fbpx

7boskobuha nom opt

Spomenik mladom bombašu na Jabuci

Ukoliko prva prodaja propadne, sljedeći put početna cijena pada na 20% procijenjene vrijednosti, a u trećoj prodaji kreće se od svega 5% vrijednosti.

Prodaje se Memorijalni centar podignut u spomen na Boška Buhu, narodnog heroja i najmlađeg bombaša NOR-a, sagrađen u selu Jabuka blizu Prijepolja, na mjestu njegove pogibije 1943. godine.

Centar će zajedno sa domom omladine, muzejom i spomen domom, uz hotel, dvije vile i smještajne paviljone ići na licitaciju koja će biti održana 28. februara u Beogradu kao dio imovine preduzeća u stečaju Putnik iz Prijepolja.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nudi ovaj kompleks u Jabuci, kao tri zasebne cjeline, po ukupnoj početnoj cijeni od 98,3 miliona dinara, što iznosi približno 800.000 eura.

Prvu cjelinu čine hotel i pokretna imovina – oprema, sitni inventar i motorna vozila, sa početnom cijenom od 53.264.232 dinara. Drugi dio čine ugostiteljski objekat – Dom kulture, Muzej pionira i omladine Jugoslavije, paviljoni i vile za smještaj gostiju sa cijenom od 30.165.843 dinara. Treća cjelina odnosno Spomen dom i zemljište, prodaju se po početnoj cijeni od 14.880.108 dinara.

U oglasu se ne navodi da je Memorijalni kompleks pod zaštitom državnog zavoda za zaštitu spomenika niti kakve će biti eventualne obaveze kupca te nije jasno šta će se desiti sa spomenicima jer je Narodni muzej iz Prijepolja zadužen samo sa muzejske eksponate.

“U sastavu memorijalnog kompleksa je i Muzej pionira. U njemu su eksponati koji su u našoj nadležnosti. Mi možemo da ih, ako treba, preselimo, jer smo nadležni za pokretna kulturna dobra. Deo te postavke je preseljen u naš depo. Nismo nadležni za imovinska pitanja. Ukoliko neko kupi oglašenu imovinu, moraće da se konsultuje sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika. Sasvim je sigurno da spomenike neće smeti da dira. Može da kupi zemlju, ali spomenik Bošku Buhi ne sme da dira”, kaže Zvonko Mandić, v. d. direktora Narodnog muzeja u Prijepolju.

"Prvo je ovde 1966. napravljen pionirski spomen-dom akcijom „pionirskog dinara” i donacijama, na inicijativu pionira Pljevalja i Prijepolja.

Posle su podizani spomenici (veliki bronzani spomenik Bošku Buhi na najvišoj koti Jabuke, Aleja heroja sa bistama ratnika iz svih republika SFRJ, spomenik pioniru Slavi Koviću, poprsje Boška Buhe pred spomen-domom), kao i smeštajni kapaciteti, omladinsko naselje kroz koje je za pet godina prošlo 14.000 mladića i devojaka svrstanih u 240 radnih brigada (po njihovom odlasku ostalo je osam paviljona i centralna zgrada).

Od tada do raspada Jugoslavije ovde su svake godine dolazile hiljade đačkih ekskurzija. Memorijalni kompleks je 1986. dobio status nepokretnog kulturnog dobra od izuzetnog značaja, za koji je nadležan Republički zavod za zaštitu spomenika kulture. Turistička posećenost bila je i razlog što je opština Prijepolje kapacitete u kompleksu tada predala na upravljanje Putniku", navodi Politika riječi donedavnog direktora kompleksa Slavoljuba Pušice.

Kompleks Memorijalnog centra pretvoren je početkom rata u centar za izbjeglice a njihovim odlaskom, smještajni kapaciteti su zatvoreni zbog dotrajalosti. Ostao je otvoren jedino muzej za koji je vladao slab interes posjetilaca.

Pravila javnog nadmetanja predviđaju da početna cijena pri prvoj prodaji iznosi 50% procijenjene vrijednosti imovine. Ukoliko prva prodaja propadne, sljedeći put početna cijena pada na 20% vrijednosti dok se u trećoj prodaji kreće od tek 5% procijenjene vrijednosti.

nomad.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU