fbpx

segment naslovna

FOTO: hercegovinapromo.com

Usluge “Segmenta”, čiji je osnivač bivši predsjednik mladih SNSD-a Trebinje Lazar Brković, izuzetno cijene u, između ostalih, “Hidroelektranama na Trebišnjici”, trebinjskoj Gradskoj upravi i “Elektroprivredi RS” Luke Petrovića. Tokom prošle godine Brković je dobio 38 tendera vrijednih gotovo tri miliona KM

Piše: Žana Gauk

Od elektromaterijala, preko klima uređaja i kablova do idejnih projekata i izgradnje kompleksa crkve – sve ovo uspijeva da uradi samo jedna trebinjska firma – “Segment”. Ovaj favorit vlasti u Republici Srpskoj može da bude i u likvidaciji, ali tenderski dilovi ne smiju da prestanu. Mahom na lokalnom nivou, za samo godinu dana sklopljeno je 38 tenderskih ugovora vrijednih 2.930.269 KM.

Usluge “Segmenta”, čiji je osnivač bivši predsjednik mladih SNSD-a Trebinje Lazar Brković, izuzetno cijene u Hidroelektranama na Trebišnjici pa mu je rastrošni menadžment javnog preduzeća namijenio 18 ovakvih ugovora teških 285.726 KM

Tako HET-u nije bilo teško da, između ostalog, elektromaterijal početkom februara ovoj firmi plati 58.491, polovinom istog mjeseca sanaciju kablovskog prostora – 50.407, servisiranje telekomunikacione opreme krajem istog mjeseca – 23.382, novi elektromaterijal početkom marta – 11.649, alate i instrumente krajem istog mjeseca – 10.728, alat za elektromontere krajem aprila – 23.382, materijal za informacione i telekomunikacione sisteme početkom jula – 23.374, servisiranje klima uređaja i rampi polovinom avgusta – 9.345

Gradska vlast takođe godinama cijeni “Segment” pa najbolje ugovore, ukupno šest, namijeni upravo ovoj firmi. Kao u marketu, u “Segmentu” ima svega – elektromašina za 6.903 KM, elektromaterijala za isto toliko novca, materijala za javnu rasvjetu 69.939 pa onaj za popravku iste oko 2.000 KM…

DVA LOTA PROBIJENA ZA VIŠE OD MILION KM

Međutim, sve ovo je bilo prilično sitno. Kada je u pitanju trošenje javnog novca, nema potrebe za štednjom, pogotovo ako se uzme u obzir da kompleks crkve u Mrkonjićima nije uređen. Tu nastupa “Segment” u saradnji sa trebinjskom “Sigom”.

Gradska uprava Trebinja raspisuje tender u julu i dijeli ga na dva lota. Radove u okviru prvog procjenjuje na 782.332 KM sa uračunatim PDV-om, a drugog koji podrazumijeva izgradnju Vidikovca na 667.915 KM.

Konzorcijum “Segment” i “Siga” jedini šalje ponudu za oba gradska posla. Prvu vrijednu 1.428.205 KM, a drugu od 1.067.683 KM. Gradskoj trebinjskoj vlasti, na čelu sa SNSD-ovim Mirkom Ćurićem, nije bilo teško da pruži ruku starim znalcima. Vrijednost tendera tako je probijena za ukupno 1.045.641 KM, što niko od nadležnih nije objasnio građanima čiji je novac potrošen.

Mjesec dana ranije, 25. juna, gradski Agrarni fond “Segmentu” je dodijelio još jedan zanimljiv tender. Firma koja uglavnom prodaje elektro i telekomunikacioni materijal okušala se i u izradi idejnog projekta za gradnju Hercegovačke kuće u Banjaluci. Građani su ovo finansirali sa 2.574 KM.

TENDERI IDU, LIKVIDACIJA U TOKU

I pored strogih tenderskih pravila koja bi trebalo da važe za sve ponuđače u Bosni i Hercegovini, mnogima od njih progleda se kroz prste. Tako i Segmentu”.

segmentdoo

Prema dostupnim informacijama, u novembru prošle godine Okružni privredni sud u Trebinju donio je rješenje o provođenju likvidacionog postupka nad firmom proširenog (ili preregistrovanog imena) “Segment international”. U bazama podataka, na profilu Brkovićeve firme objavljen je ovaj sudski dokument. Za njegov “Segment” se navodi da je u likvidaciji.

Na pitanja Žurnala od 18. decembra iz Okružnog privrednog suda stigao je tek šturi odgovor:

“Likvidacioni postupak nad firmom ‘Segment international’ pokrenut je 11. novembra 2019. godine. Navedena firma nije ranije poslovala pod nazivom ‘Segment’ niti je riječ o istom privrednom društvu.”

segment2

Međutim, na naša pitanja od 28. decembra – kada je osnovan “Segment International” i ko je vlasnik, kao i kada je pokrenut likvidacioni postupak nad Brkovićevim “Segmentom” odgovor do danas nije stigao.

Od pokretanja likvidacije Brkovićev “Segment” dobio je pet tenderskih ugovora vrijednih 29.505. Poslove su mu dodijelili Grad Trebinje, “Hidroelektrane na Trebišnjici” i “Elektroprivreda Republike Srpske” na čijem je čelu Brkovićev stari stranački prijatelj Luka Petrović.

(zurnal.info)  

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

NAJČITANIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU