fbpx

david 2

David Dragičević

Jedan od ključnih svjedoka u ubistvu Davida Dragičevića, Đorđe Rađen, zaposlen je kod Slobodana Kuprešaka koji je, kako se nezvanično moglo čuti, finansirao kampanje SNSD-a, blizak je vlastima RS, a preko zlatara i sportske opreme stigao je do prodaje oružja za policiju i vojsku. U nizu nepoznanica o Rađenu svakako je i pitanje njegovog angažmana advokata Dragana Stupara koji brani brojna "zvučna" imena: bivši klijent mu je Dodikov kum Mile Radišić, a sada zastupa Emilia Baldu, osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića. Prema navodima medija, Stupar je dio "srbačkog klana" pravosuđa, naslonjenog na predsjednika VSTV Milana Tegeltiju.

Autor: Impuls redakcija

Dok istraga o ubijenom Davidu Dragičeviću za više od godinu dana nije odmakla ni za milimetar, jedan od ključnih ljudi za rješavanje tog ubistva Đorđe Rađen živi i radi u Sarajevu, reklo bi se, sasvim normalno i bez mnogo uzbuđenja. Da Rađen mirno spava, barem kada je riječ o utvrđivanju njegove odgovornosti u slučaju Davidovog ubistva, jasno je i iz činjenice da je krajem maja podnio tužbu za klevetu protiv Davora Dragičevića, oca ubijenog Davida, sa odštetnim zahtjevom od 5000 KM. Na okolnosti ubistva Davida Dragičevića ispitan je samo jednom, prije više od godinu dana.

tuzba

I dok se jedan od ključnih svjedoka ubistva bavi tužbom za klevetu, otac ubijenog Davida doslovno je protjeran od strane vlasti RS, a grupa Pravda za Davida razbija se konstantnom represijom i terorom nad njenim članovima.

Ko tačno čuva leđa Đorđu Rađenu nije razjašnjeno ni do danas. Iako nije dokazano da je ubijeni David Dragičević bio u Rađenovoj kući, tvrdoglavim naporima policija i dalje nastoji da potpuno kriminalizuje žrtvu. Rađen nije saslušan ni nakon što je Alen Kukić, osumnjičen da je manipulisao snimcima sa objekta "MK" u Ulici Velibora Janjetovića Janje, tvrdio da je to radio po Rađenovoj molbi. Kukić je kasnije pušten, a Rađenova odgovornost nije utvrđivana.

Za više od godinu dana jalove istrage tužilaštvo ga je saslušalo tek jednom, u aprilu prošle godine, i Đorđe Rađen je mirno odselio za Sarajevo, očigledno bez straha da će biti subjekt ozbiljne istrage.

Sada je zaposlen u prodavnici firme ALP Outdoor shop u Sarajevu, istoj za koju je prethodno radio u Banjaluci.

radnja

Zlatarevo oružje

Ta firma, u vlasništvu Slobodana Kuprešaka, je pored prodaje zlata, sportske i saobraćajne opreme, registrovana i za prodaju oružja policiji i vojsci.

Kuprešak posjeduje i zlataru koja posluje u sklopu “ABC SPORTING d.o.o.”, a osnovana je 2010.

ABC SPORTING d.o.o. je ovlašteni zastupnik i distributer velikog broja svjetskih proizvođača oružja, taktičke, forenzičke, deminerske i druge opreme za potrebe policije, državnih institucija i agencija.

Firma je prisutna i na tržištu saobraćajne opreme, te je radila na opremanju saobraćajnom opremom autoput Banjaluka-Gradiška. Na zvaničnoj web stranici firme stoji i da planira otvaranje streljane za duge i kratke cijevi.

firma

registar

Kuprešak koji je, kako se nezvanično moglo čuti, finansirao kampanje SNSD-a, blizak je vlasti, a preko zlatara i sportske opreme stigao je do oružja za policiju i vojsku.

Njegov sin Danijel vlasnik je prodavnici firme ALP Outdoor shop koja se nalazi u tržnom centru Merkator u Banjaluci, a u kojoj je Đorđe Rađen bio šef. Na osobu istog imena i prezimena registrovana je kompanija u Švicarskoj.

svica

U nizu nepoznanica o Rađenu svakako je i pitanje njegovog angažmana poznate advokatske kancelarije „Dragan Stupar i Aleksandar Čorni”.

"Đavolji advokat" srbačkog lobija

Do slučaja ubistva Davida Dragičevića i takozvane pljačke kuće Rađenovih, Đorđa Rađena su u Banjaluci poznavali kao nekoga ko skromno živi. Rađen ima suprugu (prema nezvaničnim informacijama nezaposlenu) i malo dijete, a osim posla u trgovini, bavio se planinarenjem. Oni koji su imali priliku vidjeti kuću Đorđa Rađena, primijetili su da je donedavno izgledom drastično odudarala od komšiluka u kojem su velike i sređene višespratnice.

Krajem maja Rađen je podnio tužbu za klevetu protiv Davidovog oca Davora Dragičevića, sa zahtjevom za isplatu odštete u iznosu od 5000 KM. U tom postupku zastupa ga zajednička advokatska kancelarija Dragan Stupar i Aleksandar Čorni iz Banjaluke koja se pojavljuje u nizu zanimljivih sporova.

Tako npr. advokat Dragan Stupar zastupa Emilia Balda osumnjičenog za ubistvo banjalučkog biznismena Slaviše Krunića i njegovog saradnika Žarka Pavlovića.

Stupar je branio i Alena Kukića osumnjičenog da je manipulisao dokazima u slučaju ubistva Davida Dragičevića.

U nizu zvučnih imena, ovaj advokat bilježi i slučaj Mile Radišića, kuma Milorada Dodika i vlasnika firme "Grand Trade" kojeg je zastupao u predmetu "Medicinska elektronika". Radišić je u tom postupku pravosnažno osuđen.

Kako se saznaje u pravosudnim krugovima, Dragan Stupar spada među favorizovane advokate koji zarađuju budžetske milione za odbranu po službenoj dužnosti kada pojedine sudije jednog advokata biraju i po 40 puta. U tom dobro razrađenom sistemu, o kojem je pisao portal Capital, postoje klanovi od kojih je najpoznatiji srbački. Pripadaju mu i predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija, zatim glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir, koji je široj javnosti postao poznat zbog učešća u slučaju istrage o smrti Davida Dragičevića, bivši predsjednik VSTV-a i Okružnog suda Banjaluka, ali i danas uticajni Milorad Novković, te veliki broj tužilaca i sudija.

Iako Osnovni sud u Banjaluci nikada nije objavio koliko je pojedinim advokatima isplaćeno po službenoj dužnosti, advokati koji su željeli ostati anonimni u razgovoru za Capital isticali su da najviše predmeta dobijaju njihove kolege koje su naslonjene uravo na pomenuti “srbački klan”.

“Neki od tih advokata su npr. Mirko Dabić, Milan Petković, Dragan Stupar itd, koji se redom dovode u vezu, porijeklom ili prijateljskim odnosima sa Milanom Tegeltijom, predsjednikom VSVT-a, a nekada prvim čovjekom Osnovnog suda u Srpcu”, rekao je za Capital sagovornik koji je želio da ostane anoniman.

I prije tužbe za klevetu, Đorđe Rađen i njegova supruga Viktorija Banda oglasili su se preko advokatske kancelarije "Dragan Stupar i Aleksandar Čorni", u maju prošle godine, tvrdnjama da im je poligrafista Ismet Katana iz Sarajeva navodno prijetio oduzimanjem djeteta i da će ih poslati u zatvor ako ne priznaju ljubavnu vezu sa nastradalim Davidom Dragičevićem. Zbog toga su zatražili zaštitu i od vrha MUP-a RS?!

Prema navodima iz pomenute advokatske kancelarije, tada su izjavili kako su svi ukućani porodice Rađen već ranije saslušavani u svojstvu svjedoka pred ovlaštenim službenim licima MUP-a RS, pred postupajućim tužiocem Daliborom Vrećom i glavnim tužiocem Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimirom Lepirom. Pored toga, Đorđe Rađen i Viktorija Banda-Rađen su preko deset puta bili privođeni radi davanja iskaza u svojstvu svjedoka.

Neodrživi dokazi Tužilaštva

O čemu su to davali iskaze ni do danas, više od godinu dana od pronalaska tijela Davida Dragičevića, nije poznato. Još uvijek ne postoji lice osumnjičeno za Davidovo ubistvo čije tijelo je pronađeno 24. marta 2018. godine, da bi samo dva dana kasnije policija organizovala press konferenciju na kojoj se ubijenog pokušalo kriminalizovati, upravo preko pljačke u kući Đorđa Rađena.

A navodni "dokazi" bazirani na toj pljački potpuno su neodrživi na sudu.

Glavni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir do danas se drži onoga što je policija iznijela na toj press konferenciji, a ministar Dragan Lukač potom "osvježio", uvodeći nove likove u priču, kao što je žena koja je čula svađu i pljusak u vodu, ali se toga sjetila 15 dana kasnije jer je postila.

Tužilaštvo i dalje vodi istragu protiv tih NN lica, ali stalno ostaje na istoj lokaciji i pri tvrdnjama da su napadači gurnuli Davida u rijeku Crkvenu, ili je bježeći od njih sam u nju pao.

Tužilac Lepir, bar javno, nije nikada osporio provalnu krađu koju je Dragičević navodno učinio.

Takva istraga može da traje godinama jer, ako se ostaje pri provalnoj krađi, tužilaštvo nema baš ništa što bi na sudu moglo da opstane. Kod Davida su nađene stvari koje su, navodno, ukradene - laptop, stik, ključevi od kuće Rađenovih, novac (oko 200 KM) i tzv. švajcarski nož. Ali nema ostisaka, kao ni dokaza da je novac pripadao Rađenu jer za to bi morao imati serijske brojeve novčanica. Čiji je švajcarski nož navodno pronađen kod ubijenog Davida moguće je utvrditi jedino računom i pakovanjem na kojem se nalazi serijski broj noža.

Stik može biti bilo čiji, pogotovo ako nije moguće doći do podataka koji su se na njemu nalazili, a o tome do sada nije bilo informacija.

Ključevi od kuće Rađenovih, koji su navodno nađeni kod ubijenog Davida, imaju privjesak, pa ih je neko od ukućana morao prepoznati. O tome se, međutim takođe ništa ne zna.

Na kraju ostaje laptop koji je pronađen u rječici Crkvenoj gdje ga je mogao baciti bilo ko, pa i sam Đorđe Rađen.

stvari

U nizu nelogičnosti su i video snimci sa susjednih objekata na koje se policija pozivala tvrdeći da je David Dragičević opljačkao kuću Đorđa.

Prema snimcima Dragičević je kuću Rađena ušao u 02:52:37, a izašao u 03:42:47. U kuću je ušao nekoliko minuta nakon što se Rađen vratio sa koncerta. Dragičević je proveo 50 minuta u kući koju je navodno opljačkao. Kada je dolazio nije bilo svjetla u ulazu u kuću, a kada je odlazio svjetlo je gorjelo. Policija nije objasnila ko je to lopovu pri izlasku iz kuće upalio svjetlo da bolje vidi.

https://www.youtube.com/watch?v=ldO9vjm7Ogg

https://www.youtube.com/watch?v=Bgj-CHyOWk8

Đorđe Rađen danas sa porodicom živi i radi u Sarajevu. Brojna pitanja na koja Rađen nikada nikada nije dao odgovore potkrepljuju sumnju da mu neko vrlo moćan čuva leđa. Privilegiju slobode, koju Rađen uživa, nema otac ubijenog Davida Dragičevića koji je zbog opasnosti po vlastiti život bio prinuđen da se iseli iz Bosne i Hercegovine.

On se, uz tragediju koja ga je zadesila, danas suočava i sa tužbom za klevetu koju je protiv njega podigao ključni svjedok ubistva.

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU