fbpx

Novinarka Jenni Monet koja je uhićena prošlog tjedna dok je izvještavala s postavljanja prosvjednog kampa u blizini Standing Rocka suočena je s optužbom za kazneno djelo ometanja posjeda i “sudjelovanja u pobuni”,  izvijestio je LA Times. Novinarka je uhićena prošle srijede u sklopu zatvaranja velikog broja prosvjednika te je puštena uz jamčevinu u četvrtak navečer.

collage

Autorica: Kristina Markalaus. Foto: pixabay.com/Facebook (Jenni Monet) 

Monet je uhićena dok je dokumentirala pokušaje postavljanje prosvjednog kampa na navodno privatnom zemljištu u blizini rijeke Cannonball od strane onih koji se opiru pokušajima izgradnje naftovoda koji bi prolazio kroz svetu zemlju tamošnjeg plemena Sioux.  Na ovu akciju reagirala je policija okruga Morton kako bi spriječila uspostavljanje kampa postavljanjem barikada oko tog područja.  Policija je zatražila od novinarke da napusti to područje, što je ona namjeravala učiniti te se počela udaljavati, no svejedno je uhićena, kako je sama novinarka ispričala u intervjuu. Monet je dodala da je izvještavala iz daljine te da se identificirala kao novinarka na zadatku, no policajac ju je samo uveo u školski autobus te ju je tamo držao sedam sati s drugim ženama, nakon čega je prevezena u okružni zatvor.

Glasnogovornik šerifovog odjela okruga Morton, Rob Keller izjavio je da odjel poštuje važnu ulogu koju novinarstvo igra u demokraciji i pri pokrivanju prosvjeda vezanih za Dakota Access naftovod, dodavši da ne želi komentirati okolnosti uhićenja novinarke.

Jenni Monet za Fairpress se osvrnula na uhićenje i optužbe protiv nje.

Uhićena sam jednostavno zato što sam radila svoj posao: izvještavala sam i odgovorno vršila svoje zakonsko pravo na slobodu govora.

Sada više nego ikada, novinarstvo je važno, sve dok promatramo, postavljamo pitanja i dijelimo informacije utemeljene na činjenicama s ciljem izgradnje smislenije demokracije. Nadam se da će okrug Morton razriješiti moju optužnu za kazneno djelo ometanja prosvjeda i sudjelovanja u pobuni zbog očuvanja integriteta Sjeverne Dakote.

Izvještavala sam sa svih strana o događajima u Standing Rocku  od početka rujna te sam uspostavila odnose poštivanja sa svim uključenim stranama, uključujući lokalnu primjenu zakona, političke vođe države kao i energetske tvrtke. Kad sam otkrila  policiji prilikom mojeg uhićenja da sam novinarka, moj 40-satni pritvor trebao je tada završiti. Ali nije. Sada formalno pozivam da se optužbe protiv mene smjesta odbace.

Kao što je rečeno više puta, pokret u Standing Rocku nije samo o naftovodu. Riječ je o repetitivnoj borbi protiv nepravde svih vrsta, pa i onoj za novinare. Zahvalna sam novinarskoj zajednici na iskazanom zanimanju za moj slučaj, Jenni Monet.

Mark Trahant, profesor novinarstva na Sveučilištu Sjeverna Dakota koji je također pokrivao prosvjede komentirao je za Fairpress uhićenje kolegice:

Mislim da je to sramotno i da se radi o kršenju prvog amandmana. Bilo je dovoljno grozno to što je uhićena. Nezamislivo je da je optužena za kazneno djelo.

Naime, situacija u Standing Rocku dodatno je zakomplicirana Trumpovim potpisivanjem naredbe 24. siječnja ove godine da se kontroverzni projekt Dakota Access naftovoda pregleda i odobri po hitnom postupku, o čemu je Fairpress ranije pisao. Ovaj predsjednikov čin potaknuo je mnoge na iskazivanje neslaganja s takvom odlukom putem prosvjeda u New Yorku istoga dana, a duž cijele rute naftovoda u SAD-u počelo se pojavljivati  sve više i više prosvjeda. Uslijed ove predsjednikove naredbe, reagiralo je i pleme Sioux iz Standing Rocka proglasivši ju izrazito alarmantnom. David Archambault II, poglavica plemena Sioux  uputio je pismo u kojem traži sastanak s predsjednikom i u kojem ga upozorava da bi hrljenje u provedbu projekta značilo kršenje saveznog zakona, budući da on sada uključuje izjavu o utjecaju na okoliš.

Podsjetimo, već neko vrijeme traju prosvjedi kojima se nastoji zaustaviti izgradnja Dakota Access naftovoda koji bi prolazio kroz rezervat Standing Rock. Policija se na brutalne načine obračunavala s onima koji su sudjelovali na mirnim prosvjedima, a privedeni su brojni novinari i novinarke, među kojima je bila filmska producentica i novinarka Deia Schlosberg te novinarka Erin Schrode, koju je policija pogodila gumenim metkom dok je intervjuirala sudionika mirnog prosvjeda u Standing Rocku. 

Fairpress

Dozvoljeno je dijeljenje i kopiranje sadržaja ovog portala na druge portale, stranice ili blogove, uz obavezno navođenje izvora.

Impuls Teme

NAJNOVIJE U KATEGORIJI

NAJNOVIJE NA PORTALU