fbpx

Kuga. 2.svjetski rat, industrijska revolucija, moderna medicina – veliki događaji poput nabrojanih imali su izniman utjecaj na populaciju čovječanstva koja se u ovom trenutku procjenjuje na 7.464.316.000 ljudi – stoji na stranicama iflscience.com (pogledaj OVDJE) gdje je predstavljen video američkog prirodoslovnog muzeja American Museum of Natural History. Video prikazuje kako je u razdoblju od posljednjih nešto više od 200.000 godina naša vrsta s prostora Subsaharske Afrike počela naseljavati svijet.

slider covjecanstvo

„Od mongolskih osvajanja do dolaska Europljana u Novi svijet, video otkriva koliko su najveća povijesna zbivanja imala utjecaja na razmnožavanje ljudskog roda. Sa svim naglim padovima, neočekivanim mirovanjima i iznenadnim skokovima u globalnoj populaciji – teško je odabrati određeni šokantan moment“, stoji u članku što ga potpisuje Robin Andrews, a koji je ipak kao najšokantniju odabrao činjenicu kako smo u razdoblju od 200.000 godina uspjeli razmnožiti se od jedne do sedam milijardi ljudi. S time da je broj svjetske populacije tek posljednjih godina donekle usporio rast.

No, iako je broj rođenih u padu, pale su i stope smrtnosti i prema trenutnim trendovima globalna populacija do kraja ovog stoljeća mogla bi brojati 11 milijardi ljudi, tvrdi se u članku.

„Samo ove godine broj je porastao za novih 72,6 milijuna ljudi, to je više od ukupne populacije Tajlanda. To je puno ljudi, i većina njih – naročito u zemljama u razvoju – koriste brojne resurse. Prosječno, svaka osoba ove je godine potrošila 1,2 milijarde litara vode, uglavnom indirektno za proizvodnju energije, proizvodnju hrane i tome slično. Svaka osoba je također generirala 4, gotovo 4,5 tone karbon dioksida samo tijekom ove godine. Ako ne pronađemo dovoljno učinkoviti način za generiranje struje, proizvodnju hrane i kretanje planetom, bolje nam je pripremiti se za gadan šok u trenutku kad se rodi 11.000.000.000. stanovnik Zemlje“, zaključuje autor. Imajući to na umu, video američkog prirodoslovnog muzeja lako je zamisliti kao invaziju koja će dokusuriti planetu.  

https://www.youtube.com/watch?v=PUwmA3Q0_OE

M.S.Lupiga.Com

 

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU