fbpx

7sinmu

Ministar Srđan Rajčević kao da ne zna da, kad bi sve bilo zvanično i provedeno kroz papire, ova država ne bi bila jedna od najkorumpiranijih u svijetu, a mnogi koje i sam štiti završili bi tamo gdje im je odavno mjesto – iza rešetaka!

Piše: Žana Gauk

Da je u mlade i talentovane ljude uloženo samo deset odsto novaca, koliko je od javnih preduzeća dobila kontroverzna firma “Prointer”, iza koje, prema saznanjima, stoji Igor Dodik, sin predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, zamislite koliko bi se moglo finansirati mladih talenata. Radi se o desetinama miliona maraka!

Kazao je ovo juče, tokom rasprave u Narodnoj skupštini Republike Srpske opozicioni, SDS-ov poslanik Nebojša Vukanović. Dok su ga jedni blijedo gledali a vladajući se podsmijavali, podsjetio je na ustaljenu tendersku praksu u RS. Sve u IT oblasti počinje i završava se sa “Prointerom”! I unaprijed se zna ko je pobjednik bez ravnopravne borbe!

Nije mnogo trebalo da mu se iz Vladine kožne fotelje održi slovo o “transparentnosti” i “poštenju”. Jer, oni se, vele, strogo drže pravila i zakona. A “Prointer” je sav po zakonu i običajima tenderskog “ratovanja”. Ima sertifikate, ima stručnjake, ima viziju IT razvoja RS… Narod ima namete za koje ga niko ne pita od kojih usta odvaja. Vladajući imaju narodne pare koje završavaju u kasi “Prointera”. I krug je zatvoren, a mi “pomogli domaće, mlade i talentovane genijalce”.  

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS Srđan Rajčević kao da piše odgovore na upite medija iz te uspješne tender firme. Kako stigoše na adresu Žurnala, tako se objelodaniše i pred narodnim tribunima.

“U registru poslovnih subjekata, koji je svima dostupan, možete da provjerite ko je osnivač, a ko rukovodilac. Moram priznati da se ime (Igor Dodik op.a.), koje spominje Nebojša Vukanović, nigdje ne pojavljuje".

Ministar kao da ne zna da, kad bi sve bilo zvanično i provedeno kroz papire, ova država ne bi bila jedna od najkorumpiranijih u svijetu, a mnogi koje i sam štiti završili bi tamo gdje im je odavno mjesto – iza rešetaka!

PARAVAN IMENA

Ali, vratimo se registru.

Dosupan je svima, ali zamislite, u njemu počesto stoje paravan-imena. Mlađanog Dodika tako zbilja nećete naći kad je u pitanju “Prointer”, firma koja je za samo pola godine pobijedila na šezdesetak tendera teških više od deset miliona maraka.

Na primjer, nema ga ni kod Alternativne televizije, iako se, s vremena na vrijeme, na sastancima pojavljivao kao predstavnik kapitala “Integral inženjeringa”, porodičnog kuma Slobodana Stankovića i jednog od vlasnika ATV-a.

Vrhovna porodica nema ništa ni sa akcijama “Moje apoteke” niti ranijom privatizacijom “Apotekarske ustanove”. Nema veze ni sa restoranima i kafićima na vrlo atraktivnim gradskim lokacijama…

Nije Dodik junior imao veze ni sa poljskim jabukama koje je u Rusiju izvozio kao domaće. Sjetiće se vrhovni otac kako je bratska Rusija, kada je shvatila da je riječ o prevari, zabranila uvoz.

"Delta Planet" isto tako nema veze sa vladarima iz Bakinaca, odnosno kćerkom predsjedavajućeg Goricom Dodik. Njen alter ego svako jutro osvane u liku Miroslava Miškovića. Onog što mu je predsjedavajući Dodik poručio da je dobrodošao “na slobodnu teritoriju” baš kada ga je Specijalni sud u Beogradu proglasio krivim za stotine miliona dinara tešku utaju poreza…

Stvarno stanje vrhovne porodice u brojevima izgleda ovako – osam firmi, milion i 165.000 maraka zarade!

Ali, kroz papire nema mnogo dodira sa stvarnošću. Sa sjenama nad narodom i te kako ima! Samo nek' se djeca ne drogiraju, mi smo ionako odavno overdozirani.

A vi slobodno nastavite niz…

zurnal.info 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU