fbpx

Bogami smo daleko dogurali u tranziciji iz jednog sistema u drugi. Onaj sistem je za svoje uzdanice proglasio radnike, seljake i poštenu inteligenciju. Ovaj – neradnike, seljačine i nepoštenu inteligenciju. A imamo i novitet: poštenu neinteligenciju.

Fotografije citalaca Predrag Trokicic 1

 Fotografije čitalaca, Predrag Trokicić

Autor: Nadežda Milenković

Bogami smo daleko dogurali u tranziciji iz jednog sistema u drugi. Onaj sistem je za svoje uzdanice proglasio radnike, seljake i poštenu inteligenciju. Ovaj – neradnike, seljačine i nepoštenu inteligenciju. A imamo i novitet: poštenu neinteligenciju. To su oni čije navodno poštenje kompenzuje svaku vašu primedbu na njihove postupke. Jeste da ne znaju bogzna šta, jeste da im doprinos nije bogzna kakav, ali im u poštenje ne dirajte. Ne da su dobri nego su prepodobni.

I tako smo na jednoj strani dobili prepodobne, a na drugoj – nepodobne. A nepodobni su svi koji pomisle, pa još i kažu da oni prvi nisu baš prepodobni. I da niti su ”najbolji mogući” niti rade ”najbolje ikada”. (Pa, zaboga, to o sebi ni Novak Đoković ne govori, a komotno bi mogao.)

A kad sebe tako neopravdano postavite na pijedestal, naravno da vam teško pada ako vas neko svrgne sa njega. Evo, svrgavanje ministra vojnog, makar stiglo i sa najvišeg mesta, uzbudilo je sve koji bi od tog svrgavanja mogli pretrpeti neku štetu. Pa su se jedni obrušili na novinarku (namerno klekla da bi isprovocirala ministra), drugi na one koji su svrgavanje podržali (jer time podržavaju ”žute”), a treći na sve ostale. Čak je zatražena i ostavka opozicionog poslanika zbog ”najbrutalnije uvrede” (jer uvek mora taj superlativ) zato što je lajkovao nekakav tvit, a onda, umesto izvinjenja, uvređenoj osobi uputio – blok na tviteru.

Još originalnija je bila voditeljka koja je izjednačila ministra vojnog i – Donalda Trampa. Jeste ovo poređenje ispalo malo tra(m)pavo jer implicira da je i ministar vojni isto bogatun (da li je?) i prostak (jeste!), ali je bilo u dobroj nameri. Da gledaocima sugeriše kako ”Americi” ne smeta prostakluk u svome dvorištu, a smeta joj u našem pa sada podržava (parama pre svega) sve one (novinare pre svih) koji ne obožavaju ovu vlast (premijera iznad svega).

Šteta. A bio je ovo pravi trenutak da svi zaista s punim pravom kažu: svaka čast Vučiću.

pescanik

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU