fbpx

Na Zero Waste festivalu u Parizu najavljen je početak kampanje People's Design Lab kojom se želi identificirati i ukloniti s tržišta proizvode koji se ne mogu popraviti ili reciklirati.

Peoples Design Lab 630

Oguljeni avokado zapakiran u plastiku i karton, FOTO: People's Design Lab / Facebook 

Zero Waste Europe zagovaračka je i think - tank organizacija koja povezuje i predstavlja različite lokalne grupe i pokrete za očuvanje okoliša na razini Europske unije. Misija organizacije je redizajnirati društvo kako bi sav prekomjeran otpad bio eliminiran, a da se istovremeno sve proizvedeno može ponovno upotrijebiti, popraviti ili reciklirati. Sve što se ne može popraviti, kompostirati ili reciklirati treba se drugačije dizajnirati i zamijeniti ili zabraniti ulazak takvog proizvoda na tržište.

Od 30. lipnja do 2. srpnja, u Parizu je održan Zero Waste festival, na kojem je organizacija najavila početak kampanje People's Design Lab. Putem ovog međunarodnog projekta želi se identificirati i redizajnirati loše proizvode koji troše previše resursa, kako bi se otvorio put cirkularnoj ekonomiji. Platforma omogućava korisnicima da iznesu probleme vezane uz neki proizvod i upozore na njegovu toksičnost, nemogućnost popravka, recikliranja ili činjenicu da se prelako kvari. Vrijeme prijava u kojem će se pokušati identificirati neke od najlošijih proizvoda traje od 2. srpnja do 2. rujna, nakon čega će se kroz dva kruga glasanja odabrati proizvodi za redizajniranje.

U trećoj fazi diljem Europe održat će se "radionice redizajna" koje će dizajnerima, predstavnicima vlasti i svim zainteresiranim građanima omogućiti doprinos novom dizajnu proizvoda u svrhu postizanja budućnosti bez otpada. Kroz ovaj proces djelovat će se na promjenu zakona, ali i izravno utjecati na tvrtke koje proizvode stvari za otpad. "Otpad je samo simptom, ako želimo popraviti problem, moramo se fokusirati na izvor, stvarajući svijet gdje je sve dizajnirano za popravak, ponovnu upotrebu i recikliranje. People's Design Lab olakšat će uključenost građana u isticanje problematičnog dizajna i pronalaženje kreativnih i inovativnih rješenja", naglsila je  Delphine Lévi Alvarès iz organizacije Zero Waste Europe.

People's Design Lab nastao je po uzoru na već postojeće organizacije Little Museum of Bad Industrial Design (Piccolo Museo degli orroridi progettazione) u Italiji i The People’s Design Lab UK.

Izvor: Martina Domladovac/kulturpunkt

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU