fbpx

Za znanost su jako zanimljive osobe koje pamte baš sve. Najčuveniji i najdetaljnije praćen takav slučaj hiperpamćenja odnosi se na ruskog mnemonistu Sheresevskog.

ljudi koji ne zaboravljaju

Sheresevskog je prvi zapazio urednik novina u kojima je radio, jer nikad nije vodio bilješke, a sve je doslovno pamtio, čak mjesecima unazad. Jedini je način da ovaj čovjek nešto zaboravi da to predoči na ploči kao zapisano i onda spužvom izbriše ili nešto napiše preko toga!

Drugi je čuveni slučaj čovjeka koji sve pamti V.P.(te inicijale koristi) koji može igrati 60 partija šaha simultano bez gledanja pozicija! Rođen je u obitelji intelektualaca, već sa 3,5 godina čitao je i pisao. S pet godina zapamtio je mapu Rige i sve redove vožnje vlakova i autobusa, s osam je godina počeo igrati šah, a u desetoj je godini znao 150 poema napamet. Iznadprosječno je inteligentan i govori sve europske jezike, osim mađarskog i grčkog. Radi kao činovnik, a glavni mu je izvor prihoda šah.

Međutim, kod ovih osoba postoji tendencija da pamte i kad to nije potrebno, odnosno i ono što ne žele zapamtiti, što ih u nekim situacijama smeta.

U videu možete vidjeti kako živi žena koja ništa ne zaboravlja:

https://www.youtube.com/watch?v=SoxsMMV538U

Izvor: Cecilija Glavina, www.istrazime.com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU