fbpx

42929581 432339560625477 9190352444247244800 n 810x810

Marija Bursać (1920. – 1943.) bila je partizanka, borkinja u Drugom svjetskom ratu i prva žena koja je proglašena narodnim herojem Jugoslavije.

Rođena je u selu Kamenica, pored Drvara, a do 14. godine čuvala je ovce i pomagala majci u održavanju kuće, nakon što je završila kurs domaćinstva. Nije išla u školu, pa je krišom uzimala bukvar svoje braće i iz njega učila slova.

Pokretu otpora se pridružuje kao dvadesetogodišnjakinja 1940. godine. Počinje skupljati hranu, odjeću i druge potrepštine, te raditi kao kurirka. Nakon oslobođenja Drvara, 1941. godine, Marija se uključuje u partizanski pokret. Postaje članica SKOJ-a, te se opismenjava, a potom i sama pomaže pri organiziranju analfabetskih tečajeva za žene. Iako je logistički neizmjerno doprinosila pokretu otpora, Marija je, više od svega, željela da se pridruži partizanima. U februaru 1943. godine, pridružuje se 10. krajiškoj udarnoj brigadi, u koju su se uključile mnoge mlade žene. Smatrala je da žene treba da ravnopravno učestvuju u borbi, te je u tome ohrabrivala i svoje drugarice. Uskoro je postala iskusna bombašica; samostalno je upadala u bunkere, savladavala neprijatelje i zapljenjivala oružje.

Njena četa 18. septembra 1943. godine kreće u borbu na Prkosima. Iako još uvijek iscrpljena od nedavne bolesti, Marija je insistirala da krene sa njima. Opasala je dva reda bombi i bacala ih na mitraljeska gnijezda koja su štitila njemačku bazu na Prkosima. U borbi na život i smrt, Marija je sa drugovima uspjela uništiti jedno mitraljesko gnijezdo, prije nego što joj je minobacačka granata raznijela nogu.

Teško ranjena, Marija je do bolnice u Vidovom Selu putovala 40 kilometara. Na nosilima su je, po teškom terenu, četiri dana, nosile drvarske omladinke. Iako je izgubila mnogo krvi i dobila gangrenu, sve vrijeme je pjevala partizanske pjesme. Umrla je 23. septembra 1943. godine, u bolnici u Vidovom Selu, od posljedica teškog ranjavanja. Narodnim herojem Jugoslavije proglašena je 15. oktobra 1943. godine. Nakon nje će još 90 žena biti proglašeno narodnim herojima.

Ilustracija: Selma Karadža Selmaurion

A koja bh. žena inspiriše vas i zašto? Napišite nam u komentarima na post https://bit.ly/2NG7UA9 ime i prezime žene i kratko objašnjenje zašto baš ta žena. 08. 10. 2019. ćemo nasumično izabrati 3 osobe koje će dobiti po jedan primjerak knjige #ŽeneBiH.

Knjigu #ŽeneBiH možete rezervisati ovdje: igg.me/at/zenebih
Odgovore na najčešće postavljena pitanja možete pronaći ovdje: https://bit.ly/2OmAjYq

mreza-mira.net

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU