fbpx

"Zamislite sestrinstvo – kroz sve vjere i kulture. Prešutni sporazum kojim ćemo mi, kao žene, podržavati i poticati jedna drugu. Da ćemo biti svjesne kako ne znamo kakve bitke čekaju svaku od nas i pretpostaviti da svaka od nas daje sve od sebe...". Tako počinje knjiga "We: A Manifesto for Women Everywhere: 9 Principles to Live By" koju potpisuju glumica Gillian Anderson i nagrađivana novinarka Jennifer Nadel.

anderson nadel

 Gillian Anderson i Jennifer Nadel

Riječ je o knjizi koja na nešto više od 300 stranica predstavlja "bojni poklič za stvaranjem života višeg značenja i svrhe" za sve žene jer, kako kažu, sve je to rezultat "njihova zajedničkog posrtanja, učenja, padanja, plakanja, smijanja i ponovnih pokušaja".

Kako stoji u objavi za medije, nju su napisale žene i namijenile ženama diljem svijeta. Kad kažu žene, misle na djevojčice, transrodne žene i sve koje se iznutra identificiraju kao žene. To je podsjetnik da smo sve povezane činjenicom da smo žene te da se trebamo držati zajedno i stajati jedne za druge umjesto da se borimo jedne s drugima. Da smo, gdje god se nalazile na svijetu i bez obzira na našu boju kože, seksualnu orijentaciju ili religiju, sve povezane faktom da smo žene.

"Potresla me činjenica da je stopa samoubojstava tinejdžerica najviša ikad. Stalno čitam kako djevojke danas imaju tako malo samopouzdanja i mrze same sebe, a prva ideja za knjigu bila je napisati nešto što bi im pomoglo da se podignu s tog mjesta negativnosti u životu", rekla je Anderson prošlog tjedna na prijemu povodom izlaska knjige.

Devet načela i važnost nesebičnosti

Devet načela iz naslova, na kojima počiva knjiga jesu poštenje, prihvaćanje, hrabrost, povjerenje, poniznost, mir, ljubav, radost i ljubaznost, a autorice naglašavaju važnost nesebičnosti.

"Znam da ja, a mislim ni moja kći, nisam zapravo u životu imala mnogo mentorica, a niti ljudi koji su mi mogli biti uzori i voditi me. I sama sam se borila s nedostatkom samopouzdanja. Tražeći načine na koje bih mogla prevladati takve stvari, počela sam razmišljati da bi neka od rješenja za kojima sam posezala i koje sam tijekom godina dijelila s Jennifer, potencijalno mogla biti korisna za ljude svih dobi", objasnila je Gillian Anderson dodajući da je na neki način ovu knjigu napisala mlađoj sebi.

Autorice se ne pretvaraju da su došle do velikih i značajnih otkrića, pa Anderson objašnjava kako se u knjizi ne radi o tome što su otkrile, već jednostavno o problemima i iskušenjima s kojima su se ona i Nadel suočavale, pokušajima i neuspjesima, i o tome što su naučile.

"Naša knjiga ne obraća se čitateljicama s visine, već jednostavno mjesta s kojeg je život daleko lakši, ako možete otvoreno razgovarati o tome što se događa i istinski dijeliti svoju ranjivost, umjesto da se pretvarate da je život sjajan i da je sve u redu", poručila je Jennifer Nadel.

Knjiga "We: A Manifesto for Women Everywhere: 9 Principles to Live By" bit će dostupna od 7. ožujka 2017.

Crol

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU