fbpx

vida portal4 810x540

Roditeljsko odsustvo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih i socijalnih prava, koje garantuje kako majkama tako i očevima vrijeme odsustva sa radnog mjesta da bi se brinuli o svom djetetu i obezbjedili mu pravilan razvoj.

JELENA BUHA
GORANA RADETIĆ

Roditeljsko odsustvo predstavlja jedno od osnovnih ljudskih i socijalnih prava, koje garantuje kako majkama tako i očevima vrijeme odsustva sa radnog mjesta da bi se brinuli o svom djetetu i obezbjedili mu pravilan razvoj. Ovo pravo pored prava na samo odsustvo sa radnog mjesta, obuhvata i pravo na naknadu za vrijeme odsustva, kao i zaštitu od otkaza za vrijeme trajanja odsustva.

Roditeljsko odsustvo predstavlja pitanje koje je u posljednjih dvadeset godina izuzetno važno za regulisanje radnog odnosa u Evropskoj uniji i zemljama članicama Evropske unije, zajedno sa pitanjem zaštite majčinstva, očinstva i porodičnog života. Značaj pravnog regulisanja ovih pitanja pokazuje i činjenica da su organi Evropske unije ova pitanja regulisali kako kroz primarne tako i kroz sekundarne izvore komunitarnog prava. Pored toga Sud pravde EU je doprinio razjašnjavanju i primjeni ovog zakonodavstva. Države koje planiraju pristupiti Uniji u obavezi su da svoje zakonodavstvo usklade sa ovim pravnim okvirima u procesu stabilizacije i pridruživanja.

Bosna i Hercegovina, iako nije članica EU, detaljno je regulisala ovu oblast kroz Ustav, zakone entiteta, kantona i Brčko Distrikta BiH.

KOMPLETNU ANALIZU MOŽETE POGLEDATI NA: Roditeljsko odsustvo final (3)

(Ukljuciseu.org)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU