fbpx

9Dinko2 foto

Ogledalo "naprednjačke" vlasti

U skladu sa trendom “Beograda na vodi”, Novi Sad će uskoro – sve su prilike – dobiti tržni centar na vodi. Monstruozno veliki šoping mol “Promenada”, čija je gradnja pri samom kraju, naime, ima temelje koji ne odgovaraju površini u koju su postavljeni, pa sad preti realna opasnost da građevina počne – plutati. Što je možda i deo plana: da otpluta niz Dunav, direkt prema “Beogradu na vodi”.

Kao i obično u Srbiji, iako zvuči kao vic, vest o “Promenadi” koja se sprema da otplovi nizvodno surova je stvarnost Novog Sada, koji se nalazi pod baražnom vatrom raznoraznih investitora i koji pred našim očima prestaje da bude grad u kojem će se moći živeti život dostojan čoveka. Naime, ispostavilo se da su investitori, u neprestanoj želji da zakinu na materijalu gde god mogu, odlučili da izliju premalo betona u temelj, iako dobar deo glavnog grada Vojvodine zapravo predstavlja isušenu močvaru. Što znači da grad leži na pesku ispod kojeg se nalaze podzemne vode. Što opet znači da zidanje na takvom terenu zahteva poštovanje određenih jasnih pravila. Što su znali i prvi i mnogi potonji doseljenici u Vojvodinu. A “Promenada” se još nalazi u delu grada koji se zove Liman, što u prevodu znači “močvara”.

Javnost je tako saznala da “velelepni kapitalni objekat” novog tržnog centra ima ozbiljnih problema koje pokušava da reši tako što u kanalizacionu mrežu Novog Sada upumpava neverovatnih 60 litara podzemnih voda u sekundi, kako bi spasili građevinu. Spašavajući taj “Skadar na Bojani”, upozorili su stručnjaci, investitori u “Promenadu” će uništiti dobar deo grada. Novosadska kanalizacija, koja je i inače u veoma lošem stanju zbog preterane izgradnje bezličnih zgradurina priključenih na postojeću kilavu infrastrukturu, a zbog koje dobar deo grada pliva čim samo 15 minuta pada ozbiljnija kiša, sada će zbog “Promenade” biti dovedena u apokaliptično stanje, nastave li u nju upumpavati podzemne vode. Posredno, to će se odraziti i na snabdevanje grada pijaćom vodom, jer se kod “Promenade” stvara depresija podzemnih voda, zbog čega i one podzemne vode koje se crpe u svrhe snabdevanja pijaćom vodom polako nestaju i povlače se ka toj depresiji. Dodatno, postoji realna opasnost da će se zbog toga nakon dve-tri godine početi urušavati i temelji stambenih zgrada u okolini, a pre svega u naselju Liman.

promenada

Uskoro i Novi Sad na vodi (FOTO: voice.org.rs) 

Zvuči kao scenario za film katastrofe, ali to nažalost nije fikcija već ogledalo “naprednjačke” vlasti, koja ni do danas nije odgovorila na prosto pitanje: kako je moguće da je nadzornim organima promakla ta “sitnica” da je investitor fundamentalno izmenio projekat i doveo u opasnost život i zdravlje građana? Za takvu stvar, u iole normalnijoj državi, odgovorni bi fasovali dugogodišnju robiju na kojoj bi imali prilike da u zatvorskoj biblioteci čitaju stručnu literaturu o zidanju objekata na močvarnim površinama.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, čovek koji se u javnosti najviše ističe po pismima podrške voljenom fireru Vučiću i za koga opozicija tvrdi da je samo fasadni gradonačelnik, dok je glavni baja u gradu Aleksandrov brat, Andrej Vučić, nema odgovor na pitanje kako su nadležni organi napravili takav propust. Nema odgovor ni na pitanje da li će neko zbog toga da popije robiju, a on lično u najmanju ruku da bude nogom u dupe najuren sa funkcije. Umesto toga, on pažnju javnosti pokušava zavesti na krivi put, zalažući se za rušenje Sportskog i poslovnog centra Vojvodina, popularnog Spensa, jednog od gradskih simbola.

“Promenada”, inače, niče – jer ima li išta logičnije od toga – između dva već postojeća tržna centra, Spensa i Merkatora. Na velikom placu na kojem se nalazi gradilište navodno 100 miliona evra vrednog monstruoznog šoping mola, pre toga su bili teniski tereni, kao i pomoćni teren Fudbalskog kluba Vojvodina. Toga sada, naravno, više nema, jer koga briga za sport. Srušimo Spens u kojem hiljade mladih treniraju najrazličitije moguće vrste sportova: od plivanja, preko klizanja, streljaštva, borilačkih sportova, pa sve do odbojke, rukometa, košarke… Jebo mlade! Take money and run!

Ustvari, zašto se uopšte čudimo ovim podvizima “naprednjačke” vlasti, koji su pod izgovorom “modernizacije” Novi Sad zagušili u svakom smislu pa će nakon njihovih podviga grad plivati u govnima, uz neopisive saobraćajne gužve? Ili će saobraćaj možda biti rešen onim “letećim automobilima”, koje Srbija, prema Vučićevim najavama, samo što nije počela da pravi kao “strateški partner” Kine? Zašto se čudimo što grad rapidno ostaje bez zelenila, iako je i bez ovolike gradnje prepun prašine? Zašto se, dakle, čudimo majmunima što preziru grane sa kojih su sišli? I čobanima koji neprestano postavljaju kioske na glavni gradski Trg slobode?

novi sad

Jedino se još možemo čuditi onim entuzijastima koji još uvek mogu da se čude. Jer, seća li još neko Srbije iz devedesetih godina 20. veka i onog eksperimenta kada je balkanski kasapin Slobodan Milošević ćosavom četničkom vojvodi Šešelju “poverio” Zemun na upravljanje, odnosno korumpirao ga da preusmeri lavež sa njega na raznorazne fele “izdajnika”? Epilog tome je da je Zemun, drugi po veličini grad u Vojvodini koji je Beograd anektirao i pretvorio ga u opštinu na užas svih zemunskih Sremaca, zauvek i potpuno promenio fizionomiju. Ili, kraće rečeno, urbanistički je upropašten do krajnjih granica. Toliko, da su pojedini delovi Zemuna ružni isto koliko i Srpska radikalna stranka. Šešelj je tada podelio placeve nesretnim izbeglicama da sagrade kuće, po principu ko kako i ko gde stigne. Pre toga, gde god se u Jugoslaviji zavijorio radikalski barjak pod devizom “odbrane srpstva”, tu Srba više nije bilo. Posle toga, gde god su oni bili na vlasti u Srbiji, ti gradovi su urbanistički nepovratno uništeni. Zemun su u vreme radikala zvali i “kiosk siti”, jer su kiosci nicali kao pečurke posle kiše, naravno tamo gde im nije mesto. Ali, to je bio Šešeljev populizam: plac za kuću plus kiosk za “start up” biznis.

Srpska napredna stranka danas nije na vlasti u – verovali ili ne – svega tri opštine u Srbiji, od ukupno oko 180 lokalnih samouprava! Dakle, u Srbiji danas imamo 170 i kusur Zemuna… Radikali su u međuvremenu porasli i metastazirali i sada se zovu Srpska napredna stranka, dok je izvorna Šešeljeva frakcija ostala pod istim imenom i – umesto Miloševiću – sada kao strašilo služi Vučiću. I ovu prostu činjenicu, međutim, mnogi su izgleda zaboravili, dočim se mlađe generacije toga i ne sećaju jer imaju sreću da su dovoljno kasno rođeni. Pa se sada neki od njih čudom ne mogu načuditi neimarskim rušilačkim poduhvatima “naprednjaka”. A ti što se čudom čude su u manjini, to jest – na margini. Ostali mudro ćute. Jedni gledaju kako da zbrišu iz najnaprednije Srbije, a oni drugi su već odavno postali zombiji sa lošom savešću. Jer ovde su korumpirani svi: od portira u javnom komunalnom preduzeću, pa do kojekakvih vučevićá i vučićá.

(Lupiga.com)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU