fbpx

35101d240ec36d85191717a01ddd0984 L

Noć je vrijeme odmora i obnove, ali za mnoge to jednostavno nije slučaj. Novo istraživanje europskih parova pokazuje da obiteljske obveze ženama i posao muškarcima smanjuje kvalitetu sna. U istraživanju je sudjelovalo 14 143 osoba u partnerskom odnosu iz 23 europske zemlje.

Ženama san najčešće ometa briga za obitelj, a muškarcima radno mjesto i zabrinutost zbog financija ili nezaposlenosti.

Muškarci vrijeme spavanja vide kao oporavak i pripremu za novi radni dan, a za žene je ono tek nastavak obveza prema drugim članovima obitelji, što uključuje ustajanje tijekom noći i nekoliko puta i uspavljivanje djeteta.

Majčin san najviše ometa dojenče jer zahtijeva najviše brige, no i majke djece u tinejdžerskoj dobi također lošije spavaju, primjerice zbog zabrinutosti o sigurnosti djeteta i kada će se vratiti kući nakon izlaska.

I žene i muškarci koji rade proživljavaju stres na poslu prijavljuju da lošije spavaju.

Ravnopravnost spolova donosi mirniji san za muškarce i žene. Žene imaju priliku naspavati se jer muškarci preuzimaju dio kućanskih poslova i brige za djecu, ali i oni mirnije spavaju jer zajednički angažman u obitelji rezultira boljim zdravljem i snom.

Građani i građanke u društva s visokim stupnjem ravnopravnosti bolje spavaju, a znamo da je dobar san znak dobrog zdravlja. [J.V.] Quartz

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU