fbpx

brochure feministprinciplesintnernet670x410

Seksualno izražavanje je više od erotskog užitka ili seksualnog čina. Svako ima pravo izražavati svoju seksualnost kroz komunikaciju, dodir, emocionalno izražavanje i ljubav. Seksualna prava uključuju mogućnost seksualnog izražavanja unutar, ali i izvan, ozakonjenih veza.

Seksualno & rodno izražavanje

Međunarodna povelja o građanskim i političkim pravima (ICCPR) ustanovila je pravo na slobodu izražavanja. Rodno izražavanje je vizualna i vanjska prezentacija svake osobe koja se očitava kroz odijevanje, odjevne ili tjelesne oznake, frizuru, ponašanje i jezik tijela. Seksualno izražavanje je više od erotskog užitka ili seksualnog čina. Svako ima pravo izražavati svoju seksualnost kroz komunikaciju, dodir, emocionalno izražavanje i ljubav. Seksualna prava uključuju mogućnost seksualnog izražavanja unutar, ali i izvan, ozakonjenih veza. Sva prava vezana za seksualno izražavanje trebalo bi da budu ažurna i na internetu.

Iako neke zemlje garantuju ova prava, i u njima je sloboda izražavanja zajamčeno ljudsko pravo s kojim se rodiš- u mnogim zemljama borba za rodnu ravnopravnost vodi se svaki dan i na svim frontovima. Uprkos naporima i napretku- sloboda rodnog izražavanja još uvijek je pod znakom pitanja i vezana je za isključivo za dominantne koncepte rodnih uloga.Svi oni koji izražavaju svoj rod i seksualnost na načine koji su drugačiji od onog koji se smatra prikladnim rodnim izražavanjem za muškarce i žene izloženi/e su očitoj diskriminaciji i zločinima iz mržnje širom svijeta. [1]Pomislili biste da je takvo nasilje bezazleno, naročito kada je začeto na internetu, ali predrasude prema ljudima koji krše rodne norme znače da zločini počinjeni protiv njih ostaju nekažnjeniFeministički princip koji se bavi slobodom izražavanja glasi:

Branimo pravo na seksualno izražavanje jer je ono dio pitanja slobode izražavanja koje nije manje važno od pitanja političkog ili vjerskog izražavanja. Žestoko se protivimo naporima državnih i ne-državnih aktera da kontrolišu, nadziru, regulišu i ograničavaju feminističko i queer izražavanje na internetu korištenjem tehnologije, zakonodavstva ili nasilja. Ovo smatramo dijelom šire političke agende koja promoviše moralnost, cenzuru i hijerarhizaciju građanstva i prava.

Internet i sloboda izražavanja

Danas internet pruža nadrealne mogućnosti i djeca srastaju s novim tehnologijama, odgajaju se uz video sadržaje i u udobnosti svog doma imaju pravo da otkrivaju nove stvari. Internet pruža informacije, edukaciju, interakciju i društveno organizovanje, kako izvan tako i unutar područja seksualnosti. Istraživanja online seksualnosti još uvijek su u ranoj razvojnoj fazi, ali podaci ukazuju na pozitivan uticaj mreže na sexualnu edukaciju.Granice se pomjeraju iako se rodni identitet još uvijek povezuje sa spolnim karakteristikama i vezuje za binarne opcije. Dječak na jednoj IP adresi okružit će se bookmark-sima koji će mu reći da može biti što poželi dok će na nekoj drugoj IP adresi neki drugi dječak zabilježiti stranice koje će ga ubijediti da dječak koji se druži sa djevojčicama i šminka se- ne može biti dio društva i da je takvo ponašanje neprihvatljivo i da se po svaku cijenu mora zaustaviti. Taj dječak će se susprezati od slobodnog seksualnog i/ili rodnog izražavanja na internetu i tražiti zatvorene online prostore umjesto korištenja punog kapaciteta mreže. Na koga će se obrušiti zid posljedica koje će lomiti njegovo psihičko i fizičko zdravlje?Rodna sloboda, pravo svake osobe da individualno izražava rod na način koji izabere, bilo kao ženski, androgini, muški ili bilo koji drugi između – treba biti poštovana i cijenjena kao dio različitosti ljudske obitelji. Sloboda izražavanja rodnog identiteta treba uključivati rodnu neodređenost i rodnu kontradikciju.[2]

Rodno izražavanje može se posmatrati kao način na koji neko sebe izražava kroz vanjsku prezentaciju i/ili izgled, kroz ponašanje, oblačenje, frizuru, glas, tjelesne karakteristike ili druge vanjske oznake koje pojedincu/ki u svakom slučaju ne treba biti uskraćeno bilo da se ono odvija online ili offline.

Sloboda rodnog izražavanja ograničena je rodnim normama koje postoje u svakom društvu i sve nas ograničavaju. Varijacije rodnog izražavanja oštro se kažnjavaju na različitim razinama. Primjeri diskriminacije kojoj su ljudi izloženi obuhvaćaju raspon od toga da žene gube posao kada odbiju nositi šminku do toga da se dječaci ismijavaju kada nisu uključeni u sport. Doživljaj temeljen na rodnom identitetu i izražavanju može uključivati teška zlostavljanja: nezakonita hapšenja, izvansudske egzekucije, ubojstva, silovanja, torture i nestanak.

Internet je prostor kojim vlada vrlo malo zakona i teško mu je nametnuti zakone, ali se redovno proiciranjem stvarnih zakona i društvenih normi seksualno izražavanje na internetu guši.

Autorica: Erna Ključić (One World Platform)

Ovaj tekst je dio serije tekstova o Feminističkim principima interneta i finansiran je od strane APC (Association for Progressive Communication).

[1]              6.9.2018. sa: http://zenskasoba.hr/podrucja-rada/lgbtiq-seksualne-i-rodne-manjine/rodno-izrazavanje-unchr-intervencija-zeneva-60-zasjedanje/ ;

[2]              Ibid;

zenskaposla.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU