fbpx

QANON

foto: Jeff Swensen/AFP

Uporedo sa širenjem virusa Kovid-19 došlo je do proliferacije teorija zavjere koje su se širile gotovo kao i sam virus. Tuce do tada anonimnih portala i individua (regionalnih i svjetskih) su počele da otkrivaju tobožnju istinu o virusu, ili čak negiraju postojanje istog. 

piše: Sandro Hergić

Pokret, ili bolje rečeno online kult, koji se svojim domašajem i uticajem izdvojio od ostalih, je QANON. Riječ je o zavjeri započetoj na popularnom dashboard sajtu 4 chan, kada je jedan od korisnika pod pseudonimom Q tvrdio da ima najviši Q pristup u američkoj tajnoj službi.  

Osnovna premisa zavjere se sastoji od toga da holivudska liberalna elita, zajedno sa pripadnicima Demokratske stranke, vodi tajnu pedofilsku mrežu koju grupno zovu cabal, a čije se sjedište nalazi u anonimnoj piceriji u Vašingtonu. Među Q Anon zajednicom ova zavjera je poznatija pod nazivom Pizzagate iako je sama starija od QAnona.

Donald Tramp ovom pokretu služi kao svojevrsna mesijanska figura koja treba da porazi navedenu satansku elitu. Narativ QAnona nije koherentni set ideja one se mijenjaju u zavisnosti od novih političkih okolnosti i događaja (Q je najavljivao hapšenje Hilary Klinton poslije izbora 2016 koje se nikada nije desilo). Neistinita predviđanja QAnon naprosto zaobilazi ili ih pojašnjava da se upravo cabal umiješao u krajnji ishod događaja. Ono što QAnon čini drugačijim od ostalih konspirativnih narativa jeste upravo interakcija koju ima sa svojim sljedbenicima u vidu tzv Q drops koji predstavljaju fragmentarne kriptične poruke ostavljene sljedbenicima na dešifrovanje, a koje su toliko apstraktne (look at the water) da je mogućnost interpretacija i povezivanja sa Trampom gotovo neograničena. Zbog povezanosti sljedbenika QAnona neki istraživači su skloni da isti obilježe kao neku vrstu novog religioznog pokreta, poput Džim Džonsovog Hrama Naroda ili Ogranak Davidijanaca Davida Koreša, koji su završili sa velikim tragedijama. Iako baziran na judeohriščanskoj eshatologiji, učenju o kraju svijeta i posljednjim danima pokret okuplja ljude iz svih krajeva svijeta, različitih kulturnih, klasnih i vjerskih identiteta. QAnon svoje osnovne postulate uzima iz starijih teorija zavjere, naprimjer one o Iluminatima, tajnom društvu koje je u 17. vijeku osnovao profesor iz Bavarske, Adam Johann Weishupt.

Društvo je baštinilo ideje prosvjetiteljstva, racionalizma u tada izuzetnoj konzervativnoj sredini, što je naposlijetku rezultiralo Weishuptovim protjerivanjem sa univerziteta u Ingolštadu. Društvo se ubrzo nakon toga potpuno raspalo, no nije prestalo da intrigira i golica maštu masa do današnjih dana i Iluminati su postali svojevrsni sinonim za tajnu i elitnu grupu koja upravlja svijetom. QAnon se također oslanja na antisemitsku propagandu, bez eksplicitnog spominjanja Jevreja, optužujući liberalnu elitu za konzumaciju dječijeg mesa i krvi, a zapravo se vaskrsavaju stare srednjovjekovne optužbe protiv koje su se širile Evropom. U njima se Jevreji optužuju za korištenje dječije krvi i skrnavljenje hostije. Ove optužbe su često vodile ka stravičnom progonu jevrejskog življa u Evropi.

Neizvjesnost uzrokovana virusom Kovid 19 kao i ekonomskom nejednakošću koji je isti samo produbio, QAnon je ušao sa margina internet foruma u politički meinstream. Američka političarka Marjorie Taylor Green iz Republikanske stranke je više puta na društvenim mrežama podijelila QAnon zavjeru, da bi potom osvojila mjesto u Kongresu. Teško je reći šta će gubitak Donalda Trampa na predsjedničkim izborima značiti za ovaj pokret. Hoće li nestati zbog razočarenja u neispunjena proročanstva? Ili pak postati nova društvena sila u zapadnim demokratijama? Jedno je sigurno u doba društvenih mreža i mnogobrojnih drugih kanala širenja informacija bez ikakvog filtera i cenzurisanja, teorije zavjere će ostati dio naših života i uticati na naše društvene odnose.

Autor: Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU