fbpx

2bobi

Bivši jugoslovenski šahovski velemajstor, Božidar Ivanović, koji je nedavno zatražio od američkog predsjednika Donalda Trampa da posthumno rehabilituje slavnog šahistu Roberta Bobija Fišera osuđenog zbog kršenja sankcija Saveznoj Republici Jugoslaviji prije 26 godina, poručio je da bi na taj način bila "skinuta sjenka sa Amerike" kojoj je upravo Fišer donio sportsku slavu na vrhuncu sovjetske šahovske dominacije.

Ivanović je za Glas Amerike, rekao kako očekuje da će Tramp, čije ponašanje “djeluje drugačije u odnosu na svoje prethodnike, i uopšte političare u svijetu”, ocijeniti da je politički progon Fišera zbog kršenja sankcija partijom šaha bila “nepravda i tragedija”.

-Smatram da će Tramp ocijeniti da je to bila nepravda i tragedija. Očekujem da će se sada, 10 godina nakon Fišerove smrti, te sjenke ukloniti sa Amerike, a i predsjednik Tramp će dobiti mnogo poštovalaca ako to obavi, jer Fišer ima mnogo pristalica u svijetu, naravno i u Americi – rekao je Ivanović.

2bobi 1

Crnogorski šahovski velemajstor rekao je da je prije dve nedjelje da je uputio zahtjev Ambasadi SAD u Podgorici, u kome je zatražio informaciju o tome da li je njegovo pismo Trampu stiglo u Bijelu kuću, ali da još uvijek nije dobio odgovor.

Ivanović je podsjetio da je Fišer postao prvak svijeta sa 29 godina, pobijedivši Borisa Spaskog u Rejkjaviku, te da je, nakon odbijanja FIBA-e – u to vrijeme pod jakim sovjetskim uticajem – da uvaži njegove realne zahtjeve u vezi uslova za odbranu titule, napustio šah, koji nije igrao narednih 20 godina, prenosi Glas Amerike.

On takođe podsjeća da je Fišer punih 20 godina poslije toga došao da odigra prijateljski meč sa Spaskim na Svetom Stefanu i u Beogradu, u vreme sankcije Saveznoj Republici Jugoslaviji, zbog čega mu je Amerika zaprijetila kaznom od 10 godina zatvora.

Fišer je, nastavlja Ivanović, “kao ponosan čovjek i šampion svijeta, odbio da pristane na takvu prijetnju”, pa je odigrao meč i dobio deset godina zatvora, da bi se ubrzo razbolio i bio pušten iz zatvora.

Ivanović je dodao i da je ” povodom “slučaja Fišer” na Islandu tada formirana sedmočlana delegacija na čelu sa šefom diplomatije te zemlje, te da je tada odlučeno da Fišer može da ide u jednu od šest zemalja, među kojima je bila tadašnja država Srbija i Crna Gora.

Vlasti Srbije i Crne Gore nisu htjele da prime Fišera, ali ga je primio Island i on je tamo umro i sahranjen 17. januara 2008, rekao je Ivanović.

Nakon “zabranjenog” meča sa Spaskim na Svetom Stefanu koji je završio njegovom pobjedom od 10-5, uz petnaest remija, Fišer se sklonio u Japan, a SAD zatražile njegovo izručenje, što je izostalo kada mu je Island dao državljanstvo i poslao po njega avion. Na Islandu je živio do smrti 17. januara 2008.

srpskainfo.com

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU