata uprave Božo Marić nakon kongresa je izjavio da će konačnu odluku o ostanku ili odlasku iz SSRS donijeti organi ovog sindikata. Ostanak u Savezu uslovio je njegovom reformom i decentralizacijom.

"Nije u redu da se u Savezu odlučuje autokratski, niti da ista prava imaju sindikati sa nekoliko stotina članova i oni koji okupljaju hiljade radnika i pune kasu Saveza."

Kako reformi nije bilo organi Sindikat uprave su u februaru donijeli odluku o istupanju iz Saveza.

Birokratizacija SSRS

Obrazlažući odluku o izlasku iz SSRS Marić je potvrdio da je najveći problem bio raspodjela novca od članarina.

"Javnost treba da zna da se Savez sindikata pretvorio u birokratski aparat sa više od pedeset zaposlenih u 15 sindikata. Na njihove plate godišnje se potroši oko 950 hiljada KM, od čega je do sada više od 20 odsto sredstava obezbjeđivao Sindikat uprave. Јednostavno mislimo da više nije moguće raditi na ovakav način", kazao je Marić.

Kada je u pitanju način rada Ranke Mišić iz Sindikata uprave posebno su joj zamjerili što je u decembru prošle godine s Vladom RS potpisala memorandum o zajedničkim mjerama za period 2018-2020. godine, koji obuhvata mjere usaglašene između Vlade i Saveza sindikata, koje su u skladu sa Reformskom agendom i aranžmanima sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Marić je tada naveo da je Mišić Predsjedništvo SSRS dovela pred "svršen čin".

"Umjesto konsultacija s predstavnicima granskih sindikata samo smo obavješteni da će memorandum biti potpisan bez jasnih garancija da će mjerama koje se trebaju provesti biti poboljšan položaj radnika", naveo je Marić.

Neohodno reformisanje

Izlazak Sindikata uprave iz Saveza sindikata RS otvorio je i pitanje da li je to početak kraja najvećeg sindikata u RS-u i da li bi za njegov opstanak valjalo prići radikalnijim unutrašnjim reformama?

O potrebi reformi pomalo su govorili i predstavnici nekih drugih sindikata.

Dugogodišnji predsednik Sindikata tekstila, kože i obuće Danko Ružičić takođe smatra da su temeljne reforme Savezu potrebne.

"Moramo drugačije urediti odnose između granskih sindikata i Saveza, odnosno rukovodstva, ali i odnose prema socijalnim partnerima, ako hoćemo efikasnu borbu za radnička prava", rekao je Ružičić.

U ovih mjesec dana ostale članice SSRS nisu se izjasnile o istupanju iz članstva Sindikata uprave. Jedini se oglasio generalni sekretar Saveza sindikata RS, Goran Stanković, koji je ocijenio da je odluka sindikata uprave iz SSRS avanturistička, nepromišljena i bez stavova sindikalnih organizacija i članstva, a Savez će nastaviti da radi u punom kapacitetu sa sindikatom uprave koji ostaje u njihovom sastavu.

Odmah po istupanju iz SSRS Sindikatu uprave je otkazna kancelarija koje je koristio u sjedištu Saveza u Banjaluci. Potom je SSRS Ustavnom sudu RS podnio inicijativu za ocjenu ustavnosti odluke Sindikata uprave o načinu prikupljanja članarine koja je donijeta na Skupštini tog sindikata kada i odluka o istupanju iz SSRS.

"Odluka o prikupljanju i raspodjeli članarine je između ostalog neustavna i nezakonita iz razloga što je u "Službenom glasniku Republike Srpske" objavljena 06.03.2018.godine, a u Odluci se navodi da se primjenjuje od 01.03.2018.godine. Odluke i drugi pravni akti mogu stupiti na snagu najranije osmog dana od dana objavljivanja u "Službenom glasniku Republike Srpske", odnosno najranije 14.03.2018.godine.

Prema tome, Odluka je u suprotnosti sa članom 110 stav.1 Ustava Republike Srpske, kojim je propisano da akti ne mogu imati retroaktivno dejstvo", navodi se u ovom dokumentu.

Cijepa li se i "uprava"?

Kakva god bila odluka entitetskog Ustavnog suda ona neće moći uticati na odluku članstvo Sindikata uprave da svoj put nastavi samostalno kao nezavisni sindikat koji ima svoj pravni subjektivitet upisan u registar u Osnovni sud u Banjaluci i Poreskoj upravi.

Sindikat uprava je već preselila u novi prostor za koji kažu da će ih koštati mnogo manje nego članstvo u Savezu. Naglašeno je i da će članstvo i dalje imati nesmetanu pravnu zaštitu, putem advokatske kancelarije.

Međutim razlaz sa Savezom mogao bi stvoriti probleme Sindikatu uprave kada je u pitanju reprezentativnost.

Iako Marić smatra da Sindikat uprave ima reprezentativnost u grani djelatnosti javne uprave sa više od 9.500 članova, takvog mišljenja nije i ministar rada i boračko-invalidske zaštitet RS Milenko Savanović.

"Sindikat uprave za nas još nije reprezentativan. To pitanje je definisano zakonom o radu. Savez sindikata RS je većinski sindikat. Mi za sada radimo sa SSRS i on je za nas reprezentativni sindikat. Naravno , tu je i Konfederacija sindikata koja ima legitimitet reprezentativnosti.To što je Sindikat uprave izašao iz Saveza to je stvar odnosa koje oni treba da urede", kazao je ministar Savanović.

Jedno od mogućih rješenja od kojeg, prema izjavama, ne bježe ni u Sindikatu uprave je da će ovaj sindikat pristupiti Konfederaciji sindikata RS.

Kako Savez sindikata RS nema namjeru da ukine i svoj Sindikat uprave ovo bi moglo dovesti do podjela unutar članstva u javnoj upravi.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU