fbpx

Na jugu Afganistana u gradu Kunduz nalazi se radio stanica posvećena ženskim pravima koju su spalili talibani. Šest mjeseci nakon napada radio stanica je ponovo krenula sa emitovanjem. U ovom dijelu Afganistana, gdje je samo 15% žena pismeno i koje su većinom vezane za kuću, radio je moćan medij.

on air awid org

Radio Shaesta, kojeg je osnovala Zarghona Hassan, dosegao je broj od 800.000 slušalaca prije napada. Putem ovog radija žene su edukovane o svojim pravima, a govorilo se i o 'taboo' temama poput nasilja u porodici ili seksualne zaštite. "Imamo ogroman utjecaj na živote žena", rekla je Hassan, "dižemo svjesnost o njihovim pravima, o stvarima koje mogu postići, ohrabrujemo žene da učestvuju u politici, da glasaju te da se kandiduju za zvanične pozicije."

Prošle godine u septembru Talibani su zauzeli grad na 3 dana. Tokom tog perioda, kojeg je "Amnesty International" prozvao "period terora", oni su proganjali novinare i aktiviste/kinje za ženska prava koji su se nalazili na njihovoj 'listi za odstrel'. Među nepodobnima na listi našla se i Hassan koja kaže kako nikad u životu nije primila više prijetnji. Uspjela je pobjeći iz grada na vrijeme, a nakon što je grad oslobođen od Talibana ona se vratila i obnovila svoju stanicu.

Prošli mjesec Hassan se vratila u eter sa emisijama poput "Neželjene tradicije" koja kritički ispituje stoljećima stare običaje poput prisilnog braka mladih djevojaka (kako bi se riješile razmirice među porodicama) ili "Predstavljamo elitu" u kojoj intervjuiše uspješne žene iz politike ili aktivizma. Utjecaj hrabrih novinarki poput Hassan je ogroman, naveo je direktor UNDP-a u toj zemlji Douglas Keh koji je također naglasio: "Ženska prava su stepenica više ka poboljšavanju života cijele zajednice. Kada žene i djevojčice imaju jednake šanse (kao muškarci i dječaci) u obrazovanju, kao i jednake financijske šanse, cijelo društvo ima koristi od toga."

(AbrašMEDIA/Indian Express)

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU