fbpx

7mjesecnica

Scena iz filma

Procjenjuje se da 500 miliona žena u svijetu nema pristup higijenskim ulošcima ili ustanovama za brigu o ženskom zdravlju.

Period. End of Sentence. je dokumentarni film iransko-američke rediteljke Rayke Zehtabchi i producentice Melisse Berton koji je ovog februara osvojio Oscara za najbolji kratki dokumentarni film.

“Ne plačem zato što imam mjesečnicu već zato što ne mogu vjerovati da je film o mjesečnici dobio Oscara”, kazala je rediteljka na ceremoniji dodjele 91. filmskih nagrada u Los Angelesu.

Njen 26-minutni film, dostupan na Netflixu, priča je o tihoj seksualnoj revoluciji koju vodi grupa žena u indijskom gradu Hapuru nakon što su naučile rukovati mašinom koja proizvodi jeftine higijenske uloške, koje potom prodaju drugim ženama po niskim cijenama čime ne samo da unapređuju žensko zdravlje, čineći pristupačnim osnovne higijenske proizvode i razbijajući tabue o mjesečnici već i doprinose osnaživanju žena i njihovoj ekonomskoj neovisnosti. 

Upravo nedostupnost higijenskih proizvoda ili njihova cijena čine da se brojne djevojčice i djevojke napuštaju školu te se okreću nezdravim i nehigijenskim alternativama rizikujući različite infekcije.

Iako se na prvi pogled da zaključiti da ovaj film govori o prilikama koje vladaju samo u zabačenim dijelovima svijeta, procjenjuje se da 500 miliona žena u svijetu nema pristup higijenskim ulošcima ili ustanovama za brigu o ženskom zdravlju.

Prije dvije godine u Britaniji je tada 17-godišnja Amika George pokrenula kampanju koja je rezultirala nedavnom odlukom vlade da od nove školske godine osigura besplatne higijenske uloške za sve učenice srednjih škola i fakulteta, nakon što su statistike pokazale da čak 30% djevojčica uzrasta od 14 do 21 godine u Velikoj Britaniji ne može priuštiti ili teško iznalazi sredstva za kupovinu uložaka ili koristi improvizirane uloške. 

Prošle godine je škotska vlada za iste svrhe izdvojila više od pet miliona funti. 

Već više od dvije decenije u različitim zemljama postoje inicijative da se ukinu porezi na higijenske proizvode za žene. Prva zemlja koja je to učinila bila je Kenija, prije 15 godina, u SAD-u je to do sada učinilo desetak saveznih država, Kanada je smanjila porez prije četiri godine, a Malezija, Indija i Australija će ukinuti poreze na higijenske uloške i tampone od naredne godine. 

Neke od zemalja Evropske unije primjenjuju smanjenu stopu PDV-a. Ovog januara Evropski parlament je donio rezoluciju kojom poziva zemlje članice da ukinu porez na dodatu vrijednost na higijenske uloške i tampone te se činilo da EU pravi značajan iskorak ali… ova rezolucija nije obavezujuća.

Film Period. End of Sentence. govori o ženama a inspirisao ga je jedan muškarac Arunachalam Muruganantham koji je izumio jeftini uređaj za proizvodnju biorazgradivih uložaka. Magazine Time ga je 2014. godine uvrstio među 100 najutjecajnijih ljudi svijeta.

Đana Karavdić

nomad.ba

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU