fbpx

Dodikovi

Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika je potpredsjednica Fondacije “Djeca nam se rađala”. Ima za cilj da “podrži ženu da što više rađa” pa će i “psihološki djelovati na nju”. Brat Igor će sa stručnjacima iz “Prointera” izraditi informacioni sistem kako roditelji više ne bi “trčali od šaltera do šaltera radi upisa djeteta u matične knjige”.

Piše: Žana Gauk

Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske razmišlja daleko brže od ostalih ministarstava. Od ideje do “najpovoljnijeg ponuđača” potrebno je svega četiri mjeseca, 800.000 KM i odabir napredne IT firme. Ideja se zove “e-Beba”, novac je javni, a vladar virutuelne Srpske, dakako, “Prointer”!

Vrhovna porodica u Republici Srpskoj odlučila je, čini se, da se ozbiljno uhvati u koštac sa bijelom kugom. Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i apsolutnog vladara “boljeg entiteta”, imenovana je za potpredsjednicu Fondacije “Djeca nam se rađala”. Ima za cilj da “podrži ženu da što više rađa” pa će i “psihološki djelovati na nju”.

Brat Igor će se, pored tolikog tender posla, uklopiti u ponuđenih 800.000 KM sa PDV-om i sa stručnjacima iz “Prointera” izraditi informacioni sistem kako roditelji više ne bi “trčali od šaltera do šaltera radi upisa djeteta u matične knjige”. Za “Prointerov” novi klik potreban je tek prst zdravstvenog radnika koji će podatke odmah ubaciti u sistem, a roditeljima će dokumenta stizati na adresu.

Na tenderu je najvažnija brzina, kako ideja ne bi postala bajata. Raspisan je 12. septembra, a onda 21. oktobra stiže i žalba. Zanimljivo, dva dana kasnije žalba je povučena. U tom ostavljenom roku pristiže samo jedna ponuda. “Prointerova”!

Prointer bebe

“U postupku ocjene provedenog postupka ministar nije našao razloge, nepravilnosti niti propuste u radu, koji bi eventualno bili osnov za neprihvatanje preporuke Кomisije za javne nabavke. Naime, u postupku je ocijenjeno da je Кomisija u svemu pravilno postupila te da je izbor najpovoljnijeg ponuđača izvršen u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, podzakonskim aktima, internim aktima i tenderskom dokumentacijom”, stoji u dokumentu koji potpisuje ministar Srđan Rajčević.

KAD NE MOŽE “SMART CITY” MOŽE “E-BEBA”

Tenderske IT utakmice uglavnom su predvidive, osim kada se u žalbeni postupak uključi drugi veliki igrač. Ali, arbitar u svakom slučaju nađe adekvatno rješenje. Da sve strane kući odu zadovoljne.

Gorepomenuto ministarstvo je još u junu raspisalo tender za izradu “Smart City” platforme za sistem objedinjene naplate računa za komunalije vrijedan 1,5 miliona KM. “Lanacu” Nebojše Ninića, jednog od osnivača SNSD-a, tada je prekipjelo.

Uložio je žalbu u kojoj je naveo da zahtijevani sertifikati imaju za cilj da ograniče konkurenciju i favorizuju samo jednog ponuđača. Čak ni konzorcijumi firmi ne bi mogli da zadovolje postavljene uslove.

Ninić je tada direktno uperio prst u “Prointer” i u žalbi naveo sumnjive tendere Vlade RS za održavanje sistema za registraciju poslovnih subjekata vrijedan 700.000 KM, opštine Gradiška za softver za fakturisanje i naplatu komunalija od gotovo 190.000 KM, Fonda zdravstvenog osiguranja RS za održavanje poslovnog informacionog sistema teškog gotovo 600.000 KM…

Ministarstvo je krajem oktobra negiralo “zlurade” Ninićeve tvrdnje, ali je Kancelarija za razmatranje žalbi BiH ovog puta bila na strani, očito, oštećenog.

Ministru Rajčeviću, koji je pred poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske, tvrdio da nema pojma o povezanosti Igora Dodika sa “Prointerom”, nije preostalo ništa drugo nego da milionski tender poništi, ali da snalažljive tender IT-jevce nagradi odabirom za platformu “e-Beba”.

Žalba Nebojše Ninića je prošla, Igor Dodik dobio je novi, ruku na srce, jeftiniji tender, a i Rajčević ne bi trebalo da ima problema u ministarskoj fotelji.

Iako funkcioneri SNSD-a mahom ne kriju svoje unosne biznise, stidljivi sin Milorada Dodika nije želio da, dok na milionskim tenderima gradi bolju RS, njegovo ime bude povezano sa imenom firme. Nesmotreno, izuzetno nervozni tata Dodik odao ga je 18. jula ove godine pred poslanicima Narodne skupštine RS. Od “Prointera”, priznao je, Igor ima prihode i sarađuje sa inostranim firmama.

Što bi narod rekao, niko te ne ocrni kao roditelj!

(zurnal.info)

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU