fbpx

djeca škola

Foto: Getty Images

Gdje je školstvo danas, godinu dana nakon pojave korona virusa i gdje su učenici u svemu tome? Ova i slična pitanja pitaju se roditelji čija djeca borave u školama pod maskama, a kada izađu iz škole, skinu ih i zajedno idu kući, druže se i zajedno provode slobodno vrijeme.

piše: Ratko Pilipović

Danas prosvjetni radnici/e nisu kao što su bili prije godinu dana. Sistem ih je izmjenio, i ono malo strpljenja što su imali u ovom nesređenom društvu, su izgubili. Dok je bio "lockdown", radili su preko interneta i RTRS-a. Tražili su pravičnu naknadu koju nisu dobili, ali su javno hvaljeni, iako su ulagali više nego što je propisano. Sebe i svoje vrijeme, svoj internet, laptop, računar, telefon i mnogo stpljenja i živaca za đake koji su se tada susretali sa novim oblikom nastave.

U tekućoj školskoj godini časovi su im prepolovljeni, ali u isto vrijeme provode više vremena u školi kada rade u različitim smjenama. Rad im je povećan, pa tako jednu lekciju moraju po nekoliko puta u jednom danu ponoviti. Imaju 20 minuta da prenesu znanje za koje su nekada imali 45 minuta. Način nastave koji se sprovodi učinio je da prosvjetni radnici/e trpe pritiske sa nekoliko strana, pa pored toga što moraju ispuniti plan nastave, odgovorni su i da se sve propisane epidemiološke mjere primjenjuju i strogo poštuju za vrijeme i nakon časa, dok su učenici u školi.

I dosljedno, mjere se primjenjuju onako kako je propisano, stogo se pazi da se đaci pridržavaju mjera i na taj način poštuju odluke vlasti. Ako đak prekrši mjere, on ili ona se upozori, tako da i ostali čuju. Đaci su uglavnom poslušni i tu nema nekih problema. Vlasti su se u ovoj školskoj godini dobro pripremile, zato roditelji, budite sigurni da je vaše dijete zaštićeno od korone u obrazovno – vaspitnim ustanovama.

Uslovi u kojima se trenutno provodi ispunjenje nastavnog plana, dovelo je do pada koncentracije učenika na času, pa se slabije prati nastava. Roditelji su tako primorani da kod kuće dodatno rade sa djecom, jer se u današnje vrijeme od prosvjetnih radnika/ca ne može očekivati obrazovna uloga kao prije pojave korone, niti adekvatno sprovođenje vaspitnih metoda. Ovo su postale teme o kojima se ne govori i ne piše i o kojima se javno ne priča.

Ove teme niko ne spominje, iako o njima svi pričaju. Prosvjetni radnici, zbog uslova u kojima rade nisu adekavatni za normalan rad, a nisu ni plaćeni koliko bi trebalo; roditelji, jer su u ovim uslovima primorani da dodatno rade sa djecom. Jedino ko ne priča o tome je vlast koja je sigurna da su mjere u školi obezbijedile maksimum u obrazovno - vaspinom smislu.

Čas koji je sada na snazi nije dovoljan da se znanje kvalitetno prenese, jer kada se oduzme vrijeme za pripremu nastave ostane manje od 15 minuta za predavanja gradiva. Rad pod maskama dodatno otežava kvalitet nastave, jer su prosvjetni radnici pored fokusiranja na nastavni plan opterećeni i nadzorom nad pridržavanjem mjera na času. Maska na licu za vrijeme časa stvorila je dodatnu presiju i kod prosvjetnih radnika/ca i kod đaka, pa su profesori često manje tolerantni za poneka ponašanja đaka, koja bi, da nije maski, bila sasvim normalna.

A šta kažu đaci? Kraća im je nastava i više imaju slobodnog vremena i ne razmišljaju da su u godinama kada se oblikuju i uče kako da budu ljudi, pripremajući se za ulazak u samostalan život. Život pod maskom u školi počeo je da utiče na đake tako da roditelji često primjete da su im djeca drugačija od svega toga, da su preplašena, zbunjena i traumatizirana od svih mjera, preporuka, zaključaka, naredbi koje se sprovode nad njima.

Da ne bi bilo svega toga ubuduće;

  • možda bi čas umjesto 20 trebao da traje 30 minuta, jer bi se tada dobilo optimalno vremena za nastavu,
  • možda bi đaci u učionicama za vrijeme časa trebali biti bez maski, jer ionako sjede sami za klupom, propisno udaljeni od drugih đaka,
  • možda bi maska trebala da se nosi samo kada se šeta po učionici ili izađe iz razreda i kada postoji mogućnost miješanja đaka iz različitih razreda,
  • možda bi vlast trebala da čuje predstavnike prosvjetnih radnika/ca (čitaj sindikata) koji već nekoliko mjeseci ukazuju da je potrebno redukovati plan u skladu sa vremenom koje imaju na raspolaganju i da plate koje primaju prosvjetni radnici/ce nisu izjednačene i dovoljne za njihov rad,
  • možda bi u ovim vremenima trebala da se napravi revizija mjera koje se primjenjuju u školi i tako olakšati izvođenje nastave svima,
  • možda bi se trebalo razmišljati i o reviziji nastavnog plana i programa.

 Autor: Impuls

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU