fbpx

Kibera u Keniji je najveći afrički urbani sirotinjski kvart u kojem živi oko milijun ljudi. Budući da su osnovne životne potrebe poput čiste vode i lijekova praktički luksuz, nije potrebno isticati da stanovništvo nema pristup internetu. Upravo je zato pokrenuta inicijativa Zinester koja pokušava dati glas i osigurati vidljivost onih koji su iz digitalnog svijeta izuzetie.

e13389bd1ee5b00c34eed87507c64e4a Ldk

Kombinirajući građansko novinarstvo s načinom izrade DIY fanzina, Zinester je započeo sa serijom trosatnih radionica na kojima su djeca naučila osnove rukovanja fotoaparatom, usvojila tehniku intervjua i krenula stvarati vlastite fanzine izrezujući slike iz drugih časopisa i bilježeći priče iz svoje okoline.

1145540kenija

Na početku su, kaže suosnivač Zinestera, Harrison Thane, izvještavalie i pisalie uglavnom o tradicionalnim temama, no kada su se opustilie i shvatilie da mogu pisati o čemu god žele, ispričalie su fantastične priče sazdane od njihovih svakodnevnih iskustava, fragmenata koje su čulie o slavnim osobama i izmišljenim životinjama i čudovištima.

1145545kenijad

Dovršeni fanzini su pretvoreni u digitalne kopije i poslani nezavisnim knjižarama diljem svijeta, a moguće ih je i kupiti preko Zinesterove stranice za samo 15 funti.

Pokretači inicijative se nadaju da će se časopis, osim što će osvijestiti čitatelje/ice o stvarnom problemima i potrebama djece u marginaliziranim podrućjima, potaknuti slične inicijative u drugim dijelovima svijeta.

Pogledajte:

https://vimeo.com/138198091

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU