fbpx

Kako za nerad dobijati 700 maraka mjesečno? Kako od jedne sjednice zaraditi tri prosječne plate? Kako za redovni rad dobiti stimulaciju? Zašto se na servis putuje do državne granice?

bevandaa

Piše: Semir Mujkić

Revizorski izvještaji za državni nivo za 2015. godinu puni su primjera bahatosti i socijalne neosjetljivosti za mjesto i vrijeme u kojem žive ministri, direktori, članovi upravnih odbora i državni službenici. Žurnal je izdvojio nekoliko primjera besramnog trošenja poreskog novca.

Naknada za nerad

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH, čiji je cilj da poboljša imidž države kod stranih investitora i privuče ih da ulažu u BiH, ni sama nije mogla da brine o svom imidžu tokom 2015. godine.

Devetočlani Upravni odbor ove Agencije se tokom 2015. godine sastao tek dva puta! Trećini članova mandat je istekao početkom godine ali su kao i ostali članovi tokom cijele godine dobijali mjesečnu naknadu za rad. Svakom od njih je u 2015. godini isplaćeno po 5.500 maraka ili 2.725 maraka po održanoj sjednici.

Revizori navode da je Agencija nekoliko puta pokretala inicijativu da se članovima isplaćuje samo naknada za sjednicu umjesto mjesečne naknade. Bez obzira na ovu inicijativu u januaru 2016. godine donesena je odluka o naknadama u Upravnom odboru Agencija pa je ona sada 475 maraka umjesto ranijih 500. Jedina novina je da se članovima Upravnog odbora koji dolaze iz državnih institucija neće isplaćivati naknada “ako se sjednice održavaju u toku radnog vremena”.

Dodatna plata bez minute rada

Članovi Upravnog odbora Centra za informisanje i priznavanje dokumenata u oblasti visokog obrazovanja dobili su više novca za još manje rada od članova Agencije za unapređenje stranih investicija.

U prva četiri mjeseca 2015. godine članovi Upravnog odbora ovog Centra dobilaju su po 800 maraka predsjednik, 700 potpredsjednik i 600 maraka članovi. Od maja su dobijali po 600 maraka. 

U tom periodu došlo je do izmjena zakonskih odredbi po kojima je najviša naknada mogla biti 475 maraka. Centar je odlučio da u potpunosti iskoristi tok od 90 dana za usklađivanje internih pravilnika sa zakonima pa je naknada isplaćivana po starim pravilima.

“Mišljenja smo da je, bez obzira na ostavljeni period usklađivanja podzakonskog akta, trebalo primijeniti zakonske odredbe”, napisali su revizori i postavili “pitanje primjerenosti isplate, bez obzira da li su primijenjeni zakonski ili podzakonski propisi”.

Ova napomena revizora posebno je istaknuta jer Upravni odbor Centra u toku 2015. godine nije održao niti jednu sjednicu!

Revizori su morali “naglasiti apsurdne situacije koje su prouzrokovane  nedorečenim podzakonskim propisima kojima su u proteklom periodu bile regulisane pojedine naknade, bez konkretnih mjerila i rezultata rada”.

Skupi stalni dobavljač

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela nabavljala je tokom 2015. godine vozila u vrijednosti većoj od milion maraka. Osam passata i 10 golfova plaćeni su skuplje nego što je planirano. Iako su ponude kompanija AC Quattro i Porsche BiH bile skuplje od planiranog budžeta, Direkcija je nakon manjih zastoja u nabavkama do kraja godine kupila vozila.

Revizori su opomenuli Direkciju da “stalna zastupljenost istog dobavljača za automobile može implicirati da postoji ciljno tržište - skupina koju čine ovlašteni uvoznik i partnerski prodajno-servisni centri u BiH za plasman ugovornih proizvoda marki Volkswagen - što u konačnici može imati negativne  posljedice na osnovna načela javnih nabavki u pogledu konkurentnosti i ravnopravnosti ponuđača”.

Favorizovanje kompanije AC Quattro revizori su potkrijepili pregledom godišnjih nabavki od ove kompanije. U 2012. godini gotovo 400.000 maraka; 2013. godini 1,3 miliona maraka; 2014. godine 600.000 maraka i 2015. godine više od milion maraka.

Stimulacija za redovni rad

Fond za povratak Bosne i Hercegovine nagradio je neke od svojih radnika sa 112 do 387 maraka za “ažurno i kvalitetno obavljanje redovnih poslova”. Tako su uposlenici uz redovnu platu, naknadu za prevoz sa posla i na posao, regres, naknadu za smještaj, jubilarne nagrade i naknadu za odvojeni život stimulirani za svoj svakodnevni rad. Ne radi se ovdje o stimulaciji za povećani obim posla niti bilo šta slično. Radnici Fonda nagrađeni su jer su svoj redovni posao obavljali “ažurno i kvalitetno”!?

Radnici su nagrađivani istim iznosima i za povećan obim poslova i obavljanje posla drugog radnog mjesta. Ukupno 12 radnika dobilo je ove stimulacije. Prosječna neto plata 14 uposlenih u Fondu je 1.167 maraka.

Na servis pa na more

Uz izgovor ušteda Generalni sekretarijat Vijeća ministara vozila servisira 150 kilometara od svog sjedišta. Na tenderu gdje je jedini kriterij bila najniža cijena bez uslova o daljini servisa, pobijedila je firma čiji je servis dva i po sata vožnje od Sarajeva, gdje se nalazi većina vozila Vijeća ministara. 

“Sagledavajući postupak nabave i odredbe tenderske dokumentacije može se zaključiti kako ugovorni organ nije osigurao najbolji odnos uloženog i dobivenog”, pišu revizori i dodaju da “prilikom obavljanja servisa često neizravni troškovi - troškovi goriva, putnih troškova za vozača - veći od izravnih troška servisa”. 

Tako Sekretarijat za servis auta od pola sata ne može da računa na vozača cijeli dan a uz to mu mora isplatiti i dnevnice jer putuje van grada u kojem je zaposlen.

“Ovakav pristup formuliranju tenderske dokumentacije ostavlja mogućnost stvaranja iskrivljene slike o najpovoljnijem dobavljaču, jer cijena samog troška servisa ne odražava realne troškove održavanja i servisiranja vozila, s obzirom na to kako neizravni troškovi nisu zanemarivi”, zaključuju revizori.

A Sekretarijat odnosno Tajništvo ne štedi na servisu. Tokom 2015. godine Sekretarijat je potrošio više od 18.000 maraka na servis auta koje je kupljeno dvije godine ranije.

Tender na neviđeno

Institut za nestale osobe BiH nabavio je gorivo u vrijednosti od 45.000 maraka od firme koja se na tender prijavila bez preuzimanja tenderske dokumentacije, otkrili su revizori u izvještaju za ovu instituciju. Početkom septembra 2015. godine Institut je raspisao tender za nabavku goriva vrijedan 42.000 maraka. Tendersku dokumentaciju Institut je objavio na portalu javnih nabavki. Iako nijedna firma nije digitalno preuzela tendersku dokumentaciju, jedna ponuda od 45.000 maraka je stigla na adresu Instituta.

Ugovor je potpisan 28. decembra 2015. godine. Važio je do kraja godine. Na koji način su u Institutu potrošili više oko 20.000 litara goriva za tri dana, revizori nisu otkrili.

Bezolovni dizelaš

U proljeće 2015. godine Komisija za koncesija BiH provela je tender za nabavku dizel goriva za narednih 12 mjeseci.

Šest mjeseci kasnije Komisija je nabavila vozilo vrijedno 25.000 maraka. Promotivna vožnja novog automobila morala je sačekati jer Komisija u njega nije mogla nasuti gorivo. Automobil je bio benzinac a Komisija je imala tender samo za sipanje dizel goriva.

Novonabavljeno vozilo se ne koristi i nalazi se na parkingu ispred zgrade institucije, napisali su revizori u svom izvještaju.

Komisija je morala čekati do početka nove budžetske godine kada je raspisan i tender za nabavku benzina.

Službeni put do privatnog stana

Državni ministar finansija Vjekoslav Bevanda često je putovao u Zagreb i Split tokom 2015. godine. Revizori su otkrili da je u Bevandinom planu bilo 48 putovanja u Split!

Nije navedena svrha planiranih putovanja u Split, napisali su revizori.

Svrha se vjerovatno krije u Bevandinom imovinskom kartonu gdje piše da njegova supruga posjeduje stan u ovom gradu.

“Uvidom u knjigu putnih naloga za službena putovanja uočeno je pojačano prisustvo putovanja tokom  godine, i  u  dane  vikenda, u  Republiku  Hrvatsku, gdje se vozaču tokom boravka na službenom putu priznaju ino dnevnice i troškovi hotelskog smještaja koji se pravdaju putem blagajne Ministarstva”, napisali su revizori.

Silna putovanja brzo potroše gume na autu. Tako je od proljeća do jeseni Bevandino vozilo potrošilo dva kompleta ljetnih guma a u novembru su kupljene i nove zimske gume. Za dvogodišnji period samo za Bevandin audi A6 planirana je nabavka četiri kompleta ljetnih i četiri kompleta zimskih guma po cijeni od 421 marku po komadu od omiljenog dobavljača i servisera, kompanije M.R.M. iz Ljubuškog.

“Uzimajući u obzir da se radi o gumama visokog kvaliteta postavlja se pitanje potreba za datim brojem autoguma”, napisali su revizori o kupovini guma dunlop.

Prosječnom vozaču jedan komplet ljetnih guma, sa redovnom zamjenom na zimske od novembra do aprila, traje od tri do pet godina. U BiH vjerovatno i duže. Ministru finansija, koji gume kupuje od poreza stanovnika koji gume mijenjaju tek nakon što se potpuno istroše višegodišnjom upotrebom, one traju tek nekoliko mjeseci.

Žurnal

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU