fbpx

incomegap

Najnovije istraživanje Svjetske banke “Žene, posao i zakoni 2019.” pokazalo je kako je samo šest zemalja ostvarilo potpunu ravnopravnost žena i muškaraca na radnom mjestu – u pitanju su Belgija, Danska, Francuska, Latvija, Luksemburg i Švedska. Istraživanje je trajalo 10 godina, a obuhvatilo je 187 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Ravnopravnost se mjerila bodovanjem, pri čemu 100 bodova ukazuje na najvišu razinu ravnopravnosti. Proučavani su indikatori poput slobode kretanja i ostvarivanja prava na mirovinu, koji utječu na poslovne odluke žena. Gore spomenute zemlje jedine su ostvarile 100 bodova – što prije 10 godina nije ostvarila niti jedna zemlja.

U sljedeću skupinu s po 97,50 bodova ulaze Austrija, Kanada, Estonija, Finska, Grčka, Irska, Portugal, Španjolska i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Hrvatska je ostvarila maksimalnih 100 bodova u kategorijama koje ženama zakonski jamče jednaku slobodu kretanja kao i muškarcima, pravo na osnivanje tvrtke, jednakost plaća, identičan pravni status bračnih partnera, vodeća mjesta u tvrtkama i upravljanje imovinom.

Najslabiji rezultat (75 bodova) Hrvatska je zabilježila na području zakona koji se odnosi na rodnu jednakost u visini mirovina.

Što se tiče zaštite majki na radno mjestu, Hrvatska je ostvarila 80 bodova. Ovaj indikator uključuje zakone o porodiljnom i roditeljskom dopustu, koji često utječe na ekonomske odluke žena pri donošenju odluke o zasnivanju obitelji.

Kada bi žene imale jednake mogućnosti kao muškarci da ostvare svoj puni potencijal, svijet bi bio ne samo pravedniji već i prosperitetniji”, zaključila je u priopćenju privremena predsjednica Svjetske banke Kristalina Georgijeva.

Na dnu ljestvice, s manje od 30 bodova, našle su se Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati i Sudan. Zemlje Bliskog istoka i Sjeverne Afrike ostvarile su u prosjeku 47,37 bodova.

Istraživanje je pokazalo i kako su pokreti za ženska prava najviše pridonijeli ostvarenom napretku.

No važno je napomenuti kako zakonska ravnopravnost ne jamči i ravnopravnost u praksi, što znači da mjesta za napredak i dalje ima. [K.D.] The Guardian/Civilno društvo

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU