fbpx

Odrasle žene od muškarca moraju ishoditi dozvolu kako bi putovale izvan zemlje, stupile u brak, bile puštene iz zatvora, a dozvola može biti potrebna i pri zapošljavanju i primanju zdravstvene skrbi. Ovo vrijedi od rođenja do smrti, budući da država u pravnom pogledu žene tretira kao maloljetnike.

bf9cef73a47a11e9cfaa23d267525911 L

Sustav muškog skrbništva nad ženama u Saudijskoj Arabiji i dalje je najznačajnija prepreka ostvarenju prava žena u toj zemlji, unatoč reformama ograničenog dosega provedenima tijekom posljednjeg desetljeća, stoji u izvješću Human Right Watcha (HRW) popraćenog video kampanjom koja ukazuje na sav apsurd ove ‘tradicije’.
Odrasle žene od muškarca moraju ishoditi dozvolu kako bi putovale izvan zemlje, stupile u brak, bile puštene iz zatvora, a dozvola može biti potrebna i pri zapošljavanju i primanju zdravstvene skrbi. Ovo vrijedi od rođenja do smrti, budući da država u pravnom pogledu žene tretira kao maloljetnike.

„Sve moramo živjeti unutar granica kutija koje su nam očevi ili supruzi odredili“, kazala je jedna 25-godišnja Saudijka HRW-u, koji je u izradi izvješća provodio intervjue sa 61 osobom (muškarcima i ženama) te analizirao zakone, politike i službene dokumente.

SVAKA SAUDIJKA MORA IMATI MUŠKOG SKRBNIKA, UOBIČAJENO JE TO OTAC ILI SUPRUG, ALI U NEKIM SU SLUČAJEVIMA I BRAT ILI ČAK SIN, ONI KOJI DONOSE NIZ KLJUČNIH ODLUKA UMJESTO ŽENA. 

https://www.youtube.com/watch?v=ywkCrEBcoww

Aktivisti/kinja za prava žena više su puta pozivale vladu za ukine sustav muškog skrbništva, a 2009., te ponovno 2013. Saudijska Arabija to je i obećala učiniti pred Vijećem za ljudska prava UN-a. Od tada su poduzeti koraci kako bi se kontrola skrbnika smanjila, pa tako žene više ne trebaju dozvolu kako bi radile, donesen je i zakon kojim se kriminalizira obiteljsko nasilje te su 2015. godine žene po prvi put mogle  biti kandidatkinje na izborima i pristupiti glasanju. Unatoč tome, sustav skrbništva i dalje funkcionira više-manje neometano, u nekim slučajevima i poništavajući spomenute reforme.

Vlada tako više ne traži dozvolu skrbnika kako bi se žena zaposlila, ali niti ne kažnjava poslodavce koji takvu potvrdu traže. Također, žene se suočavaju s nizom prepreka u situacijama kad pokušavaju pobjeći od nasilnog skrbnika, pa tako suprug zadržava svoju skrbničku ulogu i u slučaju pokretanja razvodnog postupka, a i unutar sudova postoji visok stupanj diskriminacije koji favorizira skrbnika.

Žene koje su smještene u skloništa mogu, a one koje su u zatvoru nužno, trebaju dozvolu muškog rođaka kako bi bile puštene. Ako skrbnik odbije ženu osloboditi zatvora, vlasti ju mogu prebaciti u državno sklonište ili joj dogovoriti brak. Novi suprug postaje i novi skrbnik.

https://www.youtube.com/watch?v=-goe4zON-XE

U svojoj viziji budućnosti 'Vision 2030', vlada je najavila da će nastaviti razvijati talente žena i omogućiti im da pridonose razvoju društva i ekonomije, no to im se obećava već desetljećima i žene u Saudijskoj Arabiji ne bi trebale čekati ni tren više na svoje pravo da budu tretirane kao ravnopravne članice duštva, istaknula je Sarah Leah Whitson, direktorica HRW za Bliski istok.

Sustav skrbništva temelji se na restriktrivnoj interpretaciji dvosmislenog stiha u Kuranu, kojeg mnogi/e tumače drugačije, a bivši Saudijski sudac za HRW je rekao da niti šerijatski niti islamski zakon ne zahtijevaju nametanje skrbništva.

https://www.youtube.com/watch?v=hPht8rM_GaQ

VoxFeminae

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU