fbpx

U zapisniku sa “vanredne sjednice Kolegija direktora”, kojim je predsjedavala Sebija Izetbegović, Sebija Izetbegović je predložila da se za člana Upravnog odbora KCUS-a imenuje – Sebija Izetbegović. Zapisnik je potpisala Sebija Izetbegović

sebija izetbegovic 1 800x445

Piše: Avdo Avdić

Iako je prošle sedmice i službeno imenovan, Kliničkom centru Sarajevo Upravni odbor nije potreban. O svemu, svakako, odlučuje generalna direktorica Sebija Izetbegović.
Krajem jula, tačnije 28. 7. 2016. godine, privremeni Upravni odbor KCUS-a, kojem je mandat istekao još u januaru prošle godine, donio je odluku o davanju saglasnosti generalnoj direktorici KCUS-a da može donositi posebne odluke o pokretanju postupaka javnih nabavki bez ograničenja.

“Upravni odbor daje saglasnost Generalnoj direktorici KCUS-a da može donositi posebne odluke o pokretanju postupaka javnihj nabavki i zaključivanja ugovora za poslove koji prelaze vrijednost 50 hiljada KM”, piše u Odluci koju je potpisao bivši predsjednik privremenog i novoimenovani predsjednik redovnog Upravnog odbora Jasmin Kapetanović.

POTPISUJ, SITUACIJA JE TEŠKA

Kapetanović i njegove kolege dali su Sebiji Izetbegović čak i ovlasti da vrši javne nabavke “koje nisu predviđene Planom javnih nabavki”, što je u direktnoj suprotnosti sa članom 17. Zakona o javnim nabavkama BiH.

U obrazloženju je navedeno da je “odluka donesena zbog teške finansijske situacije”, te da “KCUS ima obavezu osigurati sredstva za nesmetano funkcionisanje”. Sebija Izetbegović tako je dobila i službene ovlasti da bude apsolutni vladar Kliničkog centra Sarajevo. Njenu potrebu da istovremeno bude i menadžer sa ovlastima UO dokazuju i dokumenti iz ranijeg perioda.

U julu 2011. godine, tadašnji generalni direktor Faris Gavrankapetanović odlazi na godišnji odmor. Ovlasti generalnog direktora prenosi na Sebiju Izetbegović, koja za 15. juli 2011. godine saziva vanrednu sjednicu Kolegija generalnog direktora KCUS-a. Samo je jedna tačka dnevnog reda – imenovanje tri člana UO KCUS-a. Sve ostalo su, kako tvrdi, “eventualije”.

JEDNA SI JEDINA

U zapisniku sa “vanredne sjednice Kolegija direktora”, kojim je predsjedavala Sebija Izetbegović, Sebija Izetbegović je predložila da se za člana Upravnog odbora KCUS-a imenuje – Sebija Izetbegović. Zapisnik je potpisala Sebija Izetbegović. I kada se Faris Gavrankapetanović vratio sa godišnjeg odmora u jednoj je osobi zatekao sve - direktoricu KCUS-a i članicu UO KCUS-a Sebiju Izetbegović.

U UO KCUS-a Sebija Izetbegović ostaje sve dok Vlada F BiH ne imenuje privremeni UO, koji potom za generalnu direktoricu KCUS-a imenuje Sebiju Izetbegović. A kada su završili i taj dio posla, članovi privremenog UO u julu svoje ovlasti prebacuju na – Sebiju Izetbegović. Ona je, dakle, jedna. Sve ostalo su “eventualije”.

Žurnal

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU